Η εταιρεία Dimeland καταπολεμά άμεσα και αποτελεσματικά:

1.Ποντίκια-αρουραίους

Το ποντίκι στη ζωολογία αναφέρεται σε ένα μικρό ζώο της κλάσης των θηλαστικών, και της τάξης των τρωκτικών. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το λυκόφως και τη νύχτα, παμφάγο, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Έχουν εξαιρετική όραση στο σκοτάδι και αυτό τους βοηθά να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ζει σε μικρές «ανδροκρατούμενες» οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας. Ζει δυόμιση χρόνια περίπου και είναι πολύ γόνιμο: Ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα μικρά μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη γάτα, τα φίδια και την κουκουβάγια που περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Bέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο άνθρωπος που εξοντώνει είτε άμεσα (ποντικοφάρμακα,φόλες) είτε έμμεσα (φυτοφάρμακα κ.ά.).

Μπορείτε με βεβαιότητα να καταλάβετε ότι πλήττετε η οικία σας ή επιχείρησής σας από ποντίκια-αρουραίους, όταν παρατηρήσετε κάποια από τις παρακάτω ενδείξεις-σημάδια:
1. Τρύπες ή φωλιές σε ανώμαλο έδαφος
2. Περιττώματα σε σημεία πρόσληψης τροφής, γύρω από τις τοποθεσίες που υπάρχουν φωλιές και κατά μήκος των διαδρόμων που χρησιμοποιούνται από τα τρωκτικά.
3. Φθορές υλικές και ζημιές σε κτηριακές εγκαταστάσεις από τα ροκανίσματα.
4. Ενδείξεις από ούρα σε αποθηκευμένα προϊόντα ή χνάρια σε μαλακές επιφάνειες
5. Σε κλειστούς χώρους, που δεν αερίζονται, πολλές φορές παρατηρείται χαρακτηριστική μυρωδιά.
6. Παρουσία τριχών και σημάδια σε μονοπάτια που χρησιμοποιούν συχνά, τα τρωκτικά κατά μήκος των πλευρών των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Τα ποντίκια-αρουραίοι είναι φορείς πολλών ασθενειών (ενδεικτικά αναφέρουμε την σαλμονέλα-μέσω των κοπράνων τους, πανώλη, τυφοειδή πυρετό, λεπτοσπείρωση-μέσω των ούρων τους, τριχίνωση) και παρασίτων (ενδεικτικά αναφέρουμε τους ψύλλους, τσιμπούρια, ψείρες).
Προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων-προϊόντων των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να τα καθιστά ακατάλληλα προς κατανάλωση και μειώνουν την εμπορική τους αξία. Επιπλέον, εκτός από την υποβάθμιση της αξίας και της ποιότητας, οι ποντικοί και οι αρουραίοι καταναλώνουν και τα αποθηκευμένα προϊόντα (αρουραίος=28gr ξηρής τροφής, ποντικός=3-4gr ξηρής τροφής), προκαλώντας φθορά και στην συσκευασία τους, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να σπαταλούν επιπλέον χρήματα για να τα επανασυσκευάσουν. Μεγάλη επικινδυνότητα παρουσιάζει και η δραστηριότητά τους να μασούν ηλεκτρικά καλώδια και αγωγούς από μολύβι, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα για βραχυκυκλώματα, διακοπή της ηλεκτροδότησης, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

12.Σφήκες

H σφήκα είναι έντομο, που ανήκει στην Υμενόπτερα (Hymenoptera), απόκριτο (Apocrita) και κεντροφόρο. Οι σφήκες έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες. Μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες και είναι κυνηγοί άλλων εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών. Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα.

Κάνουν κι αυτές κοινωνίες αλλά κατά πολύ μικρότερες. Οι φωλιές τους μοιάζουν ως προς τα εξάγωνα κελιά αλλά είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι. Χτίζονται σε απρόβλεπτες θέσεις, ακόμα και εντελώς κατακόρυφα, και ανάλογα το είδος των σφηκών διαφέρουν σε σχήμα (π.χ στέγες, πατάρια, πέργολες, σοφίτες, πατζούρια παραθύρων και πόρτας). Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά επειδή οι επαφές τους με τον άνθρωπο είναι πιο συχνές από ότι του ανθρώπου με τις μέλισσες (εκτός βέβαια από τους μελισσοκόμους), τα τσιμπήματα είναι και αυτά πιο συχνά. Μάλιστα σε ορισμένα άτομα προκαλούνται πολύ έντονα αλλεργικά φαινόμενα. Οι περιπτώσεις θανάτου δεν είναι σπάνιες και μάλιστα όχι μόνο σε άτομα που δέχθηκαν επίθεση μεγάλου αριθμού σφηκών, αλλά και σε άτομα με αλλεργική υπερευαισθησία που δέχθηκαν ένα και μόνο κέντρισμα. Στις περιπτώσεις αυτές, ο θάνατος επήλθε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που δεν ήταν δυνατόν να παρασχεθούν έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες.
Οι πιθανές αντιδράσεις στο κέντρισμά της σφήκας μπορούν να είναι:
1. Πόνος
2. Τσούξιμο
3. Τοπικό οίδημα
4. Φλεγμονή (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί συστηματική αλλεργική αντίδραση που οδηγεί σε θάνατο με αναφυλακτικό σοκ, συμπτώματα του οποίου μπορεί να είναι:
• Εμφάνιση υπερβολικού οιδήματος
• Έντονος γενικευμένος κνησμός
• Εμφάνιση εξανθήματος
• Σφίξιμο στο στήθος
• Ζάλη
• Τάση προς εμετό
• Δυσκολία στην αναπνοή και πτώση αρτηριακής πίεσης.

Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες που εμπίπτουν τα διάφορα είδη σφήκας: οι απόμερες σφήκες και οι κοινωνικές σφήκες. Οι ενήλικες απόμερες σφήκες ζουν γενικά και λειτουργούν μόνες τους και οι περισσότερες δεν κατασκευάζουν τις φωλιές. Σε αντίθεση, οι κοινωνικές σφήκες υπάρχουν στις αποικίες αριθμώντας αρκετές χιλιάδες, είναι ισχυρές, χτίζουν μια φωλιά και σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι όλη η αποικία ικανή προς αναπαραγωγή. Γενικά η βασίλισσα και οι αρσενικές σφήκες μπορούν να ζευγαρώσουν, ενώ η πλειοψηφία των αποικιών αποτελείται από στειρωμένες θηλυκές εργαζόμενες.

Οι συνήθειες των απόμερων σφηκών είναι διαφορετικές από αυτές των κοινωνικών σφηκών. Άλλες κατασκευάζουν τις φωλιές τους στις πλευρές των τοίχων, ενώ άλλες σε κλαδιά δέντρων και σε λαγούμια, φτιαγμένα από χώμα και χαλίκια, που εμποδίζουν στην είσοδο τα αρπακτικά ζώα και τη φθορά της φωλιάς από τα φυσικά στοιχεία. Οι περισσότερες απόμερες σφήκες δεν χτίζουν καθόλου φωλιές και προτιμούν το φυσικό καταφύγιο.

Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά είναι παρόντα στις περισσότερες σφήκες:

  • Δύο ζευγάρια φτερών (εκτός από τα θηλυκά των γενών Mutillidae, Bradynobaenidae, πολλά αρσενικά του γένους Agaonidae, πολλά θηλυκά των γενών Ichneumonidae, Braconidae, Tiphiidae, Scelionidae, Rhopalosomatidae, Eupelmidae, και διάφορες άλλες οικογένειες).
  • Ωοαποθετήρας ή Κεντρί (που είναι μόνο παρόντα στα θηλυκά).
  • Λιγοστό ή καθόλου τρίχωμα (σε αντίθεση με τις μέλισσες) εκτός από τα γένη Mutillidae, Bradynobaenidae, Scoliidae.
  • Μόνο μερικές παρασιτικές ομάδες είναι υδρόβιες, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των σφηκών.
  • Μερικά είδη Pompilidae, όπως η σφήκα tarantula hawk, ειδικεύονται σε χρησιμοποίηση των αραχνών ως θήραμα, και οι διάφορες παρασιτικές σφήκες χρησιμοποιούν τις αράχνες ή άλλα αραχνοειδή ως αναπαραγωγικούς οικοδεσπότες.

Όπως όλα τα έντομα, οι σφήκες έχουν σκληρό εξωσκελετό, που καλύπτει τρία μέρη:

• κεφάλι,
• μετάσωμα και
• μεσόσωμα.

Οι σφήκες έχουν επίσης μια συνδετική περιοχή, που ενώνει τα πρώτα και τα δεύτερα τμήματα του μεσοσώματος, γνωστού ως μίσχος. Επίσης, όπως όλα τα έντομα, οι σφήκες έχουν τρία ζεύγη ποδιών. Εκτός από τα σύνθετα μάτια τους, οι σφήκες διαθέτουν επίσης μάτια, που βρίσκονται σε έναν τριγωνικό σχηματισμό ακριβώς προς τα εμπρός της περιοχής του κεφαλιού.

Ακολουθήστε μας στα Social

Επικοινωνία