Τρόπος καταπολέμησης παρασίτου

Ποντίκι-αρουραίος

Η καταπολέμηση των ποντικιών από τις οικίες ή τις επιχειρήσεις είναι γνωστή ως μυοκτονία. Η μυοκτονία είναι η διαδικασία κατά την οποία ο χώρος απαλλάσσεται μόνιμα από την παρουσία τρωκτικών, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται κάθε πιθανή μελλοντική τους επανεμφάνιση.

Η καταπολέμηση των ποντικιών και των αρουραίων είναι υψίστης υγειονομικής σημασίας τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις διάφορες επιχειρήσεις. Τα τρωκτικά αποτελούν φορείς πολλών ασθενειών (ενδεικτικά αναφέρουμε την σαλμονέλα-μέσω των κοπράνων τους, πανώλη, τυφοειδή πυρετό, λεπτοσπείρωση-μέσω των ούρων τους, τριχίνωση) και παρασίτων (ενδεικτικά αναφέρουμε τους ψύλλους, τσιμπούρια, ψείρες). Επιπλέον, από το δάγκωμα ενός τρωκτικού είναι δυνατόν να μεταδοθεί στον άνθρωπο μια βακτηριακή ασθένεια γνωστή ως «Μυϊκός τύφος».

Προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων-προϊόντων των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να τα καθιστά ακατάλληλα προς κατανάλωση  και μειώνουν την εμπορική τους αξία. Επιπλέον, εκτός από την υποβάθμιση της αξίας και της ποιότητας, οι ποντικοί και οι αρουραίοι καταναλώνουν και τα αποθηκευμένα προϊόντα (αρουραίος=28grξηρής τροφής, ποντικός=3-4grξηρής τροφής), προκαλώντας φθορά και στην συσκευασία τους, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να σπαταλούν επιπλέον χρήματα για να τα επανασυσκευάσουν. Μεγάλη επικινδυνότητα παρουσιάζει και η δραστηριότητά τους να μασούν ηλεκτρικά καλώδια και αγωγούς από μολύβι, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα για βραχυκυκλώματα, διακοπή της ηλεκτροδότησης, πρόκληση πυρκαγιάς ή και πλημμύρας.

Ενδείξεις-σημάδια που επιβεβαιώνουν την παρουσία τρωκτικών στον χώρο σας, αποτελούν οι εξής παρακάτω:

  1. Τρύπες ή φωλιές σε ανώμαλο έδαφος
  2. Περιττώματα σε σημεία πρόσληψης τροφής, γύρω από τις τοποθεσίες που υπάρχουν φωλιές και κατά μήκος των διαδρόμων που χρησιμοποιούνται από τα τρωκτικά.
  3. Φθορές υλικές και ζημιές σε κτηριακές εγκαταστάσεις από τα ροκανίσματα.
  4. Ενδείξεις από ούρα σε αποθηκευμένα προϊόντα ή χνάρια σε μαλακές επιφάνειες
  5. Σε κλειστούς χώρους, που δεν αερίζονται, πολλές φορές παρατηρείται χαρακτηριστική μυρωδιά.
  6. Παρουσία τριχών και σημάδια σε μονοπάτια που χρησιμοποιούν συχνά, τα τρωκτικά κατά μήκος των πλευρών των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Η καταπολέμηση των τρωκτικών επιτυγχάνεται και από τους φυσικούς τους εχθρούς όπως είναι η γάτα, τα φίδια και η κουκουβάγια, που περιορίζουν σημαντικά τους πληθυσμούς τους. Βέβαια, ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο άνθρωπος που τους εξοντώνει είτε άμεσα (με την χρήση ποντικοφαρμάκων, φόλες), είτε έμμεσα (με την χρήση φυτοφάρμακα κ.ά).

Όταν διαπιστώσουμε ότι ο χώρος μας είτε ο επαγγελματικός είτε ο προσωπικός πλήττεται από τρωκτικά, καλούμε μία αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης, όπως η εταιρεία μας, η οποία με την χρήση των κατάλληλων εφαρμογών θα μας απαλλάξει μία και καλή από την παρουσία αυτών των παρασίτων.

Η μυοκτονία πραγματοποιείται είτε στις κατοικίες είτε σε επαγγελματικούς χώρους με:

  • Την τοποθέτηση δολωμάτων (ποντικοφάρμακα).
  • Την τοποθέτηση σταθμών (δολωματικών).
  • Την τοποθέτηση παγίδων με κόλλα.

Τα δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν κατά την διαδικασία της μυοκτονίας είναι 3ης γενιάς και κηρώδη ώστε να μην αλλοιώνεται η ποιότητά τους και η αποτελεσματικότητά τους από την υγρασία. Επιπλέον, είναι αιμολυτικά, γεγονός που σημαίνει ότι τα νεκρά τρωκτικά δεν αποτελούν κίνδυνο για τα άλλα ζώα, σε περίπτωση που αποτελέσουν το γεύμα τους (π.χ. γάτα), ενώ παράλληλα δεν μυρίζουν αφού μουμιοποιούνται (αφυδατώνονται). Σε χώρους που δεν προβλέπονται μυοκτόνα, θα εφαρμοστούν άλλες μεθόδους σύλληψης αυτών των παρασίτων όπως για παράδειγμα παγίδες πολλαπλών συλλήψεων με κολλητικές επιφάνειες και παγίδες με ειδικά προσελκυστικά σκευάσματα. Τοποθετούμε σε αρκετά σημεία δολώματα, ώστε να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τρωκτικών δύναται να καταναλώσει μία επαρκή θανατηφόρα δόση σκευάσματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η χρήση των δολωματικών σταθμών, που είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό, αποτελεί μία εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης των τρωκτικών τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις τροφίμων ή μαζικής εστίασης, διότι:

  • Eπιτυγχάνουμε την προστασία του μυοκτόνος δολώματος από τις καιρικές συνθήκες.
  • Προφυλάσσουμε τα ζώα είτε αυτά είναι κατοικίδια ή αδέσποτα από τυχόν δηλητηριάσεις.
  • Δύναται να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία και τοποθετούνται με την ίδια ευκολία και στους τοίχους και στο έδαφος.
  • Θωρακίζουμε την ασφάλεια του προσωπικού της επιχείρησης και των πελατών, από το να υποστούν κάποιο ατύχημα από αμέλεια ή απροσεξία.
  • Επιτυγχάνουμε να μην δυσφημιστεί η επιχείρηση εξαιτίας της παρουσίας των τρωκτικών, γεγονός που πολλές φορές συνοδεύεται από την επιβολή προστίμων, απώλειας χρημάτων για την επανασυσκευασία ή αγορά των προϊόντων, απώλεια εμπιστοσύνης από την μεριά των πελατών.

Οι δολωματικοί σταθμοί που χρησιμοποιούνται, όπως προαναφέραμε είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό και έχουν την μορφή κουτιού. Μέσα τους τοποθετούνται τα μυοκτόνα σκευάσματα, ενώ εξωτερικά έχουν κλείδωμα ασφαλείας. Το μυοκτόνο σκεύασμα είναι κηρώδους μορφής, ώστε να προστατεύεται με την πάροδο του χρόνου από τις περιβαλλοντικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία και υγρασία). Σε ένα πρόγραμμα μυοκτονίας, η εταιρεία απεντόμωσης-απολύμανσης-μυοκτονίας είναι αυτή που θα καθορίσει κατόπιν μελέτης και εξέτασης του χώρου, που βάλλεται από την παρουσία των τρωκτικών, τον αριθμό των δολωματικών σταθμών όπως επίσης και την επανατοποθέτηση δολώματός στο εσωτερικό τους.

Σε περίπτωση κατοικιών ή σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων που απαγορεύεται η χρήση μυοκτόνων σκευασμάτων, εφαρμόζονται άλλες μέθοδοι καταπολέμησης των τρωκτικών όπως παγίδες πολλαπλών συλλήψεων με κολλητικές επιφάνειες και παγίδες με ειδικά προσελκυστικά και ατοξικά σκευάσματα.

Τα μυοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία Dimeland διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρήση σε κατοικημένους χώρους, χώρους μαζικής εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε μας στα Social

Επικοινωνία