Τρόπος καταπολέμησης παρασίτου
Η καταπολέμηση των ποντικιών από τις οικίες ή τις επιχειρήσεις είναι γνωστή ως μυοκτονία. Η μυοκτονία είναι η διαδικασία κατά την οποία ο χώρος απαλλάσσεται μόνιμα από την παρουσία τρωκτικών, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται κάθε πιθανή μελλοντική τους επανεμφάνιση.
Η καταπολέμηση των ποντικιών και των αρουραίων είναι υψίστης υγειονομικής σημασίας τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις διάφορες επιχειρήσεις. Τα τρωκτικά αποτελούν φορείς πολλών ασθενειών (ενδεικτικά αναφέρουμε την σαλμονέλα-μέσω των κοπράνων τους, πανώλη, τυφοειδή πυρετό, λεπτοσπείρωση-μέσω των ούρων τους, τριχίνωση) και παρασίτων (ενδεικτικά αναφέρουμε τους ψύλλους, τσιμπούρια, ψείρες). Επιπλέον, από το δάγκωμα ενός τρωκτικού είναι δυνατόν να μεταδοθεί στον άνθρωπο μια βακτηριακή ασθένεια γνωστή ως «Μυϊκός τύφος».
Προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων-προϊόντων των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να τα καθιστά ακατάλληλα προς κατανάλωση και μειώνουν την εμπορική τους αξία. Επιπλέον, εκτός από την υποβάθμιση της αξίας και της ποιότητας, οι ποντικοί και οι αρουραίοι καταναλώνουν και τα αποθηκευμένα προϊόντα (αρουραίος=28grξηρής τροφής, ποντικός=3-4grξηρής τροφής), προκαλώντας φθορά και στην συσκευασία τους, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να σπαταλούν επιπλέον χρήματα για να τα επανασυσκευάσουν. Μεγάλη επικινδυνότητα παρουσιάζει και η δραστηριότητά τους να μασούν ηλεκτρικά καλώδια και αγωγούς από μολύβι, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα για βραχυκυκλώματα, διακοπή της ηλεκτροδότησης, πρόκληση πυρκαγιάς ή και πλημμύρας.
Ενδείξεις-σημάδια που επιβεβαιώνουν την παρουσία τρωκτικών στον χώρο σας, αποτελούν οι εξής παρακάτω:
- Τρύπες ή φωλιές σε ανώμαλο έδαφος
- Περιττώματα σε σημεία πρόσληψης τροφής, γύρω από τις τοποθεσίες που υπάρχουν φωλιές και κατά μήκος των διαδρόμων που χρησιμοποιούνται από τα τρωκτικά.
- Φθορές υλικές και ζημιές σε κτηριακές εγκαταστάσεις από τα ροκανίσματα.
- Ενδείξεις από ούρα σε αποθηκευμένα προϊόντα ή χνάρια σε μαλακές επιφάνειες
- Σε κλειστούς χώρους, που δεν αερίζονται, πολλές φορές παρατηρείται χαρακτηριστική μυρωδιά.
- Παρουσία τριχών και σημάδια σε μονοπάτια που χρησιμοποιούν συχνά, τα τρωκτικά κατά μήκος των πλευρών των κτηριακών εγκαταστάσεων.
Η καταπολέμηση των τρωκτικών επιτυγχάνεται και από τους φυσικούς τους εχθρούς όπως είναι η γάτα, τα φίδια και η κουκουβάγια, που περιορίζουν σημαντικά τους πληθυσμούς τους. Βέβαια, ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο άνθρωπος που τους εξοντώνει είτε άμεσα (με την χρήση ποντικοφαρμάκων, φόλες), είτε έμμεσα (με την χρήση φυτοφάρμακα κ.ά).
Όταν διαπιστώσουμε ότι ο χώρος μας είτε ο επαγγελματικός είτε ο προσωπικός πλήττεται από τρωκτικά, καλούμε μία αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης, όπως η εταιρεία μας, η οποία με την χρήση των κατάλληλων εφαρμογών θα μας απαλλάξει μία και καλή από την παρουσία αυτών των παρασίτων.
Η μυοκτονία πραγματοποιείται είτε στις κατοικίες είτε σε επαγγελματικούς χώρους με:
- Την τοποθέτηση δολωμάτων (ποντικοφάρμακα).
- Την τοποθέτηση σταθμών (δολωματικών).
- Την τοποθέτηση παγίδων με κόλλα.
Τα δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν κατά την διαδικασία της μυοκτονίας είναι 3ης γενιάς και κηρώδη ώστε να μην αλλοιώνεται η ποιότητά τους και η αποτελεσματικότητά τους από την υγρασία. Επιπλέον, είναι αιμολυτικά, γεγονός που σημαίνει ότι τα νεκρά τρωκτικά δεν αποτελούν κίνδυνο για τα άλλα ζώα, σε περίπτωση που αποτελέσουν το γεύμα τους (π.χ. γάτα), ενώ παράλληλα δεν μυρίζουν αφού μουμιοποιούνται (αφυδατώνονται). Σε χώρους που δεν προβλέπονται μυοκτόνα, θα εφαρμοστούν άλλες μεθόδους σύλληψης αυτών των παρασίτων όπως για παράδειγμα παγίδες πολλαπλών συλλήψεων με κολλητικές επιφάνειες και παγίδες με ειδικά προσελκυστικά σκευάσματα. Τοποθετούμε σε αρκετά σημεία δολώματα, ώστε να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τρωκτικών δύναται να καταναλώσει μία επαρκή θανατηφόρα δόση σκευάσματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Η χρήση των δολωματικών σταθμών, που είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό, αποτελεί μία εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης των τρωκτικών τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις τροφίμων ή μαζικής εστίασης, διότι:
- Eπιτυγχάνουμε την προστασία του μυοκτόνος δολώματος από τις καιρικές συνθήκες.
- Προφυλάσσουμε τα ζώα είτε αυτά είναι κατοικίδια ή αδέσποτα από τυχόν δηλητηριάσεις.
- Δύναται να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία και τοποθετούνται με την ίδια ευκολία και στους τοίχους και στο έδαφος.
- Θωρακίζουμε την ασφάλεια του προσωπικού της επιχείρησης και των πελατών, από το να υποστούν κάποιο ατύχημα από αμέλεια ή απροσεξία.
- Επιτυγχάνουμε να μην δυσφημιστεί η επιχείρηση εξαιτίας της παρουσίας των τρωκτικών, γεγονός που πολλές φορές συνοδεύεται από την επιβολή προστίμων, απώλειας χρημάτων για την επανασυσκευασία ή αγορά των προϊόντων, απώλεια εμπιστοσύνης από την μεριά των πελατών.
Οι δολωματικοί σταθμοί που χρησιμοποιούνται, όπως προαναφέραμε είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό και έχουν την μορφή κουτιού. Μέσα τους τοποθετούνται τα μυοκτόνα σκευάσματα, ενώ εξωτερικά έχουν κλείδωμα ασφαλείας. Το μυοκτόνο σκεύασμα είναι κηρώδους μορφής, ώστε να προστατεύεται με την πάροδο του χρόνου από τις περιβαλλοντικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία και υγρασία). Σε ένα πρόγραμμα μυοκτονίας, η εταιρεία απεντόμωσης-απολύμανσης-μυοκτονίας είναι αυτή που θα καθορίσει κατόπιν μελέτης και εξέτασης του χώρου, που βάλλεται από την παρουσία των τρωκτικών, τον αριθμό των δολωματικών σταθμών όπως επίσης και την επανατοποθέτηση δολώματός στο εσωτερικό τους.
Σε περίπτωση κατοικιών ή σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων που απαγορεύεται η χρήση μυοκτόνων σκευασμάτων, εφαρμόζονται άλλες μέθοδοι καταπολέμησης των τρωκτικών όπως παγίδες πολλαπλών συλλήψεων με κολλητικές επιφάνειες και παγίδες με ειδικά προσελκυστικά και ατοξικά σκευάσματα.
Τα μυοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία Dimeland διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρήση σε κατοικημένους χώρους, χώρους μαζικής εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η καταπολέμηση των κατσαρίδων από την οικία ή τον επαγγελματικό χώρο αποτελεί υψίστης υγειονομικής σημασίας. Οι κατσαρίδες αποτελούν φορείς πολλών παθογόνων μικροοργανισμών (μύκητες, βακτήρια, ιούς), προκαλώντας νόσους ιδιαίτερα επικίνδυνους για την δημόσια υγεία (τροφική δηλητηρίαση, γαστρορραγίες, αναπνευστικά προβλήματα- λόγω της απόρριψης και μεταφοράς με τον αέρα του δέρματός τους καθ’όλη την διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου, αλλεργίες κ.ά). Τα περιττώματα των κατσαρίδων καταστρέφουν την ποιότητα και την εμπορική αξία των προϊόντων, ενώ παράλληλα διαδίδουν παθογόνους μικροοργανισμούς με τις εκκρίσεις τους. Οι κατσαρίδες είναι έντομα, που δραστηριοποιούνται κυρίως τις βραδινές ώρες, κατά τις οποίες εξέρχονται από τις φωλιές τους για αναζήτηση τροφής, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας εμφανίζουν μικρή κινητικότητα.
Ενδείξεις-σημάδια που πιστοποιούν ότι η οικία ή επιχείρησή σας βάλλεται από κατσαρίδες αποτελούν τα εξής ακόλουθα:
1.Παρουσία κατσαρίδας κατά την διάρκεια της ημέρας.
2.Παρουσία μικρών στιγμάτων μαύρου χρώματος, που μοιάζουν με κόκκους μαύρου πιπεριού στα ντουλάπια της κουζίνας
3.Περιττώματα κατσαρίδας σε περιοχές που έχουν εγκαταστήσει τις φωλιές και διαμένουν.
Συνήθως συναντάμε τα εξής είδη κατσαρίδας συχνότερα από τα άλλα: την ξανθιά κατσαρίδα (μικρή σε μέγεθος) και την Blatta orientalis και Periplaneta Americana (μεγάλη σε μέγεθος). Η ξανθιά κατσαρίδα απαντάται συνήθως στις κατοικίες σε χώρους όπως η κουζίνα, αλλά μπορούμε να την εντοπίσουμε και σε καταστήματα μαζικής εστίασης, στην κουζίνα και στους αποθηκευτικούς χώρους του καταστήματος. Χαρακτηριστικό αυτού του είδους κατσαρίδας είναι ότι πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, γεγονός που καθιστά την εξάπλωση της αστραπιαία στο χώρο που εντοπίζεται (είτε οικία είτε επιχείρηση). Εισέρχεται στις οικίες από την πόρτα, τα παράθυρα και πολύ πιο συχνά από τον φωταγωγό. Είναι ικανή να προσβάλλει τα πάντα από χώρους μέχρι τρόφιμα με τα περιττώματά της, τα αυγά της, το κουφάρι της, αλλά και με την έκκριση δύσοσμων υγρών που αποβάλλονται από το σώμα της. Αρέσκεται να συχνάζει σε ζεστά, ανήλεα και με υψηλό ποσοστό υγρασίας μέρη. Τρέφεται με προϊόντα κυρίως αμυλούχα και δύναται να εξαπλωθεί με εξαιρετική ευκολία σε κάθε χώρο.
Η Βlatta orientalis L. είναι είδος που προτιμά δροσερά περιβάλλοντα (θερμοκρασία 20-29 βαθμούς κελσίου), για αυτό και εντοπίζεται συνήθως στα κατώτερα σημεία οικοδομών, π.χ. υπόγεια, αποθήκες, στους αγωγούς αποχέτευσης, τους βόθρους, πίσω από ντουλάπια, μέσα σε τοίχους, κάτω από ξύλινα πατώματα κ.ά. Θα την συναντήσουμε πολλές φορές και σε ανώτερα σημεία των οικοδομών π.χ. αγωγούς ύδρευσης ή αποχέτευσης μέσα σε τοίχους. Αρέσκεται σε κάθε είδους οργανική ουσία, αλλά δείχνει μία ιδιαίτερη προτίμηση στις αμυλούχες. Η Periplaneta Americana (L.) είναι είδος κατσαρίδας που προτιμά συνθήκες που επικρατούν ζέστη και υγρασία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διαβίωσή του είναι και η ύπαρξη περίσσειας τροφής. Τέτοιου είδους συνθήκες διαβίωσης παρατηρούνται σε εστιατόρια, εργαστήρια παρασκευής ή καταστήματα πώλησης τροφίμων, ζαχαροπλαστεία και όπου αλλού υπάρχει άπλετη τροφή. Συνήθως δεν θα την εντοπίσουμε σε κουζίνες, αν και δεν θεωρείται απίθανο να συμβεί. Αρέσκεται να τρέφεται με κάθε είδους οργανική τροφή.
Για την καταπολέμηση της ξανθιάς κατσαρίδας (μικρή σε μέγεθος κατσαρίδα) χρησιμοποιούνται κυρίως τροφοελκυστικά σκευάσματα υπό μορφής γέλης (gel) και αυτό συμβαίνει γιατί σαν είδος παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε υγρά πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα. Το gel παρουσιάζει μεγάλη ελκυστικότητα για απόσταση αρκετών εκατοστών, ενώ η θανατηφόρος δόση είναι μικρή. Η κατσαρίδα ως έντομο αν δεν βρει διαθέσιμη τροφή στο χώρο της, είναι δυνατόν να προβεί σε κανιβαλισμό ή κοπροφαγία για να επιβιώσει. Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς της, σε διάστημα λίγων ημερών η θανατηφόρος δραστική ουσία μεταφέρεται σε όλο τον πληθυσμό. Σε χώρο, που είναι καθαρός και δίχως υπολείμματα τροφής, τις πρώτες πέντε ημέρες θανατώνεται το μεγαλύτερο μέρος της φωλιάς. Στην συνέχεια, θανατώνονται τα προνυμφικά στάδια, που κατά την εφαρμογή της απεντόμωσης με γέλη, δεν είχαν εκκολαφθεί ακόμα. Έτσι, εν κατακλείδι λόγω της δράσης του συγκεκριμένου σκευάσματος έχουμε προσδόκιμο ζωής όλου του πληθυσμού τις 15-20 μέρες.
Η εφαρμογή με gel παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Με την χρήση ειδικού πιστολιού εφαρμόζεται επακριβώς το δόλωμα με την μορφή gel στα σημεία που συχνάζουν ή φωλιάζουν οι κατσαρίδες.
- Είναι άοσμο
- Δεν λερώνει κατά την εφαρμογή του
- Δεν χρειάζεται να μετακινηθούν έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο αντικείμενο μέσα στο χώρο, κατά την διάρκεια της εφαρμογής του
- Δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο και για τα ζώα και παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα για το συγκεκριμένο παράσιτο
- Το συνεργείο απεντόμωσης μπορεί να εφαρμόσει το gel και κατά την διάρκεια, που ο χώρος είναι σε λειτουργία.
Για την καταπολέμηση των ειδών Blatta orientalis και Periplaneta americana εφαρμόζεται από την εταιρεία απεντόμωσης υπολειμματικοί ψεκασμοί με υγρά πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα, με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης.
Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, από την εταιρεία μας είναι οικολογικά και φιλικά για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια του και το περιβάλλον, άχρωμα και μεγάλης αποτελεσματικότητας. Τέλος, διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.
Ο σκόρος (Tineola bisselliella) είναι παράσιτο που προκαλεί σημαντικότατες φθορές στα ρούχα, βαμβακερά, μάλλινα ή ακόμα και γούνινα και υπάγεται στην οικογένεια Tινεϊδών. Αρέσκεται να τρέφεται με προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Ο σκόρος δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αλλά παράσιτο κατοικίας, λόγω της σοβαρής φθοράς που προκαλούν οι προνύμφες τους στα ρούχα, τα υφάσματα, τις γούνες, τα δερμάτινα και τα χαλιά.
Η φθορά αυτή είναι δυνατόν να παραταθεί για πολλές εβδομάδες, μετά από την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των νεαρών προνυμφών. Σοβαρές καταστροφές των υφασμάτων μπορούν να έχουν επιτευχθεί πριν από την εμφάνιση των ιπταμένων εντόμων και για το λόγο αυτό είναι σημαντική η προληπτική λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των Σκόρων.
Ο σκόρος θα εναποθέσει τα αυγά του σε σκοτεινά και ήσυχα σημεία, όπου αποθηκεύονται ρούχα και υφάσματα. Πιθανοί χώροι για την εναπόθεση των αυγών θεωρούνται τα δωμάτια επισκεπτών, κάτω από τα κρεβάτια, ντουλάπια και ντουλάπες που χρησιμοποιούνται σπάνια. Επίσης, οι σοφίτες, γιατί το συγκεκριμένο παράσιτο προσελκύεται από τις φωλιές των πουλιών που μπορεί να υπάρχουν στις μαρκίζες της οροφής του σπιτιού.
Οι σκόροι είναι παράσιτα που μπορούν να μεταφερθούν ακόμα και με την αγορά νέων ρούχων, ανεξαρτήτου αξίας, όταν είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι ή μαλλί, βαμβάκι μάλλινο με πολυεστερικό βαμβάκι ή τέλος από μαλλί με μετάξι.
Ενδείξεις-σημάδια που πιστοποιούν ότι η οικία σας πλήττεται από την παρουσία του συγκεκριμένου παρασίτου είναι οι εξής ακόλουθες:
- Φθορές σε υφάσματα και χαλιά.
- Η παρουσία των τέλειων εντόμων του σκόρου, τα οποία έρπουν αντί να πετούν.
- Η παρουσία των προνύμφων, που είναι σε μορφή σκουληκιού πάνω στα προσβεβλημένα υφάσματα
- Εμφάνιση σωλήνων με μεταξένια υφή ή θηκών, εντός των οποίων ζουν οι προνύμφες των σκώρων
- Εμφάνιση μεταξωτών κουκουλιών, εντός των οποίων οι προνύμφες θα μεταμορφωθούν σε σκόρους.
Η καταπολέμηση των σκόρων ξεκινά από την λήψη μιας σειράς προληπτικών μέτρων από εσάς:
- Κλείνουμε τις κουρτίνες ή τις σίτες στις πόρτες και στα παράθυρα καλά, όταν τα αφήνουμε ανοιχτά κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο το συγκεκριμένο παράσιτο προσελκύεται από τα φώτα της κατοικίας μας.
- Εντατικός καθαρισμός των ρούχων πριν αποφασίσετε να τα αποθηκεύσετε. Τα βρώμικα ή πολύ λερωμένα ρούχα έλκουν τους σκόρους.
- Αν επιθυμείτε την αποθήκευση των υφασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα σας συνιστούσαμε να τα τοποθετήσετε σε καλά σφραγισμένες πλαστικές σακούλες ή βαλίτσες.
- Σκουπίστε με την ηλεκτρική σας σκούπα κάτω από τα έπιπλα, για να απομακρυνθούν τα αυγά των σκόρων πριν εκκολαφθούν. Διαδικασία που είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν στο παρελθόν ο χώρος είχε αντιμετωπίσει προσβολή ή αν έχετε αντιληφθεί αυξημένη δραστηριότητα των σκόρων.
Μια μικρή προσβολή από σκόρο είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί άμεσα και με προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο, σε περιπτώσεις όμως μεγάλης ή επαναλαμβανόμενης προσβολής, απαιτείται να απευθυνθείτε σε μία αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης, όπως η Dimeland, για να απαλλαγείτε άμεσα και γρήγορα από την παρουσία του πληθυσμού του σκόρου που πλήττει την κατοικία σας.
Τα μυρμήγκια είναι μικρά αρθρόποδα και κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα. Λόγω του έντονου αισθήματος τους για κοινωνικοποίηση και συνεργασία, δημιουργούν γρήγορα μεγάλες αποικίες, προστατευμένες από περιβαλλοντικούς παράγοντες, από άλλα έντομα που παρασιτούν σε αυτά, και όποια άλλη απειλή ενδεχομένως να παρουσιαστεί.
Τα πιο κοινά είδη στον Ελλαδικό χώρο είναι τα μυρμήγκια του κήπου (μαύρα μεγάλα συνήθως στο χώμα), τα ξυλοφάγα μυρμήγκια (μαύρα μεγαλύτερα συνήθως σε οροφές ή κεραμοσκεπές), τα κόκκινα μυρμήγκια (μικρά σε εξωτερικούς χώρους), και τα Φαραώ (πολύ μικρά κίτρινα σε κατοικημένους χώρους). Όλα τα είδη έχουν ανάγκη από ενέργεια, δηλαδή τροφή, κάποια μυρμήγκια όμως καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και ζάχαρη. Αυτές οι πρωτεϊνούχες και ζαχαρούχες ουσίες, κάτω από ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, δύναται να αποτελέσουν μηχανικοί φορείς παθογόνων οργανισμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το είδος Monomorium pharaonis, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στον χώρο της κουζίνας και μπορεί να αποτελέσει φορέα των Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus και Clostridium.
Σε κάθε αποικία, οι φωλιές είναι πολυάριθμες και ο πληθυσμός των μυρμηγκιών μπορεί να είναι χιλιάδες, ανάλογα πάντα με το είδος και την πρώτη τους εγκατάσταση. Είναι βέβαιο ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλες οι φωλιές, παρόλο την χαρακτηριστική συνήθεια του συγκεκριμένου παρασίτου να ακολουθεί κάποιες διαδρομές κατά δεκάδες και σε σειρά.
Μπορείτε να κρατήσετε τα μυρμήγκια μακριά από την κατοικία σας εφαρμόζοντας μικρά, αλλά σημαντικά βήματα, όπως αυτά που σας παραθέτουμε πιο κάτω:
- Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει εύκολα προσβάσιμη διαθέσιμη τροφή στην οικία σας.
- Μην αμελείτε ή ξεχνάτε να καλύπτεται τα τρόφιμα. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πού ακριβώς ήταν το μυρμήγκι που τώρα θα το δείτε πάνω στο φαγητό σας.
- Καθαρίστε επιμελώς στερεά ή υγρά υπολείμματα τροφής.
- Καθαρίστε ή σκουπίστε με την ηλεκτρική σας σκούπα τα ψίχουλα από τις τροφές που καταναλώνονται, αν τυχόν πέσουν κάτω από ηλεκτρικές συσκευές στον χώρο της κουζίνας.
- Σιγουρευτείτε ότι οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται στον χώρο της οικίας σας κλείνουν καλά.
- Καθαρίστε προσεχτικά τον χώρο που τρώει το κατοικίδιο σας, όπως και το πιάτο του, αμέσως μόλις αυτό ολοκληρώσει το γεύμα του.
- Σφραγίστε τα σημεία πρόσβασης, όπως για παράδειγμα ρωγμές, χαραμάδες και σχισμές στις κάσες των παραθύρων και των πορτών.
Υγειονομική σημασία παρουσιάζουν τα μυρμήγκια, που είναι καφέ και μικρά σε μέγεθος. Αυτά είναι έντομα τα οποία εντοπίζονται κυρίως μέσα στην κατοικία σε χώρους όπως η κουζίνα, το μπάνιο, το καλοριφέρ. Επίσης, σημαντική υγειονομική σημασία παρουσιάζουν και τα μυρμήγκια, τα οποία σκαρφαλώνουν από τον κήπο στην σοφίτα της οικίας και τρέφονται με ξύλο.
Τα μυρμήγκια που θα εμφανιστούν στον χώρο της κουζίνας, του μπάνιου, του μπαλκονιού ή ακόμα και στις γλάστρες καταπολεμούνται γρήγορα και με εγγυημένα αποτελέσματα με την εφαρμογή ειδικής γέλης (gel). Το gel που χρησιμοποιείται, καταναλώνεται από μικρό πληθυσμό αρχικά της αποικίας. Στη συνέχεια μόλις τα πρώτα μυρμήγκια αντιληφτούν ότι πρόκειται για τροφή δίνεται σήμα και στα άλλα άτομα της αποικίας που μέσω της τροφάλλαξης (κοινωνική κατανομή της τροφής μέσω επικοινωνίας στα άτομα που απαρτίζουν μία αποικία), είναι δυνατόν να μεταφερθεί το εντομοκτόνο σκεύασμα σε όλο τον πληθυσμό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Οριζόντια Μεταφορά και επιλύνει το πρόβλημα μέσα σε λίγες μέρες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν υπάρχει κάπου εκεί κοντά, αλλά διαθέσιμη και εύκολα προσβάσιμη πηγή τροφής. Σε αντίθεση, σε κήπους ή αυλές, που οι πληθυσμοί των μυρμηγκιών είναι μεγάλοι, εφαρμόζονται ψεκασμοί με ειδικά σκευάσματα για να έχουμε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.
Η καταπολέμηση του συγκεκριμένου παρασίτου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, όμως η απεντόμωση του δεν πρέπει να γίνεται προληπτικά. Επεμβαίνουμε άμεσα και γρήγορα με απεντομώσεις, όταν διαπιστωθεί μεγάλος πληθυσμός από μυρμήγκια στην κουζίνα, στο μπάνιο, στον κήπο ή την αυλή ή ακόμα και σε άλλα σημεία της κατοικίας.
Η εταιρεία μας για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών θα προσφέρει άμεσα, γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα εφαρμόζοντας:
- Υπολειμματικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα σκευάσματα υγειονομικής σημασίας.
- Τοποθέτηση εντομοκτόνου σκευάσματος σε μορφή σκόνης, στα περάσματα των μυρμηγκιών.
- Εφαρμογή μη τοξικού gel στα σημεία που αποτελούν περάσματα, στα σημεία εντοπισμού φωλιάς, σε πρίζες ή πατώματα.
- Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς τον άνθρωπο, τα κατοικίδια του και το φυσικό περιβάλλον, άχρωμα και παρέχουν άμεσα και εγγυημένα αποτελέσματα. Είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.
Οι κοριοί αποτελούν έντομα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανήκουν στην τάξη Hemiptera και συγκεκριμένα στην οικογένεια Cimicidae. Εντοπίζονται κυρίως σε κατοικίες και ζουν σε διάφορα σημεία όπως στα στρώματα, στα χαλιά, στα πατάκια, στα ρούχα μας, στις αποσκευές μας, σε εσοχές και οπές στους τοίχους, στα έπιπλα όπως κομοδίνα, κρεβάτια και ντουλάπες, στα σοβατεπί και σε αρμούς από πλακάκια ή ξύλινα πατώματα. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων, στις τούφες και τα άκρα των χαλιών. Στα σημεία που κρύβονται, εναποθέτουν και τα αυγά τους. Απομυζούν αίμα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους και προσεγγίζουν τον άνθρωπο μόνο για αυτό τον σκοπό. Ορισμένα είδη κοριού είναι ικανά να προσβάλλουν πτηνά, νυκτερίδες και ορισμένα είδη τρωκτικών.
Η μετακίνηση και η διασπορά τους μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την μεταφορά διαφόρων ειδών π.χ. επίπλων, μέσα στα οποία διαμένουν και ποτέ με τον άνθρωπο. Αντικείμενα, τα οποία έχουν μεγάλους πληθυσμούς κοριών, εμφανίζουν μία χαρακτηριστική οσμή.
Ενδείξεις που πιστοποιούν ότι υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας, μπορεί να αποτελέσουν τα εξής παρακάτω:
- Υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος, τα οποία αποβάλλονται από το οπίσθιο μέρος του εντερικού σωλήνα του εντόμου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λεκιάζουν τα σεντόνια ή τα στρώματα των κρεβατιών.
- Παρουσία κηλίδων μαύρου χρώματος, κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος.
- Εμφάνιση χαρακτηριστικής μυρωδιάς, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες του εντόμου, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή σε χώρους που δεν αερίζονται καλά.
- Τσίμπημα από κοριό, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, μια και συνήθως παρατηρούνται 2-3 μαζί σε μία ευθεία γραμμή.
Οι κοριοί είναι έντομα που δύναται να επιβιώσουν χωρίς τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά την διάρκεια της ημέρας παραμένουν καλά κρυμμένοι και μόνο κατά τις βραδινές ώρες βγαίνουν για να αναζητήσουν τροφή. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια της ζωής τους χρειάζονται τουλάχιστον 5 γεύματα αίματος. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένοι να απομυζήσουν αίμα τουλάχιστον 5 φορές από τον ίδιο ή διαφορετικό ξενιστή, μέχρι να ωριμάσουν πλήρως, οδηγεί στην σκέψη ότι μπορεί να αποτελέσουν φορείς παθογόνων οργανισμών. Εξετάζοντας τους λοιπόν, πειραματικά διαπιστώθηκε ότι δύναται να μεταδώσουν παθογόνα όπως της λέπρας, του Καλαζάρ, της Ηπατίτιδας β.
Η εξάλειψη του συγκεκριμένου παρασίτου είναι από τις πιο δύσκολες, επομένως σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής απαιτείται η επαγγελματική τους αντιμετώπιση από μία αξιόπιστη εταιρεία όπως η Dimeland.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι πλήττεται η οικία σας από κοριούς :
- Οφείλετε να απομακρύνετε τα πράγματα, ώστε να γίνει ευκολότερος ο εντοπισμός των κοριών.
- Τα κλινοσκεπάσματά σας να πλένονται και να στεγνώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες
- Ελέγχουμε με προσοχή οποιοδήποτε νέο έπιπλο τοποθετείται εντός της οικίας μας
- Ελέγχουμε με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και προσοχή το εσωτερικό της κατοικίας μας μετά από τον ερχομό μας από ταξίδι ή την αποχώρηση των επισκεπτών μας.
- Καλύψτε με ιδιαίτερη σχολαστικότητα τυχόν τρύπες ή χαραμάδες.
- Σε περίπτωση που το κρεβάτι σας ακουμπά σε τοίχο, επιθυμητό είναι να απομακρυνθεί, ώστε να αποφευχθεί τυχόν προσβολή από κοριούς που δύναται να υπάρχουν σε χαραμάδες ή εσοχές του τοίχου ή την επαφή με αυγά, που έχουν εναποτεθεί κάτω από την ταπετσαρία και από τα οποία θα προκύψουν νέοι κοριοί.
- Καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πετάμε από την οικία μας πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, ώστε να μειώνονται ακόμα περισσότερο τα μέρη που θα μπορούσαν τα συγκεκριμένα παράσιτα να δημιουργήσουν μία φωλιά.
- Καθαρίστε με την βοήθειας της ηλεκτρικής σας σκούπας όλο το κρεβάτι (από το στρώμα έως και το πλαίσιο). Μπορείτε, επιπλέον να σιδερώσετε με το σίδερο το στρώμα σας, μιάς και οι κοριοί ως παράσιτα δεν μπορούν να αντέξουν τις θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών κελσίου.
- Βγάλτε σε περίοδο καλοκαιρίας το στρώμα σας στον ήλιο για να αεριστεί.
- Σε γενικά πλαίσια, σε περίπτωση που διαπιστώσετε την παρουσία κοριών στην οικία σας, καλό θα ήταν να καθαρίζετε το σπίτι σας πολύ πιο συχνά από ότι μέχρι στιγμής το κάνατε.
- Χρησιμοποιείστε αιθέριο έλαιο λεβάντας ή αποξηραμένα ή και φρέσκα άνθη λεβάντας, προσθέτοντας και λίγο δεντρολίβανο. Τοποθετείστε το μίγμα σας σε τούλινα σακουλάκια και να είστε βέβαιοι ότι η μυρωδιά τους θα αρκεί να κρατήσει τους κοριούς μακριά από εσάς.
- Η κατανάλωση σκόρδου αποτελεί ένα ακόμα τρόπο για να κρατήσουμε το συγκεκριμένο παράσιτο μακριά μας. Οι κοριοί δεν αντέχουν την μυρωδιά του.
Οι κοριοί είναι παράσιτα, τα οποία είναι ικανά να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, επομένως η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος είναι ζωτικής σημασίας και οδηγεί στον αποκλεισμό μιας ακόμα μεγαλύτερης προσβολής. Η εταιρεία Dimeland προσφέρει στους πελάτες της μια ολοκληρωμένη προστασία, αξιολογώντας την αρχική κατάσταση του προβλήματος, δίνοντας οριστικές και αξιόπιστες λύσεις. Το έμπειρο προσωπικό μας θα προβεί σε σχολαστικό έλεγχο των πιθανών σημείων προσβολής, αναζητώντας ενδείξεις που να μαρτυρούν την παρουσία των συγκεκριμένων παρασίτων, όπως:
- Παρουσία ζωντανών ή νεκρών κοριών στα υπνοδωμάτια και συγκεκριμένα στα κρεβάτια.
- Ίχνη από υπολείμματα του δέρματος τους όταν ενηλικιώνονται
- Εμφάνιση μαύρων κηλίδων στο στρώμα και στα κλινοσκεπάσματα
- Παρουσία αυγών κοριού, κρέμ χρώματος και μικροσκοπικού μεγέθους, τα οποία εναποθέτει συνήθως σε σκοτεινές σχισμές. Μικροσκοπικά αυγά κρεμ χρώματος που βρίσκονται συνήθως σε σκοτεινές σχισμές
Η προσβολή από κοριούς είναι πραγματικά δύσκολο να εντοπιστεί και ακόμα δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί όταν η μόλυνση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, το πεπειραμένο προσωπικό μας δύναται να σας εξασφαλίσει με την χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των κοριών με τον καλύτερο τρόπο για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Η εφαρμογή αυτή στοχεύει και στην αντιμετώπιση των προνυμφών, εμποδίζοντάς τες να ωριμάσουν, να δαγκώσουν και ενδεχομένως να μεταφέρουν ασθένειες.
Εν κατακλείδι, η καταπολέμηση των κοριών γίνεται με επανειλημμένες εφαρμογές υπολειμματικών ψεκασμών σε σημεία που είναι εν δυνάμει καταφύγια κοριών όπως τα κρεβάτια, οι ραφές των στρωμάτων και σε οποιοδήποτε σημείο της κατοικίας, γιατί είναι παράσιτο όπου τα αυγά του εναποθέτονται παντού.
Οι λύσεις που προσφέρει η εταιρεία μας είναι:
- Είναι απολύτως ασφαλείς για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους, άτομα με αλλεργίες και κατοικίδια.
- Δεν λερώνουν ή καταστρέφουν τα έπιπλα, τους τοίχους ή τα υφάσματα της οικίας του πελάτη.
- Δεν αναγκάζεστε να προβείτε σε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν έρθει το έμπειρο προσωπικό μας όπως για πλύσιμο ρούχων, άδειασμα ντουλαπιών κ.ά.
- Μία και μόνο εφαρμογή είναι αρκετή για την άμεση και με εγγυημένα αποτελέσματα αντιμετώπιση των κοριών.
- Οι εφαρμογές μας είναι φιλικές προς τον άνθρωπο, τα κατοικίδια ζώα και το φυσικό περιβάλλον
Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Η υγειονομική τους σημασία ήταν και σε πολλές χώρες εξακολουθεί να είναι τεράστια διότι είναι οι μοναδικοί φορείς των παθογόνων της ελονοσίας, του κίτρινου και δάγγειου πυρετού στον άνθρωπο. Χώροι που συχνά μπορούμε να βρούμε κουνούπια είναι:
- Mικρές ή μεγάλες λίμνες
- Έλη και βάλτοι
- Ορυζώνες
- Παρόχθια ποταμιών και ρυακίων
- Κοιλότητες βράχων, δέντρων και του εδάφους, που διατηρούν μικρές ποσότητες νερού
- Βόθροι και φρεάτια σε πόλεις και χωριά
- Δεξαμενές
- Ποτίστρες κατοικιδίων και παραγωγικών ζώων
- Χάρτινα κουτάκια αναψυκτικών και άλλων υγρών, όπου διατηρούν μικρή ποσότητα νερού
- Γλάστρες και άλλα δοχεία σε νεκροταφεία
- Ταράτσες
- Μπαλκόνια και αυλές σπιτιών
- πηγάδια κ.ά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη τους αποτελεί η παρουσία, έστω και σε μικρή ποσότητα στάσιμου ή με μικρή ροή νερού. Τα κουνούπια, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα αρθρόποδα είναι ικανά να αναπτύξουν πολύ μεγάλες πληθυσμιακές πυκνότητες. Τα θηλυκά είναι όμως εκείνα που τσιμπούν. Έτσι, αφού πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του, τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού. Από τα αυγά, όταν θα κατακλυσθούν κάποια στιγμή με νερό, θα εκκολαφθούν οι προνύμφες. Οι προνύμφες είναι πάντα υδρόβιες και εφοδιασμένες με συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν τόσο κάτω από το νερό όσο και από πάνω.
Από υγειονομική άποψη τα κουνούπια θεωρούνται τα πλέον επιζήμια έντομα για τον άνθρωπο και τα εκτρεφόμενα ζώα. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάθε γεύμα μπορεί ένα άτομο κουνουπιού να απομυζήσει 2-8 mgr αίματος ( με ένα μέσο γεύμα το βάρος ενός νηστικού κουνουπιού αυξάνεται κατά 2 έως 2,5 φορές!).
Ο άνθρωπος και οι άλλοι ξενιστές του κουνουπιού δύναται να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στην νύξη των κουνουπιών, η οποία ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πολύ έντονη. Συνήθως, όμως η αλλεργική αντίδραση περιορίζεται σε τοπικό «κνυσμό» και εμφάνισης εξανθήματος κόκκινου χρώματος. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η έντονη παρουσία των εντόμων αυτών μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην τουριστική, γεωργική ή αναπτυξιακή δραστηριότητα του ανθρώπου. Όσο αφορά μάλιστα τον άνθρωπο, τα κουνούπια αποτελούν τους μοναδικούς φορείς των παθογόνων της ελονοσίας, του κίτρινού και του δάγγειου πυρετού, ενώ είναι ικανά να μεταδώσουν εγκεφαλίτιδες και φιλαριάσεις, ασθένειες που μπορεί να παρουσιαστούν συχνά υπό μορφή επιδημιών ή πανδημιών. Η ελονοσία μεταδίδεται μόνο από τα ανωφελή, ενώ οι άλλες ασθένειες μόνο ή κυρίως από τα κοινά κουνούπια. Ο ιός του δάγγειου πυρετού, όπως και του κίτρινου πυρετού μεταδίδεται με το είδος Aedes aegypti.
Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή. Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Παρασύρονται εύκολα από τον άνεμο και έτσι μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.
Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο.
Η αντιμετώπιση των κουνουπιών μπορεί να κατευθύνεται είτε στο προνυμφικό υδρόβιο στάδιο, είτε στο ενήλικο στάδιο ή ταυτόχρονα και στα δύο. Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η εφαρμογή ξεκινά την εποχή που τα κουνούπια βρίσκονται σε ανώριμα στάδια και δεν έχουν εμφανισθεί τα ακμαία, δηλαδή νωρίς την Άνοιξη σε συνδυασμό πάντα με τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών.
Για να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, θα πρέπει καταρχήν να εντοπίσουμε τις εστίες αναπαραγωγής, να γίνει ταυτοποίηση του είδους ή των ειδών που υπάρχουν, η βιολογία τους και οι συνήθειες τους, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την σωστή και άμεση επίλυση του προβλήματος, με τον οικονομικότερο και φιλικότερο τρόπο για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.
Η αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι εξαιρετικά δύσκολη και στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στα προληπτικά μέτρα που θα πάρουμε για να προστατευτούμε από αυτά. Κάποια από αυτά τα μέτρα παραθέτουμε παρακάτω:
- Μειώστε όσο περισσότερο μπορείτε τις επιφάνειες, στις οποίες μπορεί να υπάρξουν λιμνάζοντα νερά.
- Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ή της αυλής, που δύναται να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών, μια και σε αυτά τα μέρη εναποθέτουν τα αυγά τους.
- Τοποθετήστε σε αποθηκευτικούς χώρους τα δοχεία νερού ή αν θέλετε να παραμείνουν στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας σας, αναποδογυρίστε τα ή καλύψτε τα με υλικά που είναι αδιαπέραστα στο νερό (ναϋλον). Αν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι, ανανεώστε τα δοχεία νερού τους συχνά.
- Μην ποτίζετε υπερβολικά τα λουλούδια σας. Το επιπλέον νερό που μαζεύεται στα πιατάκια των γλαστρών μπορεί να αποτελέσει ιδανικό μέρος εναπόθεσης αυγών για τα κουνούπια.
- Σε περίπτωση που στο κήπο μας υπάρχουν παλιά λάστιχα, καλό είναι να τα καλύψουμε ή να τα τοποθετήσουμε σε αποθηκευτικό χώρο της οικίας μας, διότι στο εσωτερικό τους είναι δυνατόν να συσσωρευτεί βρόχινο νερό.
- Καθαρίστε επιμελώς τα φύλλα που συσσωρεύονται στα λούκια της βροχής.
- Τηλεφωνήστε σε κάποιο ειδικό για να σας επισκευάσει τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
- Τοποθετήστε σίτες στους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
- Αν διαθέτετε βάρκες, μην τις αφήνετε ακάλυπτες. Το εσωτερικό τους μαζεύεται το νερό της βροχής και είναι δυνατόν να αποτελέσουν ιδανικές εστίες αναπαραγωγής.
- Αν στην οικία υπάρχει πισίνα, θέστε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρυνθούν επιτυχώς τα αυγά και οι προνύμφες των κουνουπιών.
- Τηλεφωνήστε σε ειδικούς για την τοποθέτηση σιτών σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιών.
- Τοποθετήστε κουνουπιέρες στα κρεβάτια, σε περίπτωση που διαμένετε σε περιοχές όπου ο πληθυσμός των κουνουπιών είναι μεγάλος ή αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρθεί κάποιο άλλο μέτρο για τη προστασία σας.
- Κάντε χρήση των ανεμιστήρων οροφής, των ανεμιστήρων δαπέδου και των κλιματιστικών σας. Ο αέρας που εκπέμπουν τα κλιματιστικά περιορίζει αισθητά τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα εξολοθρεύει. Οι ανεμιστήρες εμποδίζουν επιτυχώς την προσέγγιση των κουνουπιών.
- Αλλάξτε τους λαμπτήρες φωτισμού στους εξωτερικούς χώρους, κήπο ή αυλή, με εκείνους που εκπέμπουν κίτρινο φωτισμό, διότι έλκουν λιγότερο τα κουνούπια και γενικά τα έντομα.
- Περιποιηθείτε τους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας σας. Κουρέψτε το γκαζόν σας και απομακρύνετε πεσμένα φύλλα με σχολαστικότητα, γιατί αποτελούν σημεία που καταφεύγουν τα κουνούπια. Κάντε αυστηρό κλάδεμα σε δέντρα ή θάμνους στον κήπο σας. Προτιμήστε να ποτίσετε το γκαζόν και τα λουλούδια σας τις πρωινές ώρες. Είναι μικρά βήματα που μειώνουν τις επισκέψεις των κουνουπιών στους χώρους σας.
- Αν διαμένετε σε περιοχές με έντονο πρόβλημα από κουνούπια και προτιμάτε να παραμένετε κατά τις πρώτες βραδινές ώρες στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας σας ή αν ποτίζετε τα λουλούδια σας και το κήπο σας τις πρωινές ώρες και το σούρουπο, καλό είναι να προτιμάτε να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια.
- Φυτέψτε αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός και ο ευκάλυπτος, είναι φυτά που λειτουργούν, λόγω της μυρωδιάς που εκπέμπουν, απωθητικά προς τα κουνούπια.
- Απωθήστε τα κουνούπια με την χρήση προϊόντων όπως η σιτρονέλλα και έλαια από θυμάρι.
Αν το πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις είναι φρονιμότερο να επικοινωνήσετε με μία αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης-απεντόμωσης, όπως η Dimeland. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, θα παρθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις όπως οι παρακάτω:
- Εφαρμογή εντομοκτόνων σκευασμάτων στους εξωτερικούς χώρους και στις επιφάνειες των καλλωπιστικών φυτών και όχι των ανθοφόρων. Τα σκευάσματα αυτά είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στοχεύουν στην αποτελεσματική απώθηση και εξόντωση των κουνουπιών που βρίσκονται ήδη στον χώρο σας ή πρόκειται να σας επισκεφτούν.
- Η εφαρμογή των εντομοκτόνων σκευασμάτων πραγματοποιείται με υπολειμματικούς ψεκασμούς και εκνεφώσεις, οι οποίες θα επιτευχθούν με την χρήση ειδικών συσκευών.
- Οι εκνεφώσεις διακρίνονται σε νεφελοψεκασμούς (καταπολεμούνται τα ακμαία έντομα) και σε θερμές εκνεφώσεις. Κατά την εφαρμογή των νεφελοψεκασμών θα παραχθεί νέφος μικρών σταγονιδίων, ενώ στις θερμές εκνεφώσεις, θα παραχθούν σωματίδια καπνού. Και οι δύο προαναφερόμενοι τρόποι αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία τον πληθυσμό των κουνουπιών, γιατί ο ψεκασμός είναι καθολικός, καλύπτονται κάθε σημείο της επιφάνειας που θέλουμε να ψεκάσουμε, ακόμα και εκείνα που είναι δύσκολα να προσεγγίσουμε με κάποιο άλλο τρόπο.
Εν κατακλείδι, για μια ολοκληρωμένη καταπολέμηση των κουνουπιών σε μεγάλες επιφάνειες απαιτεί μια ολοκληρωμένη μελέτη αντιμετώπισης. Πρωταρχικά, το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας μας θα προβεί σε σχολαστικό έλεγχο της προσβεβλημένης περιοχής, χαρτογραφώντας με ιδιαίτερη προσοχή τα σημεία που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών. Κατόπιν, γίνεται συστηματική δειγματοληψία στα σημεία επώασης κατά την διάρκεια της περιόδου, όπου εμφανίζονται οι προνύμφες. Βασικός στόχος για την καταπολέμηση των κουνουπιών δεν είναι άλλος από τον εντοπισμό του σταδίου ανάπτυξης του εντόμου, κατά το οποίο είναι ευάλωτο ως προς την χρήση των εντομοκτόνων. Εν συνεχεία, εξολοθρεύονται οι εστίες αναπαραγωγής, με την χρήση εγκεκριμένων και αποτελεσματικών προϊόντων όπως τα συνθετικά εντομοκτόνα σκευάσματα και σκευάσματα που περιορίζουν την ανάπτυξη των προνυμφών. Τέλος, προτεραιότητα της εταιρείας μας αποτελεί η σωστή επιλογή της εφαρμογής για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με σκοπό να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.
Η Σκνίπα (φλεβοτόμος) είναι δίπτερο έντομο με την κοινή ονομασία νηματόκερα της οικογενείας των Ψυχωδιδών (Psychodidae) και συγκεκριμένα του γένους Phlebotomus. Είναι έντομο διαδεδομένο κυρίως στις τροπικές, υποτροπικές και ορισμένες εύκρατες περιοχές.
Μετακινούνται με πηδήματα μήκους το πολύ έως μισό μέτρου. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις πετούν με αργή, σταθερή κίνηση χωρίς τον «βόμβο» που κάνουν τα κουνούπια.
Υπάρχουν 800 είδη σκνίπας, 64 από τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την νόσο λεϊσμανίαση, ακριβώς για αυτό τον λόγο έχουν μεγάλη υγειονομική σημασία. Ως ενδιάμεσοι ξενιστές ειδών Leishmania, τα οποία προκαλούν ασθένειες γνωστές ως λεϊσμανιάσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι:
- H σπλαχνική λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ (στον άνθρωπο και στον σκύλο).
- Η δερματική λεϊσμανίαση ή φύμα της ανατολής ( στον άνθρωπο και στον σκύλο).
- Και η στοματοφαρυγγική λεϊσμανίαση (στον άνθρωπο).
Εκτός των λεϊσμανιάσεων μεταδίδουν επίσης και τον αρμποϊό του τριήμερου πυρετού (μόνο στον άνθρωπο) καθώς και την μπαρτονέλλωση μία συχνά θανατηφόρο ασθένεια του ανθρώπου οφειλόμενη στην ρικέτσια Bartonella dacilliformis, η οποία σε αντίθεση με τις προηγούμενες ασθένειες υπάρχει μόνο στο Δυτικό ημισφαίριο.
Η αντιμετώπιση των προνυμφών σε προφυλαγμένες και δύσκολα να εντοπισθούν περιοχές δεν επιτρέπει την καταπολέμηση τους, εκτός της μέριμνας που απαιτείται να ληφθεί για τον περιορισμό της ύπαρξης τέτοιων περιοχών. Όσο αφορά την καταπολέμηση των ακμαίων εντόμων επιτυγχάνεται με επιτυχία και καλύπτεται από εκείνη των κουνουπιών και αφορά τους:
- Υπολειμματικούς ψεκασμούς επιφανειών,
- Ψεκασμούς εξωτερικών και εσωτερικών χώρων,
- Καπνισμούς εσωτερικών χώρων και τα προληπτικά μέτρα προστασίας.
- Σε περιπτώσεις εκτεταμένης προσβολής από σκνίπες, οι υπολειμματικοί ψεκασμοί πρέπει να γίνουν γύρω στις πόρτες (εσωτερικά και εξωτερικά), στα παράθυρα και σε όλες τις πιθανές εισόδους των εντόμων αυτών στις κατοικίες.
- Ψεκασμούς πρέπει να εφαρμόζονται και στους σωρούς απορριμμάτων.
Μη απομυζητικό είδος της τάξης των Δίπτερων και της οικογένειας Muscidae, με υγειονομικό ενδιαφέρον είναι η Musca domestica (οικιακή μύγα). Kοινό και γνωστό είδος σε όλο τον κόσμο, μιας και παρουσιάζει την απίστευτη ικανότητα να προσαρμόζεται με την μεγαλύτερη επιτυχία στο περιβάλλον του ανθρώπου.
Το θηλυκό επιλέγει μέρη με έντονη οσμή για να εναποθέσει τα αυγά του, ώστε να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των προνυμφών. Τέτοιες περιοχές μπορεί να είναι:
- Κόπρανα χοίρων. Προτιμούνται περισσότερο και συχνότερα, λόγω της ιδιάζουσας και ισχυρής οσμής τους.
- Κόπρανα πουλερικών
- Κόπρανα αλόγου
- Κόπρανα βοοειδών
- Κόπρανα προβάτου
- Κόπρανα ανθρώπου
- Άλλες οργανικές ύλες, που βρίσκονται σε αποσύνθεση (σκουπίδια ή υπολειμμάτων αυτών σε κάδους απορριμμάτων).
Για την διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος μας από την μύγα, καλό θα ήταν να ελέγξουμε σχολαστικά την κατοικίας μας ή την επιχείρηση μας για ακμαία και ανώριμες προνύμφες (σκουλήκια) στα παρακάτω σημεία που παραθέτουμε. Αν διαπιστώσουμε υπερπληθυσμό, καλούμε άμεσα μία αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης, όπως η Dimeland για να μας απαλλάξει από το πρόβλημά μας.
Στους εσωτερικούς χώρους ελέγχουμε τις εξής περιοχές:
- Περιμετρικά των παραθύρων
- Περιμετρικά των πορτών
- Σε τοίχους
- Σε ταβάνια
- Στο εσωτερικό ή περιμετρικά των κάδων απορριμμάτων
- Γύρω από τα σιφώνια
- Μέσα ή γύρω από την τροφή των κατοικίδιων ζώων μας
Στους εξωτερικούς χώρους ελέγχουμε τις εξής περιοχές:
- Στο εσωτερικό ή περιμετρικά των κάδων απορριμμάτων
- Μέσα ή γύρω από το πιάτο που βάζουμε την τροφή των κατοικίδιων ζώων μας
- Σε θάμνους
- Σε περιττώματα
- Κοντά ή πάνω σε σωρούς κομποστοποίησης
- Σε σημεία όπου εντοπίζονται περιττώματα ζώων
- Στα πλάγια των σπιτιών
Η ενόχληση που προκαλεί στον άνθρωπο η οικιακή μύγα είναι συχνά μεγάλη έως ανυπόφορη. Στον Ελλαδικό χώρο ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται κατά τους θερινούς μήνες και αποτελεί δυσμενή παράγοντα κυρίως σε χώρους υγειονομικής σημασίας (εστιατόρια, εργοστάσια παραγωγής τροφίμων κλπ.) για την ασφάλεια των τροφίμων. Η σημασία όμως του εντόμου αυτού είναι πολύ μεγαλύτερη λόγω της ικανότητάς του που έχει στην μεταφορά μικροοργανισμών ή και παρασίτων ικανών να προκαλέσουν ασθένειες. Στα εκτρεφόμενα ζώα, η ενόχληση που υπάρχει από την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών είναι μεγαλύτερη από την πιθανή μηχανική μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών από το ένα στο άλλο ζώο.
Η γειτνίαση πόλεων με μονάδες εκτροφής ζώων, προκαλεί τις περισσότερες φορές πολλά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην αναγκαστική λήψη μέτρων που κοστίζουν ή ακόμα στην απομάκρυνση των μονάδων αυτών. Η εμφάνιση της οικιακής μύγας στους χώρους άμελξης, παραλαβής και επεξεργασίας γάλακτος προκαλεί μείωση της εμπορικής αξίας του, αλλά και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η μεγάλη υγειονομική σημασία της οικιακής μύγας για τον άνθρωπο οφείλεται τόσο στην κατασκευή της όσο και στις συνήθειες της. Το σώμα του εντόμου καλύπτεται από λεπτές τρίχες στις οποίες εύκολα προσκολλώνται ακαθαρσίες. Τα ενδοπόδια των ακροταρσίων των ποδιών φέρουν επίσης αδενώδεις τρίχες, οι κολλώδεις εκκρίσεις των οποίων, εκτός του ότι βοηθούν τα έντομα να βαδίζουν ακόμα και ανάποδα σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια, συγκεντρώνουν βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.
Η οικιακή μύγα τρέφεται με την ίδια ευκολία τόσο από τις ακαθαρσίες (περιττώματα, χαλασμένα τρόφιμα, εμετό κ.ά.) όσο και από τις τροφές του ανθρώπου. Το έντομο όταν βρίσκεται σε ηρεμία, εξωθεί από το στομάχι του σταγόνες υγρού ως μέρος της διαδικασίας πέψεως. Παρόμοια συμπεριφορά παρουσιάζει όταν τρέφεται από στερεές τροφές, προκειμένου να τις καταστήσει υδαρείς, σε κάθε περίπτωση όμως δύναται παράλληλα να αφήσει και τα περιττώματά της. Ένας μεγάλος αριθμός παθογόνων μικροοργανισμών, περισσότεροι από 100, είχε βρεθεί ότι μπορούν να μεταφερθούν με την οικιακή μύγα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Τα βακτήρια Salmonella, που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση
- Τα Shigella, που προκαλούν διάρροια
- Και πολλά ακόμα που προκαλούν διάφορες ασθένειες π.χ. η αμοιβαδική ή μικροβιακή δυσεντερία, ο τυφοειδής πυρετός ή χολέρα, ο άνθρακας, ο τέτανος, η πολυμυελίτιδα, η βουβωνική πανώλη, η σηψαιμία, η γάγγραινα, η επιπεφυκίτιδα, το τράχωμα.
Η οικιακή μύγα εντοπίζεται συνήθως σε κατοικημένες περιοχές, μολοταύτα δύναται να πετάξει μερικά χιλιόμετρα από τον τόπο που γεννήθηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι δραστηριοποιείται μοναχά κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ τις βραδινές ώρες παραμένει ακίνητη στις γωνίες των δωματίων ή «κολλημένη» στην οροφή των δωματίων για να ξεκουραστεί.
Σε περίπτωση μεγάλου πληθυσμού μύγας στην οικία μας ή την επιχείρηση μας, η αντιμετώπιση θα γίνει μόνο με επαγγελματίες και από μία αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης και απολύμανσης όπως η Dimeland. Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας είναι ικανό να καταπολεμήσει την μύγα και να επιτύχει δραστική μείωση των πληθυσμών της, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους, σκευάσματα ελκυστικά για το συγκεκριμένο παράσιτο και έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Η αντιμετώπιση της μύγας μπορεί να διακριθεί σε χημική καταπολέμηση και μηχανική. Η χημική καταπολέμηση περιλαμβάνει τα εξής στάδια-βήματα:
- H καταπολέμηση της μύγας εστιάζεται στην αντιμετώπιση της κατά την διάρκεια των ατελών σταδίων και του σταδίου των ακμαίων. Ο προσδιορισμός του σταδίου που βρίσκεται το παράσιτο, συμβάλλει στον προσδιορισμό του κατάλληλου προγράμματος ή μέθοδος αντιμετώπισης.
- Εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών με ειδικά επιλεγμένα και εγκεκριμένα φάρμακα-σκευάσματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους εξωτερικούς χώρους της οικίας και της επιχείρησης. Οι ψεκασμοί αυτοί θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια των μηνών που παρουσιάζεται έξαρση των πληθυσμών της μύγας, δηλαδή κατά το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, ώστε να περιορίσουμε δραστικά των πληθυσμό. Ψεκάζονται με ιδιαίτερη προσοχή τα κουφώματα των παραθύρων και των πορτών, τα φώτα της εξώπορτας και του μπαλκονιού, οι μαρκίζες, οι προβολείς και σε όποιες επιφάνειες παρατηρούμε τις μύγες να ξεκουράζονται. Επίσης, οι εξωτερικοί τοίχοι και οι κάδοι απορριμμάτων, γιατί αποτελούν ιδανικά σημεία ξεκούρασης ή πηγές αναζήτησης τροφής ή εστίες συγκέντρωσης του πληθυσμού κατά τις βραδινές ώρες.
- Η επανάληψη των ψεκασμών στους εξωτερικούς χώρους πρέπει να γίνει κάθε 1 μήνα. Εκτός αν πρόκειται για χώρους, όπως στάβλοι ζώων ή αν μεσολαβούν από τον αρχικό ψεκασμό, περίοδοι με έντονες βροχοπτώσεις, κατά την διάρκεια των οποίων το εντομοκτόνο ξεπλένεται από το βρόχινο νερό, ο επαναληπτικός ψεκασμός πρέπει να εφαρμόζεται συχνότερα.
- Υπολειμματικοί ψεκασμοί εφαρμόζονται και στους εσωτερικούς χώρους, αλλά εστιάζονται κυρίως στην καταπολέμηση του πληθυσμού της μύγας στα φρεάτια. Ο ψεκασμός γίνεται κατευθείαν στα φρεάτια και στα σιφώνια.
- Σε περίπτωση που ο πληθυσμός της οικιακής μύγας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, στους εσωτερικούς χώρους δύναται να γίνει επίχρισμα του εντομοκτόνου σκευάσματος με την βοήθεια πινέλου σε κρυφά και δύσκολα προσβάσιμα σημεία του χώρου ή δύναται το επίχρισμα να τοποθετηθεί πάνω σε χαρτόνι, το οποίο με την σειρά του θα εναποτεθεί σε δυσπρόσιτα σημεία.
- Σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έτοιμο προς χρήση εντομοκτόνο δόλωμα, με την μορφή κόκκων, το οποίο πρέπει όμως να ανανεώνεται συστηματικά κάθε 1-6 εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.
Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα και μεθόδους καταπολέμησης της μύγας, που είναι φιλικά προς τον άνθρωπο, τα κατοικίδια του και το φυσικό περιβάλλον, δεν λερώνουν και είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα εντομοκτόνα σκευάσματα είναι επαφής-στομάχου, προκαλούν στο παράσιτο παράλυση, λήθαργο και στην συνέχεια το θανατώνουν. Έχουν υπολειμματική δράση, αν και η διάρκεια δράσης τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (περίοδοι έντονης βροχόπτωσης) και το είδος της ψεκαζόμενης επιφάνειας.
Η μηχανική καταπολέμηση των πληθυσμών της μύγας περιλαμβάνει κυρίως τα εξής:
- Χρήση ηλεκτρικών εντομοπαγίδων. Πρόκειται κυρίως για παγίδες λυχνίας με κολλητικές επιφάνειες. Το φως που εκπέμπει η λυχνία προσελκύει τα ιπτάμενα έντομα που εν συνεχεία παγιδεύονται στην κολλώδη επιφάνεια και θανατώνονται, χωρίς να τεμαχιστούν. Με την πάροδο του χρόνου, η κολλώδης επιφάνεια καλύπτεται πλήρως με έντομα ή χάνει την ικανότητά της να κολλάνε έντομα σε αυτήν, οπότε θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέα. Η μέθοδος αυτή μας δίνει την δυνατότητα να προβούμε σε εύκολη ταυτοποίηση του εντόμου, ώστε να επιλεγεί από το προσωπικό της εταιρείας, η κατάλληλη και η πλέον αποτελεσματικότερη επίλυση του εκάστοτε προβλήματος. Οι συγκεκριμένες παγίδες είναι πιστοποιημένες, αθόρυβες κατά την διάρκεια αιχμαλωσίας του παρασίτου και δύναται να τοποθετηθούν σε τοίχους, σε τραπέζια ή ακόμα και να κρεμαστούν. Οι παγίδες αυτές θα πρέπει να τοποθετούνται πίσω από πόρτες και παράθυρα, που ανοίγουν προς τον εξωτερικό χώρο για να περιοριστούν οι πιθανότητες οι μύγες να προσελκύονται από ανταγωνιστικές πηγές φωτός. Αυτό θα συμβάλλει στο να απομακρυνθούν οι μύγες από περιοχές όπου μπορεί να ενοχλούν τον κόσμο ή να μολύνουν τα τρόφιμα. Επιβάλλεται αλλαγή των λαμπτήρων στις ηλεκτρικές εντομοπαγίδες κάθε 6 μήνες, ακόμα και αν δεν έχουν καεί. Αυτό πρέπει να γίνει διότι με την πάροδο του χρόνου, η δράση του μειώνεται σταδιακά και δεν είναι το ίδιο ελκυστικές για την μύγα όπως ήταν στην αρχή της λειτουργίας τους. Εφαρμόζονται κυρίως στους χώρους μαζικής εστίασης και παραγωγής τροφίμων, όπου απαγορεύεται η χρήση εντομοκτόνων με επίχρισμα με την βοήθεια πινέλου και υπολειμματικού ψεκασμού για την καταπολέμηση της οικιακής μύγας, διότι υπάρχει ο κίνδυνος τα νεκρά έντομα κατά την πτώση τους να μολύνουν τα προϊόντα που παρασκευάζονται ή προορίζονται για κατανάλωση.
- Χρήση παγίδων με προσελκυστικές ουσίες (όπως για παράδειγμα χυμός μύλου) διαλυμένες σε νερό. Οι παγίδες αυτές πρόκειται για πλαστικές συσκευασίες που μπορούν να αιχμαλωτίσουν τεράστιους πληθυσμούς μύγας (20000-40000 μύγες). Οι παγίδες αυτές τοποθετούνται κυρίως στους εξωτερικούς χώρους (πάρκα, κατασκηνώσεις, κήποι, αυλές κ.ά.) ή σε χώρους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με μύγα όπως για παράδειγμα στάβλοι ζώων και χώροι με συσσωρευμένη κοπριά και αφορά την παγίδευση ακμαίων εντόμων.
- Οι παγίδες για την καταπολέμηση των μυγών τοποθετούνται το λιγότερο 9 μέτρα από τη περιοχή ή το σημείο που θέλουμε να προστατέψουμε από το συγκεκριμένο παράσιτο. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι το κρέμασμά τους περίπου στο ύψος των ματιών και θέσεις που τις βλέπει ο ήλιος.
- Χρήση ειδικών κορδονιών και ταινιών, εμποτισμένα με εντομοκτόνα σκευάσματα. Τα προϊόντα αυτά κρεμιούνται κυρίως από την οροφή του χώρου που θέλουμε να απεντομώσουμε και η κολλώδης επιφάνειά τους δεσμεύει τα έντομα , με αποτέλεσμα να θανατώνονται.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την σωστή καταπολέμηση της μύγας, σημαντικότατο στάδιο είναι και η λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό του πληθυσμού της. Ορισμένα από αυτά, παραθέτουμε πιο κάτω:
- Καλέστε κάποιον ειδικό για να σας τοποθετήσει σίτες σε παράθυρα και πόρτες.
- Τοποθετήστε αεροκουρτίνες, που δρουν σαν τοίχος αέρας και εμποδίζουν την είσοδο του παρασίτου εντός της οικίας σας.
- Ασφαλίστε τον χώρο σας μηχανικά
- Απομακρύνετε με σχολαστικότητα και προσοχή φαγητό που έχει περισσέψει και σκουπίδια.
- Καλέστε κάποιον ειδικό να επισκευάσει τυχόν διαρροές. Απομακρύνετε στάσιμα νερά που είναι κοντά στους χώρους σας.
Μαύρα μυγάκια μπορούν να εντοπιστούν στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Δύναται να τα συναντήσουμε ακόμα και στα φυτά, σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας ή ακόμα και σε φρούτα.
Yπάρχουν όμως και τα μυγάκια, που εμφανίζονται στα φρεάτια αποχέτευσης. Αυτά τα έντομα δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τα μαύρα μυγάκια που θα κάνουν την εμφάνιση τους την άνοιξη ή το φθινόπωρο στο μπάνιο ή στην κουζίνα μας.
Τα μαύρα μυγάκια καταπολεμούνται με απεντομώσεις, που επιτυγχάνονται προληπτικά με προσελκυστικές ταινίες απεντομώνοντας τις εστίες αναπαραγωγής και σε όλο το χώρο με ψυχρό εκνεφωτή.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα μαύρα μυγάκια που εντοπίζουμε στα φρούτα δεν απαιτείται να κάνουμε απολύμανση-απεντόμωση. Απλά, το μόνο που απαιτείται να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε και να απομακρύνουμε τις εστίες αναπαραγωγής τους και κατόπιν να καθαρίσουμε σχολαστικά τον χώρο. Η προνύμφη του συγκεκριμένου παρασίτου επιβιώνει μοναχά πάνω σε οργανική ουσία, που αποσυντίθεται και είναι υγρή. Πιθανές εστίες προσβολής, οι οποίες ελέγχονται πρωταρχικά είναι τα σημεία που έχουν τοποθετεί φρούτα ή λαχανικά εκτός του ψυγείου ή άλλους χώρους ψύξης. Εν κατακλείδι, για την ολοκληρωμένη καταπολέμησή στα μαύρα μυγάκια, πρέπει πρώτα από όλα να απομακρύνουμε τις εστίες μόλυνσης και μετά να επέμβουμε με υπολειμματικό ψεκασμό για την εξάλειψη του πληθυσμού τους.
Είναι έντομα που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα (Siphonaptera), η οποία παλαιότερα ονομαζόταν Αphaniptera και ο αριθμός των διάφορων ειδών ψύλλων ξεπερνά τα 2000.
Υπάρχουν διάφορα είδη ψύλλων στη φύση. Τα γνωστότερα είδη ψύλλων που μπορούμε να συναντήσουμε είναι τα εξής:
- Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis)
- Ψύλλος των σκύλων (Ctenocephalides canis)
- Ψύλλος του ανθρώπου (Pulex irritans)
- Ψύλλος των αρουραίων του Βορρά (Nosopsyllus fasciatus)
- Ανατολικός ψύλλος των αρουραίων (Xenopsylla cheopis).
Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών και είναι μεγάλης υγειονομικής σημασίας εξαιτίας της ικανότητάς τους να μεταδίδουν ασθένειες. Είναι άπτερα, μικρού μεγέθους και το τελευταίο ζεύγος ποδιών τους είναι αρκετά μεγάλο σε μήκος και είναι εξαιρετικά δυνατό, παρέχοντας τους την δυνατότητα να πραγματοποιούν πολλαπλά και μεγάλα άλματα έως και 60 εκατοστά.
Αποτελούν εκτοπαρασιτικά έντομα, θα τραφούν ώστε να επιβιώσουν από την επιφάνεια του σώματος του ξενιστή τους. Προτιμούν θερμόαιμα θηλαστικά όπως ο σκύλος, η γάτα, ο άνθρωπος, τα αιγοπρόβατα και τα πτηνά.
Βασικές εστίες μόλυνσης αποτελούν σημεία βρώμικα ή και πλούσια σε οργανική ύλη. Το μικρό μέγεθος του σώματος τους, τους δίνει το πλεονέκτημα να εισχωρούν σε ρωγμές και σχισμές και να εναποθέτουν τα αυγά τους. Σημεία που συχνότερα εντοπίζεται πληθυσμός ψύλλων σε κατοικημένους χώρους είναι κυρίως:
- Οι ενώσεις των επιφανειών κρεβατιών
- Ενώσεις επιφανειών καναπέδων
- Ταπετσαρίες
- Επενδύσεις επίπλων
- Υφάσματα καθισμάτων
- Λεπτομέρειες χαλιών
- Πρίζες-διακόπτες
Σε εξωτερικούς χώρους ο πληθυσμός τους μπορεί να εντοπιστεί σε:
- Xώμα
- Ρωγμές τοίχων ή άλλων υλικών
- Μέρη που κοιμούνται τα κατοικίδια
- Άλλα χαμηλά σημεία.
Με την πάροδο λίγων ημερών, τα αυγά που εναποτέθηκαν, θα εκκολαφθούν και τα προνυμφικά στάδια που θα προκύψουν, θα δραστηριοποιηθούν για να βρουν ξενιστή. Ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου παρασίτου ολοκληρώνεται με την απομύζηση αίματος από τον ξενιστή. Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπερβαίνει τις 15 με 20 μέρες, αν και τα αυγά και οι νύμφες μπορούν να είναι αδρανή για πολλούς μήνες και θα δραστηριοποιηθούν μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για την επιβίωση τους.
Πρόκειται για έντομα ολομετάβολα. Παρουσιάζουν δηλαδή όλα τα στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη, νύμφη και τέλειο έντομο. Τα αυγά θα εναποτεθούν από τα θηλυκά ακμαία έντομα και θα εκκολαφθούν στο έδαφος, σε κλινοσκεπάσματα, σε ταπετσαρίες ή σε ρωγμές στο πάτωμα και σε τοίχους.
Σε μια φωλιά ψύλλων, ο αριθμός των αυγών καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού (50%), ακολουθούν οι προνύμφες (40%) και στο τέλος τα ακμαία (10%). Τα ακμαία τρέφονται με αίμα που απομυζούν με την βοήθεια της προβοσκίδας που διαθέτουν από το ξενιστή, που έχουν επιλέξει. Οι προνύμφες επιλέγουν να τραφούν με οργανικά υπολείμματα, όπως τα περιττώματα των τέλειων εντόμων, που περιέχουν αχώνευτο αίμα.
Τα τέλεια έντομα, μετά την έξοδο τους από το κουκούλι στο νυμφικό σταδιο, δεν αναζητούν ξενιστή, αλλά συνήθως παραμένουν στην ίδια θέση και περιμένουν μέχρι ο ξενιστής να περάσει από την θέση που βρίσκονται και με ένα πήδημα προσκολλώνται σε αυτόν.
Τα τέλεια έντομα μπορούν να ζήσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή. Τα τέλεια θηλυκά και αρσενικά τρέφονται με αίμα και διακρίνονται 3 μορφές παρασιτισμού:
- Tα είδη που επισκέπτονται περιοδικά τον ίδιο ή διαφορετικούς ξενιστές του ιδιου ή διαφορετικού είδους. Αποτελούν σημαντικοί φορείς ασθενειών, ακριβώς για την ικανότητά τους να πηγαίνουν από τον έναν ξενιστή στον άλλο.
- Τα είδη που έχουν σχεδόν συνέχεια προσκολλημένα στον ίδιο ξενιστή
- Τα είδη που μπαίνουν μέσα στο σώμα του ξενιστή και μεταβάλλονται ενδοπαρασιτικά κάτω από την επιδερμίδα του.
Σε γενικές γραμμές, το κάθε είδος δείχνει μία ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα είδος ξενιστή. Οι ψύλλοι όμως που παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον, είναι αυτοί που περνούν από το ένα είδος ξενιστή στο άλλο με ιδιαίτερη ευκολία. Εν κατακλείδι, η ευκολία αλλαγής είδους ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος, κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών.
Οι σπουδαιότερες ασθένειες που μεταδίδονται με τους ψύλλους είναι:
- H πανώλη
- Ο ενδημικός τύφος
- Η τουλαραίμια
- Η ψευδομαλίδα
- Ο μελιτταίος πυρετός.
Ο κυριότερος φορέας της πανώλης είναι ο Xenopsylla cheopis. Συνήθως προηγείται η μόλυνση στα ποντίκια, όπου οι ψύλλοι τρεφόμενοι με το αίμα νοσούντων ποντικών μολύνονται με το βάκιλλο της πανώλης. Οι βάκιλλοι πολλαπλασιάζονται στο στομάχι των ψύλλων και δημιουργούν απόφραξη, κατά συνέπεια τα έντομα δεν μπορούν να πάρουν άλλο αίμα. Στην προσπάθεια τους για να επιβιώσουν μέσω της απομύζησης, αποβάλλουν το περιεχόμενο του στομαχιού τους και προκαλούν νέα εστία μόλυνσης.
Τα ίδια τα έντομα δεν παραμένουν μολυσμένα για πολύ, αλλά με την πάροδο μίας εβδομάδας με θερμό καιρό ή δύο εβδομάδων με ψυχρό καιρό, χάνουν την μολυσματικότητάς τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι, τα τσιμπήματα των μολυσμένων ψύλλων που δεν έχουν πάθει απόφραξη δεν είναι μολυσματικά, σε αντίθεση με τα περιττώματά τους που είναι. Μάλιστα δε, περιττώματα από μολυσμένους ψύλλους, που θα τοποθετηθούν σε υγρά και σκοτεινά μέρη όπως η φωλιά τρωκτικού, θα παραμείνουν μολυσματικά περισσότερο από ένα έτος.
Στην περίπτωση ενδημικού τύφου, οι ψύλλοι θα παραμείνουν μολυσματικοί σε όλη την διάρκεια της ζωής τους, χωρίς οι ίδιοι να βλάπτονται και η μετάδοση γίνεται με τα περιττώματά τους.
Τέλος, στην περίπτωση της τουλαραίμιας, οι ψύλλοι παραμένουν μολυσμένοι για 1-2 μήνες, γιατί οι βάκιλλοι δεν πολλαπλασιάζονται μέσα στο σώμα των ψύλλων και αποβάλλονται με τα περιττώματά τους.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η επιβίωση των ψύλλων εξαρτάται άμεσα από την κατανάλωση ενός γεύματος με αίμα από τον ξενιστή τους. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, στην κατοικία μας εισέρχονται μέσω κατοικίδιων ζώων ή με την βοήθεια άλλων διαθέσιμων ξενιστών. Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν ο ξενιστής τους, από τον οποίο έχουν προηγουμένως τραφεί, απομακρυνθεί από το περιβάλλον, θα αναζητήσουν άλλον, ανάμεσα από εκείνους που είναι διαθέσιμοι εντός της κατοικίας.
Αν έχετε κατοικίδια ζώα είναι ουσιαστικής σημασίας να αποτρέψετε τη δημιουργία εστιών μόλυνσης από ψύλλους στους χώρους ανάπαυσης τους, όπως είναι για παράδειγμα τα χαλιά και τα στρωσίδια τους. Παραθέτουμε πιο κάτω ορισμένες απλές οδηγίες:
- Καθαρίστε με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και προσοχή, τους χώρους ή θέσεις, όπου τα κατοικίδια ζώα σας αναπαύονται. Με την χρήση της ηλεκτρικής σκούπας είναι δυνατόν να απομακρύνετε ακμαία και αυγά. Ιδιαίτερη προσοχή, απαιτείται κατά το άδειασμα του κάδου της σκούπας, γιατί οι ψύλλοι που θα έχουν αναρροφηθεί, θα εξακολουθούν να είναι ζωντανοί.
- Καλό θα είναι κατά διαστήματα να τινάζετε τα χαλιά και τα στρωσίδια, που υπάρχουν στους χώρους ανάπαυσης των κατοικίδιων σας, έξω στο ύπαιθρο, ώστε να αποκολληθούν από πάνω τους τα ακμαία και τα αυγά.
- Προτιμήστε να πλένετε τα στρωσίδια των κατοικίδιων σας σε θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς, 1 φορά την εβδομάδα, για να θανατωθεί ο πληθυσμός των ψύλλων που υπάρχει πάνω τους.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή κατά την μεταφορά των χαλιών, ταπήτων, στρωσιδιών κ.ά. για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα διασκορπισμού των αυγών του συγκεκριμένου παρασίτου.
- Προτιμήστε, αν είναι δυνατόν, να τοποθετήστε το κρεβάτι του κατοικίδιου σας σε χώρους άνευ χαλιών, όπως για παράδειγμα πάνω σε ξύλινο πάτωμα.
Σε γενικά πλαίσια, μικρής έκτασης προσβολή είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί με την εφαρμογή ψεκασμού των προσβεβλημένων περιοχών με εντομοκτόνο ή με σπρέι για ψύλλους. Σε μεγάλης έκτασης προσβολές (ο πληθυσμός των ψύλλων έχει διασκορπιστεί σε όλο τον χώρο της κατοικίας μας ή της εργασίας μας), οι εστίες μόλυνσης από ψύλλους απαιτεί την επέμβαση μίας αξιόπιστης εταιρείας απολύμανσης-απεντόμωσης, όπως η Dimeland, που θα παρέχει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις με την χρήση εντομοαπωθητικών και κατάλληλων εντομοκτόνων, δεδομένου ότι ο ψύλλος είναι παράσιτο το οποίο πολλαπλασιάζεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.
Ενδεικτικά αναφέρουμε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να καλέσετε άμεσα κάποια απολυμαντική εταιρεία για να σας βοηθήσει, καλό είναι να εφαρμόζετε τις παρακάτω οδηγίες, μέχρι να επικοινωνήσετε με το συνεργείο απολύμανσης-απεντόμωσης:
- Καθαρίστε σχολαστικά τον χώρο σας. Χρησιμοποιήστε νερό σε υψηλές θερμοκρασίες (καυτό) για να σφουγγαρίσετε, για πλύνετε τα ρούχα σας, τα καλύμματα των καναπέδων σας ή οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι αποτελεί εστία μόλυνσης από τους ψύλλους. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι ψύλλοι είναι έντομα ικανά να κάνουν μεγάλα και γρήγορα άλματα, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να έχουν διασκορπιστεί σε μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από αυτή που εσείς νομίζετε.
- Βγάλετε το στρώμα σας στον ήλιο να λιαστεί και να αεριστεί. Παρόμοια διαδικασία κάντε για τα χαλιά σας, τα στρωσίδια σας και τα τάπητα σας. Κατόπιν, με την βοήθεια της ηλεκτρικής σας σκούπας καθαρίστε τις παραπάνω επιφάνειες και εν συνεχεία πετάξτε την σακούλα, όταν ολοκληρώσετε το καθάρισμα. Οι ψύλλοι εξακολουθούν να είναι ζωντανοί.
- Στην περίπτωση που έχετε εντοπίσει ψύλλους σε χαλιά της κατοικίας σας, χρησιμοποιήστε αλάτι για να τα απολυμάνετε. Ρίχτε αλάτι στο χαλί ή χαλιά και αφήστε το για 5 με 6 μέρες. Κατόπιν σκουπίστε με την βοήθεια της ηλεκτρικής σκούπας και επαναλάβατε την διαδικασία. Οι φυσικές ιδιότητες του αλατιού συμβάλουν στο να ξεραθούν τόσο οι ζωντανοί ψύλλοι όσο και τα αυγά που υπάρχουν πάνω στις προσβεβλημένες επιφάνειες.
- Μπορείτε να γεμίσετε πιατάκια με λίγη σαπουνάδα, τοποθετώντας σε ένα από αυτά κοντά του μία μικρή λάμπα αναμμένη. Το συγκεκριμένο παράσιτο έλκεται από το φως και θα πηδήσει εντός του πιάτου.
- Παρόμοια διαδικασία με την παραπάνω μπορείτε να κάνετε, αν τοποθετήσετε 3-4 σταγόνες από tea tree αιθέριο έλαιο, έλαιο ευκαλύπτου, citronella, αιθέριο έλαιο λεβάντας ή γερανιού σε πιατάκια σε διάφορα σημεία εντός της οικίας σας.
- Σφραγίστε ρωγμές, κενά, τρύπες ή οτιδήποτε μικρό άνοιγμα διαπιστώσετε ότι υπάρχει στο πάτωμα σας ή στον τοίχο σας ή και στην ταπετσαρία σας, για να εμποδίσετε με αυτό τον τρόπο την είσοδο των ψύλλων στην κατοικία σας.
- Χρησιμοποιήστε κατόπιν συνεννόησης σας με τον κτηνίατρο σας ειδικά σκευάσματα για να προστατεύσετε τα κατοικίδια ζώα σας από τυχόν προσβολές ψύλλων ή οποιουδήποτε άλλου παρασίτου.
Καλό είναι να αναφέρουμε ότι για να καταπολεμηθεί ένα παράσιτο, όπως ο ψύλλος, οφείλουμε να οπλιστούμε με επίμονη (δεδομένου ότι ένα θηλυκό ακμαίο με διάρκεια ζωής 20 μέρες είναι ικανό να ωοτοκήσει μέχρι και 700 αυγά), υπομονή και να γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε λύση κρίνει αναγκαία το έμπειρο προσωπικό της εταιρεία απεντόμωσης-απολύμανσης, θα δούμε ορατά αποτελέσματα μετά την εφαρμογή σε 20 μέρες.
Το τσίμπημα του ψύλλου στον άνθρωπο είναι επώδυνο και ιδιαίτερα ενοχλητικό. Το σίελο που θα εισέλθει στο σημείο όπου ο ψύλλος θα δαγκώσει την επιφάνεια της επιδερμίδας του ξενιστή, προκαλεί αντίδραση στο δέρμα. Αρχικά θα εκδηλωθεί ως κοκκίνισμα, κατόπιν οίδημα και θα ακολουθήσει έντονος κνησμός, που είναι δυνατόν να διαρκέσει μέρες. Το σημείο του τσιμπήματος παρουσιάζει μία μικρή μαύρη κηλίδα, που περιβάλλεται από διογκωμένο και ερυθρό δέρμα. Τα τσιμπήματα στον άνθρωπο εμφανίζονται κυρίως στα χαμηλά σημεία των ποδιών κάτω από το γόνατο και ιδιαίτερα κοντά στον ταρσό. Σε κάποιες περιπτώσεις τα τσιμπήματα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες δερματίτιδες που μπορεί ως συνέπεια αλλεργικής αντίδρασης να επεκταθούν σε όλο το σώμα.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην καταπολέμηση των ακμαίων εντόμων, μιας και είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος και τα κατοικίδια ζώα του επιστρέφει στην οικία του μετά από διακοπές, χρονικό διάστημα στο οποίο τα τέλεια άτομα δεν μπορούσαν να τραφούν (δεν υπήρχε διαθέσιμος ξενιστής), παρατηρήθηκε ότι οι ψύλλοι με άλματα ανέβηκαν στο σώμα των ζώων ή των ανθρώπων και απομύζησαν αίμα για να επιβιώσουν.
Λιγότερα ενεργές μορφές του εντόμου είναι τα αυγά, τα στάδια της προνύμφης και της νύμφης. Αυτές οι μορφές του παρασίτου θα εντοπιστούν σε σημεία δυσπρόσιτα, όπως για παράδειγμα πίσω ή κάτω από έπιπλα, στο κρεβάτι, στα κομοδίνα, στον χώρο ανάπαυσης των κατοικίδιων, σε ρωγμές ή σχισμές τοίχων και πατωμάτων και σε χαλιά και τάπητα. Με την βοήθεια των προσβεβλημένων κατοικίδιων, τα αυγά των ψύλλων διασκορπίζονται σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Μονάχα, ο πληθυσμός των αυγών αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού πληθυσμού των ψύλλων.
Το στάδιο της νύμφης αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι στην ανάπτυξη του παρασίτου, πριν αναδυθεί το ακμαίο έντομο. Σε περιπτώσεις που οι συνθήκες περιβάλλοντος δεν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των τέλειων εντόμων, το κουκούλι, στο νυμφικό στάδιο, παρέχει προστασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το τέλειο έντομο θα αναδυθεί μόνο όταν υπάρχει διαθέσιμος ξενιστής στο περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος ανιχνεύεται με την δόνηση, την θερμότητα και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το σώμα του ξενιστή. Με την παρουσία του κατάλληλου ξενιστή, είτε κατοικίδιου είτε ανθρώπου, το ακμαίο βγαίνει από το κουκούλι του, πηδά στο σώμα του ξενιστή και ξεκινά να απομυζά αίμα για να επιβιώσει.
Κατά συνέπεια, όταν αντιληφθούμε ότι υπάρχει προσβολή από ψύλλους στην κατοικία μας είτε στην επιχείρηση μας, πρέπει να επικοινωνήσουμε με μία εταιρεία απεντόμωσης-απολύμανσης, για να μας βοηθήσει στον έλεγχο και στην εξολόθρευση των παρασίτων που αντιμετωπίζουμε. Οι προσπάθειες να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο πρόβλημα μόνοι σας θα προβούν άκαρπες και κατά πάσα πιθανότητα τα πράγματα να εξελιχθούν χειρότερα.
Το καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό μας θα σας βοηθήσει σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τους ψύλλους. Είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τις πιθανές εστίες μόλυνσης και να σας προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης τους με άμεσα αποτελέσματα. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει:
- Τον εντοπισμό του είδους των ψύλλων και τις εστίες μόλυνσης.
- Περιγράφουμε με προσοχή και σχολαστικότητα τον κύκλο ζωής του ψύλλου και πώς οι συνήθειες τους και η συμπεριφορά δύναται να επηρεάσει το σχέδιο ελέγχου του πληθυσμού του και την αντιμετώπιση.
- Έλεγχουμε για την παρουσία κατοικίδιων ζώων από όπου μπορούν οι ψύλλοι να τραφούν.
- Παρέχουμε συμβουλές κα οδηγίες προς τον ιδιοκτήτη του προσβεβλημένου χώρου.
- Θα πρέπει να αγοράζει και να χρησιμοποιεί τα προϊόντα που τον συμβουλεύει ο κτηνίατρος για την προληπτική αντιμετώπιση των ψύλλων στα κατοικίδια του ή σε περίπτωση μόλυνσης να ακολουθεί την φαρμακευτική αγωγή που θα του παρέχει ο κτηνίατρος για να καταπολεμήσει το παράσιτο από τα ζώα του.
- Να καθαρίζει και να περιποιείται τα κατοικίδια του σε συχνότερα χρονικά διαστήματα.
- Να χρησιμοποιεί την ηλεκτρική σκούπα σε μεγάλη ισχύ για να απομακρυνθούν όλα τα στάδια ανάπτυξης των ψύλλων (αυγό-προνύμφη-νύμφη-ακμαίο).
- Να καθαρίζει σχολαστικά τους χώρους (κρεβάτι-στρωσίδια) που αναπαύονται τα κατοικίδια.
- Επεμβάση με υπολειμματικό ψεκασμό με εντομοκτόνο υγειονομικής σημασίας σε συνδυασμό με ένα ρυθμιστή ανάπτυξης, που εφαρμόζονται μέχρι 2 φορές σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
- Οι εφαρμογές με τα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντομοκτόνα, θα πρέπει να πραγματοποιούνται και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους της προσβεβλημένης κατοικίας ή επιχείρησης και σε σημεία που είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου παρασίτου.
- Παροχή συμβουλών ή και οδηγιών σχετικά με το πώς θα καθαρίσετε επιμελώς το προσβεβλημένο χώρο.
- Άμεση καταπολέμηση των προνυμφικών σταδίων και των ακμαίων και έμμεση καταπολέμηση των αυγών. Αυτή επιτυγχάνεται με τη χρήση εντομοκτόνων με μεγάλη υπολειμματική δράση σε συνδυασμό με προνυμφοκτόνα.
Σε γενικά πλαίσια, η καταπολέμηση-αντιμετώπιση των πληθυσμό των ψύλλων επιτυγχάνεται με την εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών, εκνεφώσεις, καπνιστικά σκευάσματα ή και συνδυαστικά μεταξύ τους.
Μέθοδος της εκνέφωσης στηρίζεται στον πολυμερισμό του εντομοκτόνου διαλύματος σε πολύ μικρής διαμέτρου σταγόνες (20-80μm), αποσκοπώντας στην άμεση καταπολέμηση των ακμαίων εντόμων και των προνυμφικών σταδίων, που εντοπίζονται κοντά στις επιφάνειες και στις λεπτομέρειες των επίπλων. Το εντομοκτόνο εξέρχεται με δύναμη και καλύπτει με την μορφή νέφους, όλα τα σημεία-θέσεις που πιθανότατα να είναι μολυσμένα από ψύλλους. Με αυτή την μέθοδο, το εντομοκτόνο σκεύασμα καταπολεμά άμεσα τον πληθυσμό των ψύλλων που εντοπίζονται στον προσβεβλημένο χώρο, αλλά και εξαιτίας της υπολειμματικής δράσης του εξολοθρεύει και όλα τα ακμαία που θα διέρθουν από τον χώρο αυτό για να αναζητήσουν τροφή. Τονίζουμε ότι σε περιπτώσεις εκτεταμένης προσβολής, πιθανότητα να χρειαστεί να διενεργηθεί επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 1 εβδομάδα.
Τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία Dimeland είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και τα κατοικίδια του, δεν βάφουν και δεν λερώνουν, παρέχουν άμεσα αποτελέσματα και είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση και σε κατοικημένους χώρους.
Το σαράκι υπάγεται στην κατηγορία ξυλοφάγων εντόμων που ονομάζονται Κολεόπτερα και αποτελούν τον εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων. Το έντομο αυτό κατοικεί και αναπαράγεται στο ξύλο. Το σαράκι προσβάλει τα μαλακά και σκληρά ξύλα δημιουργώντας τρύπες σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού τις οποίες αντιλαμβανόμαστε όταν η ζημία-μόλυνση έχει επεκταθεί πολύ. Συγκεκριμένα γίνεται αντιληπτή από το πριονίδι υπό μορφή λεπτής σκόνης που αναδύεται από τα κανάλια εξόδου των τέλειων εντόμων ή από την παρουσία μικρών οπών σε ξύλινες επιφάνειες όπως οι παρακάτω:
- Πατώματα και ξύλινες οροφές
- Έπιπλα κατασκευασμένα από ξύλο όπως για παράδειγμα καρέκλες, τραπέζια, ντουλάπες κ.α.
- Σκάφη κατασκευασμένα από ξύλο.
- Εικόνες ξύλινες, τέμπλα ναών, διάφορα έργα τέχνης ξύλινα ακόμα και βιβλία
- Ξύλινες πόρτες, κάσες πορτών και οποιοδήποτε άνοιγμα ξύλινο
- Κορνίζες ξύλινες και οτιδήποτε άλλο διακοσμητικό χώρου, που έχει κατασκευαστεί από ξύλο.
Τα θηλυκά άτομα θα επιλέξουν για ωοτοκία ανώμαλες επιφάνειες σε ξύλο αρκετά ώριμο. Στην συνέχεια εκκρίνουν κολλώδη ουσία, ώστε τα αυγά τους να προσκολληθούν στην επιφάνεια του ξύλου.
Η προνύμφη που θα προκύψει από την εκκόλαψη του αυγού, θα τραφεί στην εξωτερική ζώνη του ξυλώδους παραγχύματος. Οι στοές αυτές που θα δημιουργηθούν από τις προνύμφες, θα είναι γεμάτες εκτός από το πριονίδι και από τα περιττώματά τους. Το ξύλο που για χρόνια αποτελεί εστία μόλυνσης από προνύμφες, χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό οπών στην επιφάνεια του με διάμετρο η κάθεμια 1,5mm.
Η πλήρης ανάπτυξη της προνύμφης σημαίνει προετοιμασία για το στάδιο της νύμφωσης, όπου και διαρκεί από 2-8 εβδομάδες ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στο περιβάλλον. Όταν ενηλικιωθούν οι προνύμφες βγαίνουν μέσα από στρογγυλές οπές εξόδου, που δημιουργούνται από το μάσημα του ξύλου. Οι οπές εξόδου που προκαλούνται στο ξύλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα θηλυκά άτομα και για θέσεις ωοτοκίας.
Στον Ελλαδικό χώρο συναντάμε συχνότερα τις παρακάτω οικογένειες ξυλοφάγων εντόμων:
- Anobiidae,
- Bostrychidae
- Lyctinae και
- Cerambycidae
Τέλεια μεταμόρφωση παρουσιάζουν όλα τα ξυλοφάγα έντομα, δηλαδή από κάθε αυγό θα προκύψει η προνύμφη και από την προνύμφη θα αναδυθεί το ακμαίο έντομο. Κατά την διάρκεια του προνυμφικού σταδίου έχουμε την δημιουργία στοών, φθείροντας το ξύλο σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, ανάλογα με το είδος σαρακιού που το έχει προσβάλει και τον χρόνου προσβολής. Σε κάποια είδη όπως το Hylotrupes Bajulus της οικογένειας Cerambycidae παρατηρείται η μάσηση του ξύλου να συνοδεύεται με ένα χαρακτηριστικό ήχο.
Η ταυτοποίηση του είδους του σαρακιού που δημιουργεί προβλήματα δεν επιτυγχάνεται με τον εντοπισμό των προνυμφών του εντόμου, που είναι σχετικά δύσκολο να γίνει, μιας και τα ακμαία τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε μικρούς πληθυσμούς και για μικρά χρονικά διαστήματα. Έτσι, η ταυτοποίηση του είδους του σαρακιού σε κάθε προσβολή θα επιτευχθεί με:
- Tην παρατήρηση του μεγέθους της σκόνης (δημιουργία σωρών περιμετρικά της οπής).
- Aπό το σχήμα και μέγεθος των οπών.
- Aπό την ηλικία του προσβεβλημένου ξύλου.
- Tην προέλευση του και το είδος του προσβεβλημένου ξύλου.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μία οικία δύναται να προσβληθεί από σαράκι με ένα από τους παρακάτω πιθανούς τρόπους:
- Όταν η κατοικία είναι χτισμένη κοντά σε δασώδη περιοχή και το συγκεκριμένο παράσιτο είναι στην περιοχή, τότε οι πιθανότητες μόλυνσης είναι αυξημένες. Το έντομο μπορεί να πετάξει μέχρι την κατοικία και να την προσβάλλει.
- Η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της κατοικίας ήταν προσβεβλημένη από σαράκι.
- Με την αγορά ειδών ή επίπλων από ξυλεία μολυσμένη από σαράκι.
- Χρησιμοποιώντας καυσόξυλα προσβεβλημένα από σαράκι.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθείτε εάν η προσβολή στις ξύλινες επιφάνειες της κατοικίας σας είναι ενεργή. Η κυρίως ζημιά συντελείται εντός της ξυλείας και είναι απίθανο να δείτε ορατά αποτελέσματα για χρόνια. Παρόλο αυτά, υπάρχουν ενδείξεις που βοηθούν να εντοπίσετε πιθανές προσβολές από σαράκι:
- Παρουσία μικρών στρογγυλών οπές στις ξύλινες επιφάνειες της κατοικίας σας διαμέτρου 1 mm-5mm.
- Παρουσία λεπτής σκόνης σαν πούδρα περιμετρικά αυτών των οπών.
- Φθαρμένες (φαγωμένες) άκρες σε σανίδες και δοκούς της οικίας.
- Εντοπισμός εντός των ξύλινων επιφανειών της κατοικίας σηράγγων.
- Καταστροφή μερική ή ολική των ξύλινων δαπέδων ή της ξυλείας εντός της κατοικίας.
- Ο χαρακτηριστικός ήχος που συνοδεύει την διαδικασίας της μάσησης του ξύλου από το συγκεκριμένο παράσιτο.
- Έλεγχος κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για ζωντανά ή νεκρά ξυλώδη έντομα περιμετρικά των παραθύρων της κατοικίας. Το καλοκαίρι είναι δυνατόν να παρατηρηθούν ξυλοφάγα έντομα να εξέρχονται από οπές μέσα από την προσβεβλημένη ξυλεία. Μόλις, το ξυλοφάγο έντομο εξέλθει από το ξύλο, ενστικτωδώς θα κατευθυνθεί προς το φως.
- Εντοπισμός οπών εξόδου στο πίσω ή κάτω μέρος των παλαιών επίπλων. Οι οπές αυτές συντελούνται μόνο την χρονική στιγμή που τα ακμαία έντομα είναι έτοιμα για να εγκαταλείψουν την προσβεβλημένη ξυλεία.
Εν κατακλείδι, όταν παρατηρήσετε στο ξύλινο πάτωμά σας ή σε οποιοδήποτε αντικείμενο ή έπιπλο της κατοικίας σας οπές, εμφάνιση λεπτής σκόνης σαν πούδρας και ακούτε τον χαρακτηριστικό θόρυβο που συνοδεύει την μάσηση του ξύλου από το συγκεκριμένο έντομο, τότε σίγουρα η οικία σας έχει προσβληθεί από σαράκι και πρέπει να καλέσετε άμεσα μία αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης-απεντόμωσης, όπως η Dimeland, για να δώσει ουσιαστική και άμεση λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας καταπολεμά το σαράκι (ξυλοφάγα έντομα ) με εφαρμογές και εντομοκτόνα σκευάσματα που δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Μια από αυτές τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε είναι ο υποκαπνισμός (fumigation):
- Επιτυγχάνουμε άμεση και εγγυημένη αντιμετώπιση του σαρακιού (ξυλοφάγα έντομα) σε όλες τις περιπτώσεις.
- Ελέγχουμε την μόλυνση από ξυλοφάγα έντομα, όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ή εφαρμογή για την καταπολέμησή τους.
- Με την βοήθεια του σκευάσματος για υποκαπνισμό και το ποσοστό υγρασίας του περιβάλλοντα χώρου, επιτυγχάνεται εγκλεισμός της φωσφίνης (PH3), η οποία είναι θανάσιμη για όλα τα στάδια ανάπτυξης του εντόμου, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του αυγού (στάδιο, στο οποίο το παράσιτο εξοντώνεται πολύ δύσκολα).
- Η φωσφίνη είναι αέριο με μεγάλη διαπερατότητα (δύναται να διαπεράσει όλες τις ξυλώδεις επιφάνειες, ακόμα και αυτές με μεγάλο πάχος και με μικρό πορώδες λόγω είδους ή επιφάνειες λούστρου) και ευκινησία και με την χρήση της πετυχαίνουμε τον θάνατο σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του σαρακιού, με την πάροδο ορισμένων ημερών.
- Η φωσφίνη είναι ένα αέριο εντομοκτόνο (fumigant) που εκλύεται από το Φωσφορούχο Αργίλιο και Φωσφορούχο Μαγνήσιο και είναι ικανό να προσβάλλει τον κυτταρικό μεταβολισμό των ξυλοφάγων εντόμων είτε από το σώμα είτε από την αναπνευστική οδό. Η αποτελεσματικότητά της διαρκεί από 3 έως 10 ημέρες εξοντώνοντας οριστικά τα έντομα.
- Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα φωσφίνης εξαρτάται από τον όγκο του χώρου προς απεντόμωση, την εσωτερική θερμοκρασία και το ποσοστό υγρασίας, όπως και τον συνυπολογισμό των μικρών απωλειών που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν.
- Ο προς απεντόμωση χώρος στεγανοποιείται εσωτερικά ή εξωτερικά, ώστε η συγκέντρωση της φωσφίνης να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα για την εξόντωση του παρασίτου (κάλυψη με πλαστικά καλύμματα πολλαπλών στρώσεων παραθύρων, πορτών, τζάκια, απορροφητήρες, πρίζες, διακόπτες, ηλεκτρικοί πίνακες και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, όπου θα παραμείνουν στο χώρο).
- Η φωσφίνη είναι αέριο που είναι ικανό να οξειδώσει όταν οι επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι υψηλές, με μεγάλη ευκολία ελάσματα χαλκού, χρυσού, ασημιού και μπρούντζου. Ακριβώς, για αυτό τον λόγο είτε απομακρύνουμε είτε καλύπτουμε με ειδικά υλικά (καμίνια προστασίας τις ηλεκτρικές συσκευές που είναι στον προσβεβλημένο από σαράκι χώρο.
- Όταν παρθούν όλα τα απαιτούμενα προαναφερθέντα μέτρα, κάνουμε εισαγωγή της φωσφίνης και σφραγίζεται ο χώρος για 5-7 μέρες. Πριν ανοίξουμε τον απεντομωμένο με φωσφίνη χώρο, θα ληφθούν μετρήσεις συγκέντρωσης του αερίου, για να διαπιστώσουμε εάν υπήρχε διαφυγή αερίου και να πιστοποιήσουμε ότι πέτυχε η απεντόμωση.
- Στο τέλος αερίζεται πολύ καλά ο χώρος, ανοίγοντας όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και δεν παραμένει κανένα υπόλειμμα φωσφίνης που να είναι τοξικό, εφόσον τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα δεν αφήνουν κατάλοιπα, δεν έχουν υπολειμματική δράση και είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Βασική προϋπόθεση για απεντόμωση με φωσφίνη είναι ότι ο χώρος που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος δεν πρέπει να γειτνιάζει με κατοικίες σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων.
- Η επιτυχία της μέθοδο με φωσφίνη εξαρτάται σημαντικά και από την επικρατούσα περιβαλλοντική θερμοκρασία ( δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 12-15 βαθμούς κελσίου για να μην έχουν πέσει σε λήθαργο τα ξυλοφάγα έντομα).
- Είναι μέθοδος που βρίσκει εφαρμογή σε απεντομώσεις αποθηκευμένων προϊόντων όπως σιτηρά, αλεύρια, όσπρια, ξηροί καρποί (είτε συσκευασμένοι είτε χύμα), σε σιλό, κοντέινερ, αμπάρια πλοίων και σε αποθηκευτικούς χώρους για να ελεγχθεί ο πληθυσμός διαφόρων άλλων ζημιογόνων εντόμων-παρασίτων.
Άλλη μέθοδος καταπολέμησης ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) είναι το επίχρισμα με γέλη (GeL):
- Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις καταπολέμησης σαράκι, όταν δεν δύναται να εφαρμοστεί ο υποκαπνισμός σε ξύλινες επιφάνειες, ξύλινα πατώματα και ξύλινα έπιπλα.
- Με την βοήθεια ενός ειδικού φορέα που εμπεριέχεται στο gel, επιτυγχάνεται η απορρόφηση των δραστικών ουσιών στην προσβεβλημένη ξύλινη επιφάνεια, χωρίς αυτές να ελευθερωθούν στον χώρο.
- Το βάθος διείσδυσης των δραστικών ουσιών εξαρτάται από το είδος της ξύλινης επιφάνειας και κυμαίνεται από 3-6,5 cm. Εάν πρόκειται για ξύλινο πάτωμα, το οποίο έχει πριν την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου τριφτεί, τότε συντελείται μεγαλύτερη διεισδυτικότητα των δραστικών ουσιών.
- Τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα δεν προκαλούν φθορές και αλλοιώσεις στην ξύλινη επιφάνεια που απεντομώνεται, δεν έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά, είναι ακίνδυνα να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους και παρουσιάζουν εξαιρετική ικανότητα να προσκολλούνται σε επιφάνειες κάθετες ή οροφές δωματίων. Μετά την εφαρμογή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βερνίκι για να βαφτεί η ξύλινη επιφάνεια.
Άλλη μέθοδο καταπολέμησης του σαρακιού είναι η χρήση πιστοποιημένων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων:
- Χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα σκευάσματα χαμηλής τοξικότητας και υψηλής υπολειμματικής δράσης, τα οποία είναι εγκεκριμένα να εφαρμόζονται σε κατοικημένους χώρους.
- Τα εντομοκτόνα σκευάσματα εφαρμόζονται στους χώρους που πρόκειται να απεντομωθούν με υπολειμματικούς ψεκασμούς και ψυχρές και θερμές εκνεφώσεις.
- Οι εκνεφώσεις συντελούνται με την βοήθεια ειδικών συσκευών, οι οποίες είτε θα παράγουν νέφος σταγονιδίων, οπότε έχουμε ψυχρές εκνεφώσεις, είτε θα παράγουν σωματίδια καπνού και τότε μιλάμε για θερμές εκνεφώσεις.
- Κατά την διάρκεια των εκνεφώσεων, η προς απεντόμωση επιφάνεια καλύπτεται καθολικά με το εντομοκτόνο σκεύασμα. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως για πρόληψη και δεν έχουν τόσο κατασταλτικό ρόλο.
Άλλη μέθοδος καταπολέμησης των ξυλοφάγων εντόμων είναι η θερμική επεξεργασία (Heat Treatment):
- Αποτελεί εφαρμογή αντιμετώπισης του σαρακιού μη τοξική.
- Για την επίτευξη της συγκεκριμένης εφαρμογής χρησιμοποιούνται συσκευές, οι οποίες προσλαμβάνουν τον αέρα στο εσωτερικό του προς απεντόμωσης χώρου και τον επανεισάγουν ζεστό (θερμό).
- Οι υψηλές τιμές της θερμοκρασίας στον χώρο, λόγω της εισαγωγής του θερμού αέρα, βοηθούν στην εξόντωση του παρασίτου σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του.
- Είναι μέθοδος καταπολέμησης οικολογική, εφόσον δεν χρησιμοποιείται κανένα εντομοκτόνο σκεύασμα. Ενώ, παράλληλα βοηθάει να επιτευχθεί και απολύμανση του χώρου (καταπολέμηση μικροβίων), λόγω των υψηλών τιμών της θερμοκρασίας που εφαρμόζουμε.
Άλλη χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντιμετώπισης του σαρακιού είναι η Τροποποιημένη Ατμόσφαιρα:
- Είναι μέθοδος κατά την οποία το οξυγόνο του χώρου, που θα απεντομωθεί, πρόκειται να αντικατασταθεί με αδρανές αέριο όπως το άζωτο ή το διοξείδιο του άνθρακα.
- Η απουσία του οξυγόνου οδηγεί αυτομάτως στην εξολόθρευση όλων των σταδίων ανάπτυξης του παρασίτου.
- Είναι εφαρμογή οικολογική, εφόσον κατά την πραγματοποίηση της δεν χρησιμοποιείται κανένα εντομοκτόνο σκεύασμα και δύναται να χρησιμοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων, που προσβάλλουν αντικείμενα κατασκευασμένα από ξύλο και ευπαθή έργα τέχνης.
- Η εφαρμογή αυτή δύναται να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση εντόμων, που προσβάλλουν αποθηκευμένα προϊόντα, όπως οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.
Τέλος για την καταπολέμηση του σαρακιού, μπορούμε να εφαρμόσουμε σκευάσματα εμποτισμού:
- Η μέθοδος αυτή συντελείται με την χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων προϊόντων με ταυτόχρονη εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση.
- Εξαιτίας της ρευστής ή ημίρευστης κατάστασης των σκευασμάτων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στην επιφάνεια των προσβεβλημένων περιοχών από ξυλοφάγα έντομα και είναι ικανά να εισχωρήσουν σε μεγάλο βάθος.
- Η εφαρμογή συντελείται μηχανικά με την βοήθεια πινέλου ή με την χρήση ειδικών ψεκαστικών μέσων. Είναι μέθοδος που θα εφαρμοστεί για την απεντόμωση ξύλινων αντικειμένων και για επιφάνειες μεγάλης έκτασης.
Όλα τα σκευάσματα και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία Dimeland είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι φιλικά προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα κατοικίδια του, δεν βάφουν και δεν λερώνουν και έχουν άμεση αποτελεσματικότητα για την καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων.
Εν κατακλείδι, αναφέρουμε και ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πετύχετε να προφυλαχτείτε από προσβολές ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) όταν η προσβολή είναι μικρής έκτασης:
- Εάν η ξυλεία σας έχει προσβληθεί από σαράκι, αφαιρέστε όλα τα τμήματα που έχουν μολυνθεί σε βάθος και εφαρμόστε καυτηριασμό τους με φλόγα. Εν συνεχεία, βουρτσίστε ή τρίψτε με σχολαστικότητα με την βοήθεια γυαλόχαρτου.
- Απομακρύνετε περιμετρικά των αποθηκευτικών σας χώρων, όπου φυλάσσεται τα ξύλα σας, κλαδιά και οτιδήποτε άλλη ξυλεία. Στην συνέχεια καταστρέψτε τα.
- Απομακρύνεται με ιδιαίτερη προσοχή σάπια ξύλα, πριν επιτευχθεί προσβολή από ξυλοφάγα έντομα. Εξυγίανση της προσβεβλημένης ξυλείας επιτυγχάνεται με την απομάκρυνση των μολυσμένων τμημάτων. Το σημείο προσβολής παραμένει ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα (αρκετές μέρες), σε συνθήκες καλού αερισμού, ενώ καυτηριάζεται με καυτό αέρα ή ειδικά αέρια και εν συνεχεία σφραγίζεται με κερί.
- Η προσβολή από ξυλοφάγα έντομα (σαράκι) είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή αμέσως.
Η λήψη προστατευτικών μέτρων σε κάθε στάδιο της επεξεργασμένης ξυλείας είναι αναγκαία να πραγματοποιείται (υλοτομία, μύλοι, επεξεργαστές ξύλων, κατασκευαστές επίπλων, τεχνικές εταιρίες). - Αναζητήστε λύσεις για την προστασία των ξύλινων επιφανειών, ξύλινων κατασκευών και ξύλινων αντικειμένων και επίπλων από ειδικούς τεχνίτες ξύλου όπως για παράδειγμα ξυλουργός. Το λινέλαιο βοηθάει στην συντήρηση και προστασία των ξύλινων επιφανειών.
- Σιδερώστε με την βοήθεια του σιδερού σας τα σημεία προσβολής. Εντοπίστε τα σημεία προσβολής όπως οπές, αναποδογυρίστε το προσβεβλημένο έπιπλο, στρώστε ένα πανί στο άβαφο ξύλο και πιέστε με το σίδερό σας για αρκετή ώρα, ελέγξτε με προσοχή σε τακτά χρονικά διαστήματα το πανί για να μην έχετε κάποιο ατύχημα. Όταν θανατώσετε το παράσιτο που σας ταλαιπωρεί, απομακρύνετε τα σίδερο, βγάζοντας το από την πρίζα, ενώ αφήστε το ζεστό πανί πάνω στο σημείο προσβολής.
- Περάστε με την βοήθεια του πινέλου ναφθαλίνη σε σκόνη ή υγρή αμμωνία, νέφτι, παραφίνη ή καθαρό πετρέλαιο. Πάντα με ιδιαίτερη προσοχή και για εσάς και για τα αντικείμενα σας.
- Ζητήστε την βοήθεια κάποιου ειδικού ή κάντε μόνοι σας μία επιθεώρηση των υλικών από ξύλο που θα χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστεί ένα κτήριο, για την παρουσία ξυλοφάγων εντόμων. Βάψτε ή βερνικώστε τις ρωγμές και οπές στην επιφάνεια της ξυλείας που θα χρησιμοποιηθεί. Κάντε σχολαστικό έλεγχο για την παρουσία οπών, σκασίματα, αλλοιώσεις της ποιότητας του ξύλου (σάπια ξυλεία) και τελικά απομακρύνετε οτιδήποτε εμφανίζει σημάδια μόλυνσης.
- Το σαράκι αν δεν καταπολεμηθεί άμεσα, εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και καταστρέφει μεγάλες επιφάνειες από ξύλο.
Μια μέθοδος καταπολέμησης του σαρακιού είναι ο εμποτισμός του ξύλου με εντομοκτόνα σκευάσματα, σε ενέσιμη μορφή. Το εντομοκτόνο σκεύασμα διοχετεύεται μέσα από οπές διαμέτρου που ανοίγονται στις προσβεβλημένες επιφάνειες ξύλου. Οι οπές αυτές θα παραμείνουν ανοιχτές για αρκετές μέρες για να αεριστούν καλά και εν συνεχεία θα σφραγιστούν με κερί. - Μεταφέρετε τόση ποσότητα καυσόξυλων όση πραγματικά πιστεύετε ότι θα κάψετε την ίδια μέρα.
- Επιθεωρήστε για έντομα που συσσωρεύονται στα περβάζια σας. Μόλις αντιληφτείτε στοές ή ρωγμές, πιέστε τα σημεία αυτά με δύναμη για να εμφανιστεί το πριονίδι και θα εντοπίσετε τα ξυλοφάγα έντομα.
- Σε περίπτωση που η προσβολή από ξυλοφάγα έντομα (σαράκι) έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς για να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η αράχνη ως παράσιτο ανήκει στα Αρθρόποδα και δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά. Οι αράχνες ανήκουν στην κλάση των Αραχνιδών και δεν έχουν φτερά. Τα περισσότερα είδη είναι νυχτόβια. Τα έντομα ή εξάποδα είναι τα μόνα αρθρόποδα που φέρουν φτερά.
Οι αράχνες αρέσκονται να επιβιώνουν σε μέρη σκοτεινά και προστατευμένα, όπως για παράδειγμα ραγίσματα ή ρωγμές, γωνίες, εξαεριστήρες, μαρκίζες, κοντά στα παράθυρα, στο στάβλο, στον κήπο ή την αυλή της κατοικίας ή και ακόμα πλησίον των εξωτερικών φωτιστικών, στα οποία πλέκουν ιστούς και αιχμαλωτίζουν άλλα έντομα, με τα οποία γευματίζουν. Ο ιστός τους είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός εντός και εκτός στην κατοικία ή στην επιχείρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία των αραχνών μπορεί να προβεί συχνά και ωφέλιμη, εξαιτίας του γεγονότος ότι τρέφονται με πολλά είδη εντόμων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αποτελούν παράσιτα, όπως για παράδειγμα μύγες και κουνούπια.
Η πλειοψηφία των αραχνών δεν βλάπτει τον άνθρωπο, μολοταύτα υπάρχουν ορισμένα είδη, όπου το δάγκωμα τους είναι οδυνηρό, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων στο σημείο του δαγκώματος, όπως επίσης και νευρική παράλυση ή και τον ίδιο τον θάνατο.
Είδη επικίνδυνα για τον άνθρωπο είναι:
- H ταραντούλα, της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά
- Η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας προκαλεί παράλυση των νεύρων και ακόμα και το θάνατο.
Στο Ελλαδικό χώρο συνήθως συναντάμε το είδος Loxosceles rufescens. Το συγκεκριμένο είδος εντοπίζεται συνήθως σε αποθήκες, σοφίτες, κάτω από πέτρες ή σωρούς ξύλων και πολλές φορές σε φωλιές τρωκτικών. Θα δραστηριοποιηθεί κυρίως τις βραδυνές ώρες. Επίσης, η χήρα Latrodectus tredecimguttatus, είδος που είναι μικρό σε μέγεθος και αποτελεί το μόνο ευρωπαϊκό είδος που είναι τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά τοξικά προβλήματα. Και τέλος θα συναντήσουμε και την Latrodectus mygale, γνωστή δηλητηριώδη αράχνη στην Άνω Μακεδονία ως «ρογαλίδα». Η ονομασία αυτή της δόθηκε από τους ντόπιους εξαιτίας της μορφής του σώματός της που μοιάζει με ρώγα από σταφύλι.
Από τις αράχνες αυτού του είδους θα τσιμπήσουν μόνο τα θηλυκά άτομα. Το δηλητήριο τους θα προκαλέσει:
- πόνο νυσταγμοειδή και αφόρητο
- σφίξιμο στο στήθος
- δυσκολία στο βάδισμα
- ανησυχία σε έντονους ρυθμούς
- αρτηριακή πίεση
- εμετό
- αίσθημα τρόμου
- λευκοκύττωση
- θάνατο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει, εκτός αν πρόκειται για πολύ νεαρά άτομα, άτομα ηλικιωμένα, άτομα που παρουσιάζουν υπέρταση ή καρδιακή δυσλειτουργία.
Σε γενικά πλαίσια, για την καταπολέμηση των αραχνών σημαντικοί παράγοντες είναι η υγιεινή και η καθαριότητα, παρόλο αυτά δύναται να παρουσιαστούν και στους πιο καθαρούς χώρους είτε είναι οικίες είτε επιχειρήσεις.
Η πλειοψηφία των αραχνών, όπως προαναφέραμε, δεν βλάπτουν τον άνθρωπο, δυστυχώς όμως η παρουσία τους έχει συνδυαστεί με την εγκατάλειψη και την ακαταστασία. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, η παρουσία αραχνών σε μία επιχείρηση είτε μικρού είτε μεγάλου μεγέθους συνδυάζεται με την δυσφήμιση της όσον αφορά θέματα υγιεινής. Κατά συνέπεια, μη καλή υγιεινή οδηγεί σε μείωση των πελατών, άρα πτώση των κερδών για την επιχείρηση.
Πολλοί άνθρωποί προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα παράσιτα, αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο. Δυστυχώς, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων τα αποτελέσματα που αποβαίνουν με την χρήση αυτών των προϊόντων δεν είναι τα επιθυμητά και μάλιστα μικρά σε έκταση προβλήματα εξελίσσονται σε μεγάλης έκτασης.
Κατά συνέπεια, σε περίπτωση υπερπληθυσμού από αράχνες, είναι συνετό να επικοινωνήσετε με μία αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης, όπως η Dimeland, η οποία θα προβεί άμεσα στην καταπολέμηση τους. Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας θα ελέγξει σχολαστικά για την παρουσία του συγκεκριμένου παράσιτου και θα προσδιορίσει το μέγεθος προσβολής στον χώρο σας είτε αυτός πρόκειται για τη κατοικίας σας είτε για την επιχείρησή σας.
Εν συνεχεία, θα καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και θα προβεί σε υπολειμματικούς ψεκασμούς με τα κατάλληλα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα εντομοκτόνα σκευάσματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι δυνατόν ένας ψεκασμός να προκαλέσει μείωση του προβλήματος, αλλά όχι εξάλειψή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επαναληφθεί ο ψεκασμός για την πλήρη αντιμετώπιση των παρασίτων.
Επίσης για την καταπολέμηση των αραχνών χρησιμοποιούνται και σκευάσματα υπό μορφής σκόνης όπου διοχετεύονται σε κρίσιμα σημεία. Επιπλέον είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ψυχρές εκνεφώσεις, όπου το παραγόμενο νέφος σταγονιδίων θα καλύψει καθολικά τις προσβεβλημένες επιφάνειες, τα δυσπρόσιτα σημεία και μικροραγίσματα, όπου είναι ιδανικοί χώροι για την εγκατάσταση των αραχνών.
Για την αντιμετώπιση των αραχνών είναι δυνατόν να παρθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, όταν οι πληθυσμοί είναι μικρής έκτασης. Ορισμένα από αυτά είναι τα παρακάτω:
- Καλέστε κάποιον ειδικό τεχνίτη να σας τοποθετήσει σίτες (πλέγματα) σε πόρτες, παράθυρα και εξαερισμούς. Σημεία κρίσιμα, που αποτελούν φυσικές εισόδους του συγκεκριμένου παρασίτου είτε στην οικία μας είτε στον επαγγελματικό μας χώρο.
- Κρατήστε την κατοικία σας και την επιχείρηση σας καθαρές. Η καλή υγιεινή συνδέεται και με την συλλογή και απομάκρυνση διαφόρων αντικειμένων, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σκοτεινούς χώρους ή εξωτερικά των κτηριακών εγκαταστάσεων, οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό του προβλήματος.
- Καθαρίστε τους χώρους σας συστηματικά με την βοήθεια της ηλεκτρικής σας σκούπας.
- Προβείτε σε απομάκρυνση των ιστών που δύναται να φθάσετε για να απομακρύνετε.
- Κλείστε κενά ή ρωγμές ή μικροραγίσματα σε τοίχους και κάτω από τις πόρτες, για να εμποδίσετε να εισέλθουν στο χώρο σας.
- Προβείτε σε άμεση απομάκρυνση οποιουδήποτε αντικειμένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αράχνες ως μέρος προφύλαξης (καταφύγιο) όπως σωροί από καυσόξυλα.
- Χρησιμοποιήστε φωτισμό στους εξωτερικούς χώρους σας, που είναι λιγότερος προσελκυστικός για τα έντομα-παράσιτα, με τα οποία δύναται να τραφεί η αράχνη για να επιβιώσει.
- Χρησιμοποιήστε εάν υπάρχει στην κατοικία σας λευκό ξύδι. Γεμίστε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού με λευκό ξύδι και νερό και ψέκασε εντός εσοχών, γωνιών, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ανοίγματος μικρού μεγέθους, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ιδανικό σημείο εγκατάστασης των αραχνών. Αν οι ψεκασμοί αυτοί συντελούνται σε καθημερινή βάση θα επιτύχετε να απωθήσετε το συγκεκριμένο παράσιτο.
- Τρίψτε φλούδες από τα διαθέσιμα σε εσάς εσπεριδοειδή, σε περιοχές που εμφανίζονται συχνότερα, όπως για παράδειγμα περβάζια, ράφια, γωνίες επίπλων κ.ά.
- Ρίξτε με προσοχή λίγη ποσότητα καπνού από τσιγάρο στα σημεία που τις έχετε εντοπίσει καθώς και στην είσοδο της κατοικίας σας. Μπορείτε ακόμα να βάλετε μικρή ποσότητα τριμμάτων από τον καπνό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού με λίγο ζεστό νερό, να το ανακινήσετε καλά και να ψεκάσετε στα σημεία εγκατάστασης του παρασίτου. Η μυρωδιά του καπνού, τις απωθεί σε σημαντικό βαθμό και τις αποτρέπει να εισβάλουν στο χώρο σας.
- Τοποθετήστε το φακελάκι με το τσάι μέντας, αφού το έχετε τοποθετήσει σε νερό, στα σημεία που έχετε εντοπίσει δραστηριότητα από αράχνες. Η έντονη μυρωδιά του θα τις απωθήσει από τους χώρους σας.
- Χρησιμοποιήστε χυμό από λεμόνι μέσα σε μπουκάλι ψεκασμού μαζί με νερό και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε στις προσβεβλημένες περιοχές. Διαφορετικά, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε φλούδες λεμονιού γύρω και πλησίον των πορτών, των κουφωμάτων και των γωνιών των χώρων σας.
- Ρίξτε 15-20 σταγόνες ελαίου μέντας (ή και περισσότερες, μέχρι να διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά είναι έντονη) εντός ενός μπουκαλιού με νερό και ψεκάστε. Σε σημεία δυσπρόσιτα μπορείτε να ρίξετε σε μπατονέτα 2 με 3 σταγόνες ελαίου μέντας και να εμποτίσετε το σημείο προσβολής (μια ρωγμή, μια εσοχή ή ένα ράγισμα)
- Σκορπίστε ποσότητα μαγειρικής σόδας στις γωνίες, στα κουφώματα, στα περβάζια των παραθύρων, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο εντοπίσετε αράχνες.
Τα φίδια είναι ερπετά της ομώνυμης υποτάξης (Serpentes). Τρέφονται με μικρά ζώα, πουλιά, αυγά ή έντομα, ενώ άλλα μεγαλύτερα φίδια (όπως ο πύθωνας) τρέφονται με μεγαλύτερα ζώα. Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και λίγα μόνο είναι δηλητηριώδη (ιοβόλα) και επικίνδυνα και για τον άνθρωπο.
Η τοξικότητα του δηλητηρίου μετράται με την διεθνώς αποδεκτή μέθοδο LD50 (Lethal Dose 50%). Η μέθοδος αυτή μετρά τον βαθμό τοξικότητας του δηλητηρίου από τον αριθμό θανάτων που θα προκαλέσει σε πληθυσμό ποντικών στους οποίους θα χορηγηθεί το δηλητήριο. Η τοξικότητα μετράται από την ποσότητα δηλητηρίου που είναι ικανή να σκοτώσει το 50% του αριθμού των ποντικών, ανά κιλό μάζας σώματος.
Τα περισσότερα είδη φιδιών έχουν ασθενή όραση. Μπορούν να διακρίνουν περισσότερο το περίβλημα των απέναντι τους σωμάτων παρά τα χαρακτηριστικά τους. Η ακοή είναι επίσης μια άλλη αίσθηση στην οποία τα φίδια υστερούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φίδια δεν διαθέτουν αυτιά ή άλλα ακουστικά ανοίγματα για να μπορούν να συλλαμβάνουν τους ήχους με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα θεωρούμε κουφά. Η ασθενής ακοή όμως των φιδιών αντικαθίσταται από ένα είδος συστήματος που φαίνεται να έχουν αναπτύξει στον εγκέφαλο τους και χάρις σε αυτό μπορούν να αισθάνονται (όχι να ακούν, απλώς να καταλαβαίνουν) τους ήχους κοντά τους, αρκεί αυτοί να είναι χαμηλών συχνοτήτων. Η όσφρηση των φιδιών είναι εξαιρετική και αντικαθιστά πρακτικά την ελλειπή τους όραση και ακοή και τα βοηθάει στο να οσφραίνονται και να αντιλαμβάνονται τα θηράματα, αλλά και τους θηρευτές τους.
Τα φίδια λόγω της ευαισθησίας τους στις δονήσεις και της ηλεκτροευαισθησίας τους θεωρούνται χρήσιμα στην πρόγνωση σεισμών. Γενικότερα, προκαλούν την αίσθηση του παγώματος. Είναι ιδιαίτερα τρομαχτικά και προκαλούν φόβο στον θεατή τους.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε φίδι στον χώρο σας, μην προσπαθήσετε να το σκοτώσετε μόνοι σας, θα γίνει επιθετικό και πιθανότατα να σας δαγκώσει στην προσπάθεια του να αμυνθεί και να σωθεί από τον κίνδυνο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε σε μία αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης, όπως η Dimeland. Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό μας είναι σε θέση να σας προσφέρει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε με τα φίδια.
Το εξειδικευμένο προσωπικό μας για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου παρασίτου θα προβεί σε τοποθέτηση περιμετρικά στον χώρο σας μη τοξικού και φιλικού προς το περιβάλλον, ειδικού σκευάσματος απώθησης φιδιών. Το απωθητικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την απώθηση φιδιών διατίθεται σε κοκκώδη μορφή. Στη συνέχεια, κλείνεται με προσοχή ο χώρος που έγινε η εφαρμογή, για να μην επιτραπεί η είσοδος σε άλλα φίδια. Επίσης, χρησιμοποιείται σκεύασμα και σε δοχείο το οποίο τοποθετείται εκατέρωθεν των εισόδων, έτσι ώστε να αποτραπεί η είσοδος ερπετών εντός των χώρων. Μήνες εφαρμογών απώθησης φιδιών είναι από τον Μαϊο έως τον Σεπτέμβριο.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ορισμένα μέτρα προστασίας όπου μπορείτε να εφαρμόσετε για να κρατήσετε μακριά από τους χώρους σας, παράσιτα όπως τα φίδια:
- Απομακρύνετε όσο καλύτερα μπορείτε από τους χώρους σας ζώα, τα οποία αποτελούν τροφή για τα φίδια όπως για παράδειγμα ποντίκια, αρουραίους και αρθρόποδα ( γρύλους, ακρίδες κ.ά.)
- Απομακρύνετε ή αν δεν είναι εφικτό περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πηγές τροφής και νερού, που είναι ικανές να προσελκύσουν ποντίκια και μεγάλα έντομα.
- Απομακρύνουμε με σχολαστικότητα όλους τους σωρούς αντικειμένων που δύναται να αποτελέσουν ιδανικές τοποθεσίες εγκατάστασης ποντικιών. Παράλληλα κλείνουμε με προσοχή όλες τις εξωτερικές σχισμές και τρύπες που εντοπίζουμε.
- Καλό είναι να αποφεύγετε να φυτεύετε καρποφόρα δέντρα στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας μας, γιατί προσελκύουν ποντίκια και αρθρόποδα.
- Απομακρύνετε από τον κήπο ή την αυλή σας μεγάλες πέτρες, σορούς από καυσόξυλα ή από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, που είναι δυνατόν να αποτελέσουν ιδανικά μέρη για εγκατάσταση αρθρόποδων και τρωκτικών.
- Κουρέψτε το γρασίδι σας ή κόψτε τα ψηλά χόρτα από τους εξωτερικούς χώρους σας.
- Αποφύγετε την πυκνή βλάστηση στον κήπο ή στην αυλή σας. Σε περίπτωση που υπάρχει όμως κλαδέψτε τις βάσεις των πυκνών θάμνων έως και 60 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο κενό από κάτω.
- Φροντίστε να κλείσετε καλά τις πόρτες και οποιοδήποτε άνοιγμα υπάρχει στον χώρο σας (σχισμές στις εισόδους της κατοικίας, των αποθηκευτικών χώρων και του υπογείου).
- Καλύψτε με προσοχή όλες τις οπές ή σχισμές που υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους σας και οι οποίες είναι ικανές να χρησιμοποιηθούν σαν προσωρινή κρυψώνα για τα φίδια.
- Μην δημιουργείται ιδανικές συνθήκες διαβίωσης του συγκεκριμένου παρασίτου, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, που να είναι προσβάσιμο για αυτό όπως για παράδειγμα εξωτερικές μικρές λιμνούλες, μόνιμα βρεγμένο γρασίδι κ.ά.
- Μην αφήνετε τις πόρτες σας ανοιχτές χωρίς σίτα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Στην τάξη Isoptera (Ισόπτερα) ανήκουν οι τερμίτες, έντομα που ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες όπως και τα μυρμήγκια, γι’ αυτό πολλές φορές συγχέονται με αυτά. Οι τερμίτες φέρουν και την ονομασία «Λευκά Μυρμήγκια». Η επιστημονική ονομασία Ισόπτερα σημαίνει «ίσα φτερά» και αναφέρεται στο γεγονός ότι το μπροστινό ζεύγος φτερών σε έναν παραγωγικό τερμίτη είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σχήμα με τα πίσω.
Οι τερμίτες είναι πολυμορφικοί. Στείροι εργάτες (Θηλυκά και αρσενικά), στείροι στρατιώτες (Θηλυκά και αρσενικά) και αναπαραγωγικά άτομα. Ζουν αποφεύγοντας το φως και για αυτό το σκοπό χτίζουν τις αποικίες και τις διαδρομές του σε στοές μέσα στο ξύλο. Ο Τερμίτης αρέσκεται να καταναλώνει οτιδήποτε υλικό είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα σε κυτταρίνη, ακριβώς για αυτό τον λόγο προσβάλλει το ξύλο, γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα κυτταρίνης. Επίσης, τροφή του είναι δυνατόν να αποτελέσει εκτός από το ξύλο ή προϊόντα ξύλου, οι εκδύσεις, τα πτώματα και τα περιττώματα των ατόμων της αποικίας. Αν και μερικοί υπόγειοι τερμίτες καταναλώνουν και άλλα υλικά όπως βλάστηση, κοπριά και χούμο.
Τα είδη που έχουν ανάγκη την υγρασία, κατασκευάζουν την φωλιά τους μέσα στο έδαφος και δημιουργούν στοά επικοινωνίας καταστρέφοντας ξύλα που βρίσκονται επάνω στο έδαφος. Άλλα είδη ζουν επάνω στο έδαφος και οι φωλιές τους σχηματίζουν χωμάτινους κώνους, μερικές φορές πολύ μεγάλων διαστάσεων, ή κατασκευάζουν τη φωλιά τους μέσα σε δέντρα, στύλους, κομμένη ξυλεία ή ξυλεία των οικοδομών, προκαλώντας μεγάλες ζημίες. Ακόμα, είναι δυνατόν να καταστρέψουν υφάσματα, βιβλία και άλλα είδη από κυτταρίνη.
Η κοινωνία τους περιλαμβάνει τις τάξεις των εργατών, των στρατιωτών και των αναπαραγωγών.
Υπόγειοι τερμίτες ξηρού ξύλου ή υγρού ξύλου
Αποτελούν τα πιο διαδεδομένα και καταστροφικά είδη. Κατοικούν σε φωλιές στο έδαφος, οι οποίες εντοπίζονται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του. Αρέσκονται να προσβάλλουν το εαρινό ξύλο, γιατί είναι πιο μαλακό από το θερινό. Η προσβολή έχει αυλακωτή ή κυψελοειδής εμφάνιση, κρατώντας όμως το εξωτερικό του ξύλου ανέπαφο. Οι τερμίτες αυτοί, δεν αποβάλλουν περιττώματα και πριονίδι από τις στοές που σχηματίζουν, όπως συμβαίνει με τ’αλλά ξυλοφάγα έντομα, κρατώντας έτσι την προσβολή κρυφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βασική προϋπόθεση για την επιβίωση τους είναι η υγρασία, ακριβώς γι’αυτό τον λόγο κατασκευάζουν στο έδαφος στοές που φθάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα μήκος.
Ενδείξεις προσβολής από τερμίτες αποτελούν τα εξής παρακάτω:
- Παρουσία των πτερωτών ατόμων μετά από όψιμες φθινοπωρινές ή πρώιμες χειμερινές βροχές, τα οποία κάνουν μικρές πτήσεις προς περιοχές με έντονο φως, όπως για παράδειγμα τα παράθυρα της οικίας. Σε αυτά τα σημεία αποβάλλουν τις πτέρυγες τους αποκόπτοντάς τες, αφήνοντας έτσι ορατές ενδείξεις της παρουσίας τους.
- Καθώς, η τάξη των εργατών στους τερμίτες τρέφεται από το ξύλο, δημιουργεί κερύθρες γαλαρίες που είναι παράλληλες με τις αυλακώσεις του ξύλου. Η ζημιά που συντελείται με την παρουσία των τερμιτών, τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο μεγάλη από αυτή που νομίζετε ότι είναι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατανάλωσης του ξύλου από το εσωτερικό του ξύλου προς τον εξωτερικό φλοιό, ο οποίος φαίνεται ανέπαφος.
- Εμφάνιση τμημάτων με σκούρο χρώμα ή σκασίματα σε ορισμένα σημεία, κατά μήκος των ξύλινων κατασκευών.
- Παρατήρηση περιττωμάτων, τα οποία δεν είναι σχηματοποιημένα, αλλά είναι πιο υδαρή, εφόσον περιέχουν την λυγνίνη και παρουσιάζονται με την μορφή τριμμάτων χαρτιού. Τα περιττώματα εντοπίζονται στο εσωτερικό των στοών και πολλές φορές θα χρησιμοποιηθούν από τους εργάτες ως επιπλέον υλικό για την κατασκευή «χωμάτινων αγωγών επικοινωνίας».
- Σε ορισμένες περιπτώσεις προσβολής από τερμίτες, μπορούμε να αντιληφθούμε την προσβολή από τις εξωτερικές στοές τις οποίες δημιουργούν για να προστατευτούν από το φως και την ξηρασία ή από την εύρεση των περιττωμάτων, που μοιάζουν με σκόνη από ξύλο, την οποία καθαρίζουμε επιμελώς, αλλά κάνει την εμφάνιση της πάλι στο ίδιο σημείο.
CRYPTOTERMES spp (τερμίτες υπόγειοι ξηρού ξύλου)
Οι τερμίτες αυτού του είδους είναι έντομα, τα οποία προσβάλλουν στεγνή ξυλεία όπως για παράδειγμα δομικά δοκάρια. Την φωλιά τους, την επεκτείνουν, μασώντας το ξύλο και η προσβολή είναι εμφανής από την παρουσία μασημένου πριονιδιού που αποβάλλεται από το σημείο μόλυνσης του δοκαριού.
Τα φτερωτά ενήλικα άτομα είναι αυτά που θα συμβάλλουν στην δημιουργία της φωλιάς. Θα σχηματίσουν σμήνος, στην συνέχεια θα ζευγαρώσουν αποβάλλοντας τα φτερά τους, ενώ θα έχουν βρει τον κατάλληλο χώρο και έχουν σκάψει ένα θάλαμο για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Η ανάπτυξη της αποικίας θα συντελεστεί με αργούς ρυθμούς μετά από 8-12 μήνες.
NEOTERMES spp (τερμίτες υγρού ξύλου)
Τα έντομα αυτού του είδους αρέσκονται να τρέφονται με σαπισμένα ξύλα, παλιά κούτσουρα, κορμούς και κομμάτια θαμμένης ξυλείας. Οργανώνονται σε σμήνος που προτιμά υγρές συνθήκες περιβάλλοντος. Τα ενήλικα άτομα διαθέτουν δύο ζεύγη μακριών λεπτών φτερών, όπου αλλάζουν κατά την σμηνουργία. Οι βασίλισσες γεννούν αρκετές χιλιάδες αυγά και στις αποικίες ο αριθμός των εργατών μπορεί να αγγίξει εκατομμύρια άτομα.
Σε γενικά πλαίσια, η ζημιά που προκαλείται από την δραστηριότητα των τερμιτών δεν είναι άμεση αντιληπτή και καταστροφική όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα που θα είχαμε εάν ξεσπούσε πυρκαγιά ή μια πλημμύρα, αν και με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατόν να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να αγγίξουν οι επιδιορθώσεις το ποσό των χιλιάδων ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί τρώνε οτιδήποτε ξύλινη επιφάνεια υπάρχει σε ένα σπίτι, χωρίς να γίνει αντιληπτή η παρουσία τους, εφόσον για να προστατευτούν από το φως και τους φυσικούς τους εχθρούς, αφήνουν ανέπαφη την εξωτερική επιφάνεια της προσβεβλημένης ξυλείας.
Επίσης, είναι δυνατόν να εντοπιστεί το παράσιτο σε ένα συγκεκριμένο σημείο της κατοικίας, ενώ η κεντρική αποικία, οι στοές, καθώς και τα εξωτερικά σημεία εισόδου να βρίσκονται και να επεκτείνονται σε διάφορα σημεία του χώρου, καθιστώντας τον υπολογισμό της ζημιάς ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί.
Το χρονικό διάστημα από την στιγμή που οι τερμίτες προσβάλλουν τον χώρο σας, μέχρι εσείς να μπορέσετε να το αντιλήφθητε και να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης, μπορεί να κυμανθεί από ορισμένους μήνες έως μερικά χρόνια.
Εξαιτίας της ομοιότητας που παρουσιάζουν με τα μυρμήγκια, πολύ κόσμος προβαίνει σε καταπολέμησή τους με την χρήση εντομοκτόνων που προμηθεύεται από το εμπόριο. Δυστυχώς, η ενέργεια αυτή επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις για την αντιμετώπιση του πληθυσμού των τερμιτών:
- Tα εντομοκτόνα που υπάρχουν στο εμπόριο είναι ερεθιστικά και εύκολα αντιληπτά από το συγκεκριμένο παράσιτο. Κατ’επέκταση, οι τερμίτες να αντιδρούν ενστικτωδώς, διαιωνίζοντας την αποικία τους, δημιουργώντας περισσότερο αποικίες (αποικίες δορυφόρους), γεγονός που θα επεκτείνει το πρόβλημα που ήδη υπήρχε στον χώρο.
- Όταν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα σκευάσματα του εμπορίου καταργείται αυτομάτως ο τρόπος δράσης των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες, όπου τα τελευταία έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνονται αντιληπτά από το παράσιτο και να εισχωρούν μέχρι την φωλιά, θανατώντας προνύμφες και την βασίλισσα της αποικίας.
Αφήστε μία αξιόπιστη εταιρεία απεντομώσεως να αναλάβει να επιλύσει το πρόβλημα που έχετε, όπως η Dimeland. Ακόμα και αν είστε σίγουροι ότι η προσβολή της ξυλείας σας είναι από τερμίτες, προτιμείστε να ειδοποιήσετε εγκαίρως τους ειδικούς, διότι η ιδιωτική πρωτοβουλία εκτός από αναποτελεσματική μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη αργότερα για την επαγγελματική καταπολέμηση του παρασίτου.
Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό μας είναι ικανό να ελέγξει το κτήριο, να εντοπίσει τις οδούς προέλευσης της προσβολής από τους τερμίτες, αν έχουμε να καταπολεμήσουμε μία αποικία και μία βασίλισσα ή πολλές αποικίες ανεξάρτητες σε διάφορα μέρη της κατοικίας ή της επιχείρησης και τέλος να εκτιμήσει την έκταση της μόλυνσης και των ζημιών. Επίσης, να προσδιορίσει τις συνθήκες εντός και περιμετρικά του κτηρίου που ευνοούν τη προσβολή από τους τερμίτες, όπως για παράδειγμα η υπερβολική υγρασία ή ξύλινες κατασκευές που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το έδαφος. Εν συνεχεία, δίδεται η πλέον αποτελεσματική λύση για την επίλυση του προβλήματος άμεσα και αν κριθεί αναγκαίο ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής, παρακολουθείτε η κατάσταση σε βάθος χρόνου.
Καλό είναι πριν προβεί η εταιρεία απεντόμωσης στην επίλυση του προβλήματος, να έχουν παρθεί ορισμένα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και από μέρους σας:
- Kαλέστε κάποιον ειδικό να επισκευάσει όλες τις διαρροές που έχετε στον χώρο σας, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Για να επιβιώσει μία αποικία τερμιτών χρειάζεται νερό και αν υπάρχει διαρροή νερού στον χώρο σας, διευκολύνετε το παράσιτο να εγκατασταθεί άμεσα μιας και δεν χρειάζεται να αναγκαστεί να εντοπίσει νερό. Με την επιδιόρθωση των διαρροών, εξαλείφεται μια από τις τρείς αναγκαίες απαιτήσεις για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν αποικία οι τερμίτες.
- Οποιαδήποτε ξύλινη επένδυση ή κατασκευή επιλέξετε να κάνετε στον χώρο σας, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 12 cm από το έδαφος. Μάλιστα, σε περίπτωση δομικών ατελειών, θα πρέπει να προβείτε σε άμεση επιδιόρθωση τους.
- Έχει διαπιστωθεί ότι το πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα στα κτήρια, αποτελεί ένα ικανό φυσικό εμπόδιο για τους τερμίτες.
- Καθαρίστε σχολαστικά τους εξωτερικούς χώρους σας, αφαιρώντας τυχόν θάμνους ή πυκνή βλάστηση, η οποία είναι δυνατό να ευνοήσει την δημιουργία περιοχών έντονης υγρασίας, που θεωρείται απαραίτητη για την επιβίωση του συγκεκριμένου παρασίτου.
- Εξαλείψτε οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού περιμετρικά του χώρου σας.
- Απομακρύνετε ή φυλάξτε με σχολαστικότητα όλα τα οικοδομικά υλικά (μπάζα), που σας περίσσεψαν καθώς τους σωρούς από καυσόξυλα μακριά από την κατοικία σας. Το ξύλο που έρχεται σε άμεση επαφή με το έδαφος προσελκύει τους τερμίτες. Στην περίπτωση που η οικία σας δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για την αποθήκευση και προφύλαξη της ξυλείας σας, χρησιμοποιήστε χοντρές πλάκες από σκυρόδεμα ή στηρίγματα βαρέων μετάλλων, που είναι ικανά να κρατήσουν το ξύλο μακριά από την επιφάνεια του εδάφους.
- Χρησιμοποιήστε κατεργασμένο ξύλο για ξύλινες κατασκευές που θα έχουν άμεση επαφή με το έδαφος. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στο κατεργασμένο ξύλο δεν εγγυώνται ότι οι τερμίτες δεν θα εισβάλουν στο ξύλο, αλλά μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο εισόδου του παρασίτου στην ξυλεία, όσο αφορά δάπεδα και βεράντες κατασκευασμένες από κατεργασμένο ξύλο. Στο εμπόριο, μπορείτε να προμηθευτείτε στηρίγματα για ξύλινους δοκούς δαπέδων και βεραντών ώστε να κρατιούνται μακριά από την επιφάνεια του εδάφους. Μειωμένες πιθανότητες προσβολής από τερμίτες έχουμε όταν η κατασκευή γίνεται επάνω σε ύψωμα για να επιτύχουμε καλή αποστράγγιση και όχι σε άμεση επαφή με το έδαφος.
- Μην χρησιμοποιείτε οργανικό λίπασμα κοντά στην κατοικία σας. Η συγκεκριμένη μορφή λιπάσματος είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους τερμίτες, διότι τους παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα τροφής και νερού.
- Καθαρίστε τους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας σας από παλιά κούτσουρα ή ρίζες. Η ξυλεία που αποσυντίθεται αποτελεί ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη αποικίας τερμιτών, μια και τους παρέχει την απαιτούμενη τροφή που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
- Καθαρίστε επιμελώς τις υδρορροές της κατοικίας σας, όπως επίσης και τους αγωγούς νερού από σκουπίδια, φύλλα ή οτιδήποτε άλλο τους φράσσει. Βουλωμένες υδρορροές και διαρροές των αγωγών νερού, συντελούν στην δημιουργία εστιών νερού πλησίον της κατοικίας και πιθανά σημεία εύρεσης νερού από τους τερμίτες.
- Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι χώροι της κατοικίας σας μαζί με την σοφίτα αν διαθέτετε, έχουν καλό εξαερισμό. Ο καλό αερισμός των χώρων σας αποτελεί τροχοπέδη για την συγκέντρωση υψηλού ποσοστού υγρασίας. Η υψηλή υγρασία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της αποικίας των τερμιτών.
- Ελέγξτε τακτικά τους αεραγωγούς της κατοικίας σας. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε την παρουσία ρωγμών και σχισμών καλέστε κάποιον ειδικό για να τους επισκευάσει, ώστε να μην αποτελέσουν σημεία εισόδου του συγκεκριμένου παρασίτου.
- Ελέγξτε επιμελώς σε τακτά χρονικά διαστήματα πίνακες, κανάλια σωληνώσεων, μονάδες κλιματισμού και οτιδήποτε άλλο που οφείλει να παραμείνει σφραγισμένο και να μην υπάρξουν τυχόν διαρροές. Οι πιθανές διαρροές προσελκύουν τους τερμίτες.
- Συντηρήστε την ξυλεία σας με βορικά, μέθοδος που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες ξύλου. Εμποτίζουν υπό πίεση την ξυλεία, παρέχοντας τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα προστασία από έντομα όπως οι τερμίτες και μύκητες.
- Οτιδήποτε αντικείμενο κατασκευασμένο από ξύλο που χρησιμοποιείται στην κατοικία, θα πρέπει να διατηρείται στεγνό και αφού τοποθετηθεί να γίνεται επάλειψη του με βερνίκι που να περιέχει το κατάλληλο εντομοκτόνο. Διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται και στην τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου (ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο).
- Ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα ή τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο την κατοικία σας για σημάδια-ενδείξεις προσβολής από πληθυσμό τερμιτών (εντοπισμός χωμάτινων αγωγών, βαθουλώματα στις ξύλινες επιφάνειες κ.ά.). Σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποια ένδειξη που σας ανησυχεί, καλέστε μια αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης.
Ο τρόπος καταπολέμησης των τερμιτών διαφοροποιείται ανάλογα με τον τρόπο ζωής του κάθε είδους. Έτσι, με μεγάλη σχετικά ευκολία δύναται να αντιμετωπιστούν οι τερμίτες υγρού ξύλου, εξουδετερώνοντας τις πηγές υγρασίας και αντικαθιστώντας άμεσα την προσβεβλημένη ξυλεία. Όσο αφορά τους τερμίτες ξηρού ξύλου, η καταπολέμησή τους επιτυγχάνεται με καπνιστικό εντομοκτόνο, στην περίπτωση που η προσβεβλημένη ξυλεία δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί άμεσα. Τέλος, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η αντιμετώπιση των υπόγειων τερμιτών, κατά την οποία συνίσταται ο καθορισμός του χώρου που πλήττεται με την χρήση δολωμάτων και απαιτείται η εφαρμογή εντομοκτόνων με ελάχιστες δυνατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δυστυχώς, οι προσβεβλημένες περιοχές από το συγκεκριμένο παράσιτο, είναι εύκολο να ξαναπροσβληθούν στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση των τερμιτών χρησιμοποιούνται οι εξής τρόποι καταπολέμησης:
Καταπολέμηση τερμιτών με την μέθοδο της έγχυσης εντομοκτόνου σκευάσματος:
- Το εντομοκτόνο σκεύασμα χορηγείται σε τρύπες που διανοίγονται στην επιφάνεια του εδάφους ή στους τοίχους.
- Οι τρύπες ανοίγονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις, βάθος και διάμετρο.
- Με την μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται η προσβολή των τερμιτών σε διάφορα σημεία, ενώ παράλληλα πετυχαίνετε η απομάκρυνση της υπόλοιπης αποικίας προς άλλες κατευθύνσεις, για αναζήτηση τροφής.
- Αφού εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης τερμιτών, θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος για παρουσία νέου πληθυσμού τερμιτών. Σε περίπτωση εντοπισμού νέων τερμιτών, θα πρέπει να επαναληφθεί η χορήγηση του εντομοκτόνου σκευάσματος στις ήδη υπάρχουσες τρύπες. Εν κατακλείδι, αφού περιορίσουμε τα άτομα της αποικίας, ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχιστεί.
Αντιμετώπιση τερμιτών με δολωματικούς σταθμούς:
- H χρήση των δολωματικών σταθμών είναι κυρίως για την μείωση του πληθυσμού των τερμιτών και δεν λειτουργεί ως τροχοπέδη για την παρουσία τους στον χώρο σας.
- Κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου, τοποθετούνται περιμετρικά των κτηριακών εγκαταστάσεων δολωματικοί σταθμοί με βάση το ξύλο, ως δόλωμα, με σκοπό να ελέγξουμε αν οι πληθυσμοί των τερμιτών είναι ενεργοί.
- Οι δολωματικοί σταθμοί ελέγχονται μία φορά την εβδομάδα. Σε περίπτωση εντοπισμού ζωντανών εντόμων, το προσβεβλημένο ξύλο αντικαθιστάται από τοξικό για τους τερμίτες δόλωμα. Οι προσβεβλημένοι από το δόλωμα (ξύλο εμποτισμένο σε εντομοκτόνο σκεύασμα) τερμίτες θα το μεταφέρουν με την σειρά τους πίσω σε όλη την αποικία ή αποικίες μέσω της Τροφάλαξης. Η τροφάλαξη απαντάται συχνά στα κοινωνικά έντομα και είναι η διαδικασία συλλογής τροφής από τους εργάτες. Ώστε, να «ταΐζουν» στην συνέχεια τα υπόλοιπα άτομα της κοινωνίας που εκτελούν άλλες εργασίες. Δηλαδή, η διαδικασία ανταλλαγής τροφής στα έντομα από στόματος ή από έδρας λέγεται τροφάλλαξη. Στους τερμίτες, η κάστα των εργατών που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μιας αποικίας, είναι υπεύθυνοι και για την συλλογή τροφής. Οι εργάτες τρώνε το ξύλο, το καταπίνουν και στην συνέχεια το ανταλλάσσουν σαν πολτό με τα υπόλοιπα μέλη της αποικίας όπως για παράδειγμα οπλίτες, αναπαραγωγικά, νύμφες κλπ.
- Το δόλωμα που περιέχεται στους δολωματικούς σταθμούς θα πρέπει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα πρέπει να αντικαθιστάται όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Αντιμετώπιση τερμιτών με την συνδιαστική χρήση εντομοκτόνου σκευάσματος και δολωματικών σταθμών:
- Αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για την καταπολέμηση του πληθυσμού των τερμιτών.
- Η εξόντωση του συγκεκριμένου παρασίτου είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, όπως και η θανάτωση ολόκληρης της αποικίας.
H σφήκα είναι έντομο, που ανήκει στα Υμενόπτερα (Hymenoptera), απόκριτο (Apocrita) και κεντροφόρο. Οι σφήκες έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες. Σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα. Κάνουν κι αυτές κοινωνίες, αλλά κατά πολύ μικρότερες. Οι φωλιές τους μοιάζουν ως προς τα εξάγωνα κελιά, αλλά είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι.
Οι πιθανές αντιδράσεις στο κέντρισμά της σφήκας μπορούν να είναι:
- Πόνος
- Τσούξιμο
- Τοπικό οίδημα
- Φλεγμονή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί συστηματική αλλεργική αντίδραση που οδηγεί σε θάνατο με αναφυλακτικό σοκ, συμπτώματα του οποίου μπορεί να είναι:
- Εμφάνιση υπερβολικού οιδήματος
- Έντονος γενικευμένος κνησμός
- Εμφάνιση εξανθήματος
- Σφίξιμο στο στήθος
- Ζάλη
- Τάση προς εμετό
- Δυσκολία στην αναπνοή και πτώση αρτηριακής πίεσης.
Αν παρατηρήσετε μεγάλο πληθυσμό από σφήκες εντός της κατοικίας σας ή στους εξωτερικούς χώρους σας (κήπος ή αυλή), τότε κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει σφηκοφωλιά κάπου κοντά. Σε μία μόνο φωλιά είναι δυνατόν να υπάρχουν χιλιάδες σφήκες, που μπορούν να επιτεθούν σαν σμήνος αν ενοχληθούν από κάποιο εξωτερικό παράγοντα. Σε περίπτωση που η τοποθεσία της σφηκοφωλιάς θέτει σε κίνδυνο άνθρωπο ή οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, τότε οπωσδήποτε πρέπει να καταστραφεί. Συνηθέστερα σημεία όπου οι σφήκες κατασκευάζουν τις φωλιές τους είναι κάτω από μαρκίζες οροφής, σοφίτες, υπόστεγα, στέγες, πατάρια, πέργολες, πατζούρια παραθύρων και πόρτας και εξωτερικά κτίσματα. Χτίζουν ακόμα και σε μέρη εντελώς κατακόρυφα.
Η σφηκοφωλιά καταστρέφεται μόνο εάν θανατωθεί η βασίλισσα. Σε αυτή την περίπτωση, οι σφήκες αναγκάζονται να απομακρυνθούν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι απωθητικό για το συγκεκριμένο έντομο δεν υπάρχει, ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί είναι η εφαρμογή κατάλληλων και εγκεκριμένων φαρμάκων. Προτιμότερο, λοιπόν είναι αν διαπιστώσετε την ύπαρξη σφηκοφωλιάς στον χώρο σας να μην πάρετε εσείς κάποια πρωτοβουλία για να την απομακρύνετε, γιατί θα θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Καλέστε μία αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης, όπως η Dimeland, όπου το έμπειρο προσωπικό της δύναται να σας παρέχει αξιόπιστες λύσεις.
Η καταπολέμηση μεγάλου πληθυσμού σφήκας είναι ιδιαιτέρως επιτακτική τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα, είναι ενοχλητικές, επικίνδυνες όπως στις εξοχικές κατοικίες και στους χώρους μαζικής εστίασης και ζημιογόνες σε διάφορα προϊόντα όπως τα σταφύλια.
Για την αντιμετώπιση της σφήκας, απομάκρυνση των σφηκοφωλιών και θανάτωση του πληθυσμού χρησιμοποιούνται πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα, τα οποία εφαρμόζονται μέσω ψεκασμών. Κατά την πρώτη εφαρμογή επιτυγχάνετε η εξολόθρευση του πληθυσμού και μετά την πάροδο 24 ωρών απομακρύνετε η φωλιά.
Το σαμιαμίδι (επιστημονική ονομασία Hemidactylus turcicus, άλλη ονομασία μολυντήρι) είναι μικρόσωμη σαύρα της οικογένειας των Γκέκο (Gecko). Απαντά στις μεσογειακές χώρες και επίσης στα Κανάρια νησιά (Τενερίφη και Γκραν Κανάρια) καθώς και στη Τσεχία (στις θερμότερες περιοχές της Μοραβίας). Έχει εξαπλωθεί σ’όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά. Απαντά και στην Κύπρο, όπου ονομάζεται μισιαρός.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα ερπετά του κόσμου. Είναι νυκτόβιο ερπετό και ιδιαίτερα ευκίνητο και γρήγορο. Τις κρύες μέρες του χειμώνα γίνεται νωχελικό. Είναι ένα από τα ελάχιστα ερπετά που παράγουν ήχους. Σε περίπτωση που νιώσει απειλή παράγει ήχους κινδύνου. Είναι ένα ερπετό εντελώς ακίνδυνο και παράλληλα ωφέλιμο. Τρέφεται με μικρά αρθρόποδα και έντομα όπως π.χ. μύγες, κουνούπια, σκόρους τροφίμων συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο των πληθυσμών τους.
Τα τέσσερα πόδια του στα πέλματα σχηματίζουν σειρές από φυλλώδεις δομές (lamellae) οι οποίες αποτελούν συστοιχίες από τριχίδια (setae), καθένα εκ των οποίων αποτελείται από ένα κύριο σώμα το οποίο καταλήγει σε πολυάριθμες σπαθοειδείς διακλαδώσεις (spatulae). Λόγω αυτού συγκολλώνται πολύ ισχυρά σε μία επιφάνεια χωρίς να χάνουν τη δυνατότητα ταχείας αποκόλλησης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να περπατά ή και να μένει ακίνητο επάνω σε τοίχους ή και στην οροφή. Μπορεί ακόμα να σκαρφαλώσει και σε λείες επιφάνειες όπως το γυαλί.
Εχθροί του είναι σχεδόν όλα τα μεγαλύτερά του σαρκοφάγα ζώα που είναι αρκετά γρήγορα για να το πιάσουν. Συνήθως αν πιαστεί από έναν εχθρό ρίχνει την ουρά του, η οποία κινείται για λίγο, ώστε να τραβήξει την προσοχή του εχθρού και η σαύρα να φύγει, οπότε θ’ αναγεννήσει την ουρά αργότερα. Πιο επικίνδυνος εχθρός για το σαμιαμίδι αποδεικνύεται ο άνθρωπος – ειδικά όταν βρίσκεται εντός της οικίας. Πάντως, πρόκειται για δειλό ζώο που εμφανίζεται λίγες φορές, τις στιγμές δηλαδή που ψάχνει για τη τροφή του. Μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να εμφανιστούν σε εξοχικά που σπάνια κατοικούνται, γιατί σαν ζώα πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Σε περίπτωση υπερπληθυσμού από σαμιαμίδια (μολυντήρια), η καταπολέμησή τους επιτυγχάνεται με την εφαρμογή χημικών σκευασμάτων (κυρίως πυρεθρινοειδή σκευάσματα) επαφής και στομάχου, για την αντιμετώπιση ερπόντων και ιπτάμενων εντόμων, καθώς και των προνυμφικών σταδίων, κατάλληλα για κατοικημένους χώρους.
Η σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπενδρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων Μυριάποδων που ανήκουν στην οικογένεια Σκολοπενδρίδες και στην ομοταξία Χειλόποδα. Είναι παράσιτο ιδιαίτερα επικίνδυνο, γιατί μπορεί να δαγκώσει το θύμα του, κατά την διάρκεια που κοιμάται. Μπορεί να την συναντήσουμε τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όσο και στους εσωτερικούς της οικίας μας. Το δάγκωμά της προκαλεί πόνο στον άνθρωπο, ο οποίος θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και στα ζώα μπορεί να επιφέρει το θάνατο. Το δηλητήριο της σαρανταποδαρούσας είναι επικίνδυνο, δεν επιφέρει τον θάνατο στον άνθρωπο, δύναται όμως να προκαλέσει πόνο και ερεθισμό στην περιοχή του τσιμπήματος. Η σαρανταποδαρούσα όμως είναι επικίνδυνη εάν τσιμπήσει βρέφη και μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα θα πρέπει να διακομιστεί σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Οι σαρανταποδαρούσες ζουν κάτω από πέτρες στις περιοχές της Μεσογείου και τρέφονται με έντομα και νύμφες εντόμων, όπως και με οργανική ουσία υπό σήψη.
Στην οικία μας, μπορούμε να συναντήσουμε σαρανταποδαρούσες κάτω από το κρεβάτι μας, στις ντουλάπες μας, ακόμα και μέσα στα ρούχα μας. Οι σαρανταποδαρούσες, συνήθως δεν αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς , όμως είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα όταν εισέρχονται εντός οικιών και περπατούν κατά την διάρκεια της νύχτας στο σώμα των ανθρώπων και τους τσιμπούν ή προκαλούν αλλεργίες.
Βρίσκονται κάτω από πέτρες όπου τρέφονται με οργανική ουσία υπό σήψη και έντομα. Θα εμφανιστούν κυρίως την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ψάχνοντας για δροσερό μέρος και το φθινόπωρο, αναζητώντας ένα ζεστό μέρος για να επιβιώσουν κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Συνήθως, η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου παρασίτου περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την εξολόθρευσή του εντός των εσωτερικών χώρων της κατοικίας. Στις περιπτώσεις όμως που ο πληθυσμός της σαρανταποδαρούσας έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις και οι επιθέσεις τους στους ανθρώπους εντός της οικίας είναι σε καθημερινή βάση, τότε θα πρέπει να καλέσουν μια αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης, όπως η Dimeland, για να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα.
Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας, σε περιπτώσεις έντονου πληθυσμού από το συγκεκριμένο παράσιτο, θα εφαρμόσει σχέδιο απεντόμωσης τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας σας. Το σχέδιο καταπολέμησης περιλαμβάνει υπολειμματικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα σκευάσματα σε μορφή βρέξιμης σκόνης περιμετρικά της κατοικίας.
Όταν στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας (κήπος ή αυλή) υπάρχουν πέτρες, επιθυμητό θα ήταν να ψεκαστούν και αυτές με ένα εγκεκριμένο και πιστοποιημένο εντομοκτόνο σκεύασμα. Όσο αφορά τους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας, εφαρμόζεται καθολικός ψεκασμός, εστιάζοντας κυρίως σε σημεία που είναι σκοτεινά και με αυξημένη υγρασία όπως για παράδειγμα υπόγεια, πατάρια ή κάτω από βαριά έπιπλα που δύσκολα μετακινούνται.
Το τσιμπούρι είναι κοινή ονομασία του παρασιτικού Αρθρόποδου, που επιστημονικά ονομάζεται κρότων. Ανήκει στην τάξη Αcarina. Μοιάζει στο μέγεθος με κουκούτσι σταφυλιού γκριζωπού χρώματος, όταν είναι νηστικό. Όταν όμως είναι χορτάτο το μέγεθος της κοιλιάς του διογκώνεται. Το δέρμα του είναι ελαστικό.
Οι κρότωνες είναι εύκολα ορατοί με γυμνό μάτι, το περίβλημά τους είναι δερματώδες χωρίς τρίχες ή με μικρές τρίχες και ανάλογα με την κατασκευή του εκτοδέρματός τους, κατατάσσονται σε μαλακούς και σκληρούς.
Είναι εκτοπαράσιτα, προσαρμοσμένα να απομυζούν αίμα από θηλαστικά, πτηνά και ερπετά και γενικά παρουσιάζουν μεγάλο υγειονομικό ενδιαφέρον. Μπορούν να παρασιτήσουν σε άγρια, παραγωγικά και κατοικίδια ζώα, αλλά και στον άνθρωπο, οποίος συνήθως λειτουργεί σαν ευκαιριακός ξενιστής στην μετάδοση τους.
Τα νύγματα του τσιμπουριού προκαλούν δερματίτιδες, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, κοκκιώματα, διάφορες λοιμώξεις ή τοξική παράλυση. Όταν προσκολληθούν στον ξενιστή και βυθίσουν τα στοματικά μόρια τους στην επιδερμίδα του, εκχύουν με το σάλιο τους μία σειρά από βιοχημικές ουσίες. Με την εισρόφηση του κυτταρικού υγρού και του αίματος, θα προκληθεί φλεγμονώδης αντίδραση και φαγούρα. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο, αν ανακαλυφθεί και απομακρυνθεί χωρίς την αρμόζουσα προσοχή, θα αφήσει τα αγκιστροειδή στοματικά του μόρια στο δέρμα του ξενιστή και θα αναπτυχθεί μόλυνση και ένα κοκκίωμα, σαν σκληρό οζίδιο, το οποίο είναι αβλαβές και παροδικό, αλλά προκαλεί έντονη ανησυχία.
Όσο αφορά τους σκληρούς κρότωνες, αυτοί διακρίνονται σε:
- Σε εκείνους που συμπληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο σε ένα ξενιστή
- Σε εκείνους που οι προνύμφες και οι νύμφες τους αναπτύσσονται σε ένα ξενιστή και τα τέλεια άτομα σε άλλο
- Σε εκείνους που κάθε στάδιο αναπτύσσεται σε άλλο ξενιστή (3 ξενιστές).
Κατά κανόνα δεν παρουσιάζουν μεγάλη ειδικότητα ξενιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να απομυζήσουν αίμα από διάφορα ζώα και τον άνθρωπο. Χωρίς τροφή μπορούν να ζήσουν για τρία περίπου χρόνια. Εκτός από τον ερεθισμό, αποτελούν και φορείς ασθενειών (Βορρελίωση ή η Εαρινή Μηνιγγοεγκεφαλίτιδα) και δύναται να μεταφέρουν πρωτόζωα, ιούς και ρικέτσιες.
Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθεί ο άνθρωπος, όταν το τσιμπούρι ξεκινήσει να απομυζά αίμα:
- Φαγούρα
- Κοκκινίλα γύρω από το δέρμα
- Κάψιμο
- Έντονο και τοπικό πόνο
- Φουσκάλες
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Μούδιασμα
- Πρήξιμο
- Αδυναμία
- Τάση για εμετό
- Πυρετό
- Πονοκέφαλο
- Πόνο στις αρθρώσεις
Tα τσιμπούρια είναι υπεύθυνα για την μετάδοση και μια από τις πιο επικίνδυνες νόσους: Η νόσος του Lyme. Είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που προκαλεί εξανθήματα στην επιφάνεια του δέρματος, πονοκεφάλους, πυρετό και ρίγη. Όταν ο ασθενής φθάσει σε προχωρημένο στάδιο της συγκεκριμένης νόσου, παρουσιάζει συμπτώματα όπως αρθρίτιδα, νευρολογικές διαταραχές και καρδιακά προβλήματα.
Η καταπολέμηση των τσιμπουριών επιτυγχάνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο αφορά χώρους όπως οι κατοικίες, στάνες γιδοπροβάτων κ.ά., με ψεκαστήρα χαμηλής πιέσεως ή ψυχρού εκνεφωτή και σε συνδυασμό με ένα σκεύασμα παρεμπόδισης της ανάπτυξης τους, όπου θα συμβάλλει στην σημαντική μείωση του πληθυσμού τους.
Σε περίπτωση, αντιμετώπισης τσιμπουριών σε άνθρωπο, η καλύτερη δυνατή λύση για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου παρασίτου είναι η ατομική προστασία. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που εισέρχονται είτε εργάζονται σε χώρους ή περιοχές, όπου υπάρχουν πληθυσμοί από τσιμπούρια, οφείλουν να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα προστασίας όπως τα παρακάτω:
- Πρέπει να έχουν φροντίσει να κουμπώσουν τα ρούχα τους.
- Αν φορούν πουκάμισο, τότε πρέπει να το βάλουν μέσα στο παντελόνι τους.
- Τα κάτω άκρα του παντελονιού να είναι μέσα σε κάλτσες
- Να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε κάλτσες
- Να αποφεύγουν να κάθονται στο έδαφος ή σε πέτρες.
1.Lasioderma serricorne:
- Είναι έντομο αποθηκών.
- Ευρέως γνωστό ως «Σκαθάρι του καπνού και των τσιγάρων».
- Προσβάλλει κυρίως τον αποθηκευμένο καπνό, τα τσιγάρα, ξερά φρούτα, γλυκά, μπισκότα, γούνες και υφάσματα.
- Για την καταπολέμησή του χρησιμοποιούνται παγίδες παρακολούθησης εντόμων, που περιέχουν συγκεκριμένου τύπου φερομόνες, οι οποίες αποσκοπούν να προσελκύουν τα αρσενικά έντομα. Οι παγίδες παρακολούθησης εντόμων συμβάλλουν στον εντοπισμό και σε γενικά πλαίσια στην παρακολούθηση των εστιών μόλυνσης. Στην περίπτωση του καπνού που έχει αποθηκευτεί χύμα σε δεμάτια, μπορεί να απεντομωθεί, εφαρμόζοντας την μέθοδο του υποκαπνισμού, χρησιμοποιώντας φωσφίνη.
- Στην περίπτωση που η προσβολή έχει επιτευχθεί εντός κατοικίας, είναι απαραίτητο να εντοπιστεί το μολυσμένο προϊόν και να απομακρυνθεί άμεσα. Για την καθαριότητα περιμετρικά της περιοχής που εντοπίστηκε το προσβεβλημένο προϊόν, καλό είναι να εφαρμοστεί από εξειδικευμένο προσωπικό μιάς αξιόπιστης εταιρείας απεντόμωσης, όπως η Dimeland, εντομοκτόνο σκεύασμα κατάλληλο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εντόμου, ώστε να εξολοθρεύσει και όλα τα εναπομείναντα έντομα.
2.Oryzaephilus surinamensis:
- Ευρέως γνωστό ως «πριονωτού σκαθάρι δημητριακών».
- Παρουσιάζει μορφολογικό γνώρισμα «δόντια», κάτω από την πλευρά του προθώρακα.
- Προσβάλει κυρίως αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού. Εντός κατοικιών προσβάλλει προϊόντα με σοκολάτα, σοκολάτες και κύβους ζωμών.
- Αποτελεί δευτερεύων παράσιτο.
- Στους αποθηκευτικούς χώρους, όπου το προϊόν φυλάσσεται χύμα, η απεντόμωση επιτυγχάνεται με την διαδικασία του υποκαπνισμού.
3.Sitophilus oryzae
- Προσβάλει αποθηκευμένο σιτάρι, κριθάρι και ρύζι. Στις κατοικίες προσβάλλει προϊόντα με σοκολάτα.
- Ο πληθυσμός του ελέγχεται με τον εντοπισμό και την απομάκρυνση όλων των μολυσμένων εστιών τροφής.
- Θανάτωση του πληθυσμού, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης επιτυγχάνεται με την κατάψυξη των μολυσμένων προϊόντων σε θερμοκρασία κάτω από -17,7 βαθμούς κελσίου για 3 μέρες ή με την θέρμανση τους στους 60 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά.
- Η χημική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου παρασίτου πετυχαίνεται με την εφαρμογή ψεκασμών με πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Άλλος τρόπος να καταπολεμηθεί χημικά το παράσιτο αυτό είναι η εφαρμογή της μεθόδου του υποκαπνισμού.
4.Sitophilus granaries L. (Calandra granaria L.)
- Ανήκει στην οικογένεια Curculionidae.
- Είναι γνωστό ως «Καλάντρα του σιταριού-Σιταρόψειρα»
- Συναντάται συνήθως σε Εύκρατα ή ψυχρά κλίματα. Σε υποτροπικά κλίματα, δεν συναντάται συχνά και η ανάπτυξη του είναι σχεδόν αδύνατη να επιτευχθεί.
- Το ακμαίων έντομο και οι προνύμφες προσβάλλουν αποθηκευμένους σπόρους σιταριού, σίκαλης, κριθαριού, καλαμποκιού, βρώμης, συμπαγή αμυλούχα προϊόντα όπως ψωμί, φρυγανιές και ζυμαρικά. Στην περίπτωση των αλεύρων και πιτύρων δύναται να αναπτυχθεί, αλλά δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Είναι ικανό να τραφεί σε μπιζέλια, φασόλια, λούπινα, αραχίδα αλεύρι, πίτυρα και αμύγδαλα. Όμως σε αυτά τα προϊόντα όταν τα προσβάλλει, πεθαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν προσβάλλει ποτέ σπόρους κακάο, καφέ και αποφλοιωμένο ρύζι.
- Αποτελεί το πιο κοινό και επικίνδυνο είδος παρασίτου που συναντάμε στους αποθηκευτικούς χώρους των σιτηρών στον Ελλαδικό χώρο.
- Η καταπολέμησή του πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά την συγκομιδή των προϊόντων, όταν αυτά πρόκειται να μεταφερθούν στις αποθήκες ή στους συνεταιρισμούς.
- Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί από οποιαδήποτε υπολείμματα από προϊόντα προηγούμενων ετών. Επίσης, θα πρέπει σε αυτούς τους χώρους να έχουν εφαρμοστεί ψεκασμοί με εντομοκτόνο σκεύασμα με μεγάλη υπολειμματική διάρκεια και να είναι εγκεκριμένο για εσωτερικούς χώρους.
- Σε περίπτωση όπου εντοπιστεί πρόβλημα, θα πρέπει να εφαρμοστεί απεντόμωση με φωσφίνη από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό μιας αξιόπιστης εταιρείας απεντόμωσης.
5.Ephestia kuehniella
- Είναι έντομο αποθηκών και τροφίμων.
- Είναι γνωστό ως «Πυραλίδα των αλεύρων» ή «Εφέστια των αλεύρων» ή «Μεσογειακό σκουλήκι των αλεύρων».
- Το σύνολο των εκδυμάτων, των βομβυκίων, των μετάξινων νημάτων και των περιττωμάτων του παρασίτου συμβάλλουν στην ποιοτική υποβάθμιση των αλεύρων. Μάλιστα με την αποσύνθεση όλων των παραπάνω, προσδίδεται μία ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή στο προϊόν.
- Μεγάλους πληθυσμούς του συγκεκριμένου παρασίτου εντοπίζονται κυρίως σε εγκαταστάσεις όπως σιλό και αποθήκες, όπου τα μέτρα καθαριότητας και προστασίας των προϊόντων, που εφαρμόζονται, δεν είναι τα απαιτούμενα.
- Η καταπολέμηση τους επιτυγχάνεται γενικά με την εφαρμογή ασφυκτικών εντομοκτόνων.
6.Βρούχοι
- Βρούχος των φασολιών (Acanthoscelides obtectus)
- Είναι έντομο αποθηκών και τροφίμων.
- Γνωστό ως «Βρούχος των φασολιών».
- Προσβάλει όλα τα όσπρια, αλλά περισσότερο τα αποθηκευμένα φασόλια.
- Υποβαθμίζει την ποιότητα των φασολιών, τρώγοντας το εσωτερικό των σπόρων, καθιστώντας τα τρύπια, βγάζουν σκόνη σαν αλεύρι, όταν είναι συσκευασμένα και αυτοί οι σπόροι που θα χρησιμοποιηθούν για φύτευση, χάνουν την βλαστική τους ικανότητα.
- Βρούχος των μπιζελιών (Bruchus pisorum)
- Αποτελεί δευτερεύων εχθρό των οσπρίων, σε σχέση με το Bruchus obtectus.
- Αφήνει μεγάλες όπες εξόδου του ακμαίου εντόμου, με διάμετρο 2,5 χιλιοστά, γεγονός που σημαίνει ότι όταν υπάρχει υπερπληθυσμός του συγκεκριμένου παρασίτου είναι δυνατόν να κονιορτοποιηθεί το αποθηκευμένο προϊόν.
- Bruchus rufimanus
- Γνωστό ως Βρούχος των οσπρίων.
- Προσβάλει μεγάλα όσπρια όπως κουκιά, λαθούρι, λούπινο, μπιζέλια, ρεβύθια, αλλά και πολλά είδη φακής, με πολλά τέλεια σε ένα σπόρο.
- Το σημείο εισόδου της προνύμφης στον σπόρο (είτε πράσινος είτε ξηρός) διακρίνεται εύκολα σαν μικρό μαύρο σημάδι.
- Callosobruchus maculates
- Δεν διαθέτει ρύγχος και είναι μορφολογικά πιο επίμηκες από τα άλλα είδη Bruchinae.
- Προσβάλλει διάφορα είδη αποθηκευμένων Ψυχανθών (αμπελοφάσουλα, μαυρομάτικα φασόλια).
- Araeocerus fasciculatus
- Ανήκει στην οικογένεια Anthribidae
- Θεωρείται παγκόσμιος εχθρός των σπόρων του καφέ και του κακάο.
- Προσβάλει εκτός από καφέ και κακάο, φασόλια, φιστίκια αράπικα, αραβόσιτο (και στον αγρό και στους αποθηκευτικούς χώρους).
- Οι κεραίες του έχουν αραιά άρθρα, εξού και η ονομασία του Araeocerus.
- Έχει παρόμοιο τρόπο προσβολής των προϊόντων και βιολογία με τους Βρούχους.
Αντιμετώπιση και καταπολέμηση
- Χρησιμοποιούμε υγιή και ανθεκτικό σπόρο, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από τα συγκεκριμένα έντομα (βρούχους), ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα να μεταφερθεί στην καλλιέργεια.
- Καταστρέφονται τα υπολείμματα των φυτών αμέσως μετά την διαδικασία της συγκομιδής. Στην συνέχεια εφαρμόζονται ψεκασμοί νωρίς όταν τα φυτά ανθίσουν. Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστούν οι λοβοί.
- Καλό θα ήταν κατά το χρονικό διάστημα της αποθήκευσης των οσπρίων, να αποθηκεύονται τα προϊόντα σε καθαρούς αποθηκευτικούς χώρους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης ζημιών.
- Εφαρμόζονται ψεκασμοί και η μέθοδος του υποκαπνισμού των σπόρων των οσπρίων, αμέσως μετά την συγκομιδή, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα.
- Σε γενικά πλαίσια, πριν μεταφερθούν τα προϊόντα στους αποθηκευτικούς χώρους, παράμετροι όπως η πρώιμη συγκομιδή, οι ανθυγιεινές συνθήκες μιας αποθήκης και η μη απομάκρυνση σκουπιδιών, είναι ικανές να βοηθήσουν στην εμφάνιση προσβολών από τα παραπάνω έντομα.
- Στους αποθηκευτικούς χώρους πρέπει να επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και να είναι στεγνοί, όπως και οι σπόροι που πρόκειται να αποθηκευτούν σε αυτούς.
- Σε περίπτωση εντοπισμού προσβεβλημένου προϊόντος, αυτό πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα, για να μην εξαπλωθεί η μόλυνση.
- Για την καταπολέμηση τους είναι συνετό να χρησιμοποιηθούν φωτεινές και κολλητικές παγίδες.
- Χρησιμοποίηση χαμηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος.
- Μείωση της υγρασίας (αφύγρανση σπόρων).
- Δημιουργία ελεγχόμενης ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο.
- Χρήση φερομόνων, ανάλογα με το είδος του Βρούχου, που αντιμετωπίζουμε.
- Χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης (Insect Growth Regulators).
Τα περιστέρια (επιστημονικό όνομα Columba livia – Περιστερά η πελιδνή) είναι πτηνά της οικογένειας των περιστερίδων. Έχουν προσαρμοστεί στη ζωή στην πόλη πολύ καλά σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα είδη έχουν γκριζογάλανο χρώμα και άσπρα πλευρά. Η ουρά τους καταλήγει σε μια σκούρα γραμμή και οι φτερούγες έχουν δύο μαύρες γραμμές. Οι διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών είναι λίγες. Το αρσενικό περιστέρι ονομάζεται γούτος, το θηλυκό περιστέρα και τα νεογέννητα πιτσούνια.
Το απότομο κούνημα της κεφαλής τους αντισταθμίζει τις κινήσεις του σώματος επιτρέποντας έτσι καθαρή, σταθερή όραση. Τα φτερά των περιστεριών είναι μεγάλα, με δυνατούς μύες που ζυγίζουν το 31-44% του σωματικού βάρους τους. Είναι από τα δυνατότερα και ικανότερα σε ελιγμούς πτηνά όσο αφορά την πτήση.
Τα περιστέρια υπάγονται στα αστικά παράσιτα, μαζί με τους αρουραίους και τις κατσαρίδες και φέρουν το προσωνύμιο «Φτερωτοί αρουραίοι». Είναι ικανά να φωλιάσουν σε οποιοδήποτε μέρος, για αυτό ακριβώς τον λόγο η απώθησή τους είναι δύσκολη. Τα περιττώματα των περιστεριών είναι μια από τις σοβαρές ενοχλήσεις που συνοδεύουν την εικόνα τους, λόγω της βρωμιάς, της εγκατάλειψης και της δυσωδίας. Στα περιττώματά τους αναπτύσσονται διάφοροι μύκητες όπως Histoplasma capsulatum, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ιστοπλασματική αλλεργία με συμπτώματα γρίπης. Η παρουσία αυτών των πουλιών σε μεγάλους πληθυσμούς συνδέεται με την εμφάνιση μυκητωδών μολύνσεων όπως είναι η κρυπτοκοκκίαση και η ιστοπλάσμωση στους ανθρώπους. Τέλος, ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας που συσχετίζεται με την εμφάνιση των περιστεριών είναι η ψείρα τους, η οποία δύσκολα μπορεί να καταπολεμηθεί, γιατί έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται με γρήγορους ρυθμούς.
Ο περιορισμός της τροφής με συχνό καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου από σκουπίδια, με τα οποία τρέφονται τα περιστέρια αποτελεί μία έμμεση μέθοδο απώθησης αλλά πολύ καθοριστική. Η απομάκρυνση των περιστεριών από την αυλή ενός κτηρίου επιτυγχάνεται με το:
- Να σταματήσουμε να τα ταΐζουμε.
- Να φροντίσουμε να μην υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές μορφές τροφής (τροφή κατοικίδιων).
- Να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα καθαρισμού σε καθημερινή βάση.
- Καθαρισμός της αυλής από πιθανή τροφή των περιστεριών όπως για παράδειγμα ψίχουλα, τρίματα σφολιάτας, υπολείμματα φαγητών κ.ά, θα ωθήσει τα περιστέρια να αναζητήσουν τροφή σε άλλες περιοχές και θα συνεισφέρει σημαντικά στην απομάκρυνση των περιστεριών σε συνδυασμό με σωστές μεθόδους απώθησης για την προστασία των κτηρίων.
Σε περίπτωση που ο πληθυσμός τω περιστεριών στον χώρο σας (κατοικία-επαγγελματικός χώρος) πάρει μεγάλες διαστάσεις και τα περιττώματά τους δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά σας, είναι συνετό να καλέσετε μια αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης και απολύμανσης, όπως η Dimeland, για να σας παρέχει άμεση και αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας είναι σε θέση να σας βοηθήσει με οποιοδήποτε πρόβλημα, καλείστε να αντιμετωπίσετε, όσο αφορά το συγκεκριμένο παράσιτο. Τα περιστέρια, καθώς και οι συνέπειες που προκύπτουν από την παρουσία τους, καταπολεμούνται με τους εξής παρακάτω τρόπους-μεθόδους:
- Πραγματοποιείται απολύμανση, εφαρμόζοντας ψεκασμούς στην προσβεβλημένη επιφάνεια, με σκοπό στην εξολόθρευση όλων των παθογόνων μικροβίων και των διαφόρων μικροοργανισμών που έχουν εμφανιστεί εξαιτίας των συσσωρευμένων περιττωμάτων από τα περιστέρια.
- Καθαρισμός των προσβεβλημένων επιφανειών με σχολαστικότητα.
Αξιολόγηση του προβλήματος και τοποθέτηση ειδικών ακίδων στα σημεία που κουρνιάζουν ή πλέγματος ανάλογα με την εστία μόλυνσης, για την κάλυψη μεγαλύτερων επιφανειών σε κτήρια:
- Στερέωση και σχολαστικός έλεγχος για την ορθή τοποθέτησή των ακίδων ή του πλέγματος.
- Οι ακίδες θα πρέπει να επικολλώνται σε επιφάνειες που προηγουμένως θα έχουν καθαριστεί επιμελώς. Η τοποθέτηση γίνεται με την χρήση ειδικής πολύ ισχυρής κόλλας που θα διασφαλίσει ότι οι ακίδες δεν θα ξεκολλήσουν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (ήλιος, βροχή, δυνατοί άνεμοι κλπ.).
- Υπάρχουν ακίδες αμιγώς πλαστικές και ακίδες με πλαστική βάση με μεταλλικές προεξοχές.
- Οι ακίδες μπορούν να καλύψουν κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, επειδή η πλαστική βάση των ακίδων είναι εύκαμπτη, είναι ικανή να ακολουθήσει οποιαδήποτε καμπύλη, ενώ είναι δυνατόν να χωριστεί και σε μικρότερα τεμάχια.
- Οι ακίδες που χρησιμοποιούνται διατίθενται σε διάφορα μεγέθη για την κάλυψη οποιουδήποτε προβλήματος εμφανίζεται.
- Οι ακίδες είναι πολύ διακριτικές, δεν εμποδίζουν την διέλευση του φωτός και δεν γίνονται αντιληπτές αν ο παρατηρητής βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά.
- Με τις ακίδες δεν τραυματίζονται ή θανατώνονται τα περιστέρια, εξαιτίας της ειδικής κατασκευής τους, αλλά και ούτε κάποιο κατοικίδιο ή άνθρωπος που θα τις ακουμπήσει.
- Οι ακίδες, το πλέγμα ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν χρησιμοποιείτε με σκοπό την απώθηση τω περιστεριών, πρέπει να τοποθετείτε από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μιας αξιόπιστης εταιρείας απολύμανσης και απεντόμωσης. Ο λόγος που πρέπει να συμβαίνει αυτό είναι η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άριστη κατάσταση του απωθητικού προϊόντος.
- Τοποθέτηση των ακίδων και του πλέγματος μπορεί να επιτευχθεί σε διάφορα σημεία των προσβεβλημένων κτηριακών εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα air condition, ταράτσες, φωταγωγούς, κουπαστές, μπαλκόνια, βεράντες, περβάζια κ.ά.
Το πλέγμα ή αλλιώς δίχτυ απώθησης αποτρέπει την είσοδο πτηνών σε χώρους όπως φωταγωγούς και εσοχές. Δεν καταστρέφεται από την ηλιακή ακτινοβολία:
- Τα συστήματα απώθησης περιστεριώνμε δίχτυ είναι πολύ αποτελεσματικά για την προστασία των κτηρίων. Το δίχτυ δίνει λύση ακόμα και σε πολύ υψηλής έντασης προβλήματα μιας και αποκλείει πλήρως τα προστατευόμενα σημεία από τα περιστέρια.
- Το δίχτυ στερεώνεται στην επιφάνεια, με την τοποθέτηση, περιμετρικά από αυτό, πλαισίου από ανοξείδωτο συρματόσκοινο.
- Το δίχτυ διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, για την κάλυψη μικρών και μεγάλων επιφανειών. Επίσης, δύναται να κοπεί ακριβώς στο εμβαδόν που θέλουμε, για να προσαρμοστεί ακριβώς στην επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε.
- Το σύστημα διχτυού μπορεί να καλύψει κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, επειδή είναι εύκαμπτο. Είναι πολύ διακριτικό, αφού είναι διάφανο, η διαπερατότητα στο φως είναι 90%, γεγονός που το κάνει αντιληπτό μόνο από απόσταση λίγων μέτρων. Είναι πολύ διακριτικό και εγκαθίσταται εύκολα.
- Είναι ανθεκτικό τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το δίκτυ που χρησιμοποιείται για την απώθηση των περιστεριών έχει αντιηλιακή προστασία. Έτσι το υλικό του δεν αποπολυμερίζεται από τις ακτίνες του ηλίου και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (τουλάχιστον 10 χρόνια).
- Το δίχτυ απώθησης σε καμιά περίπτωση δεν τραυματίζει τα περιστέρια αφού μόλις το αντιληφθούν απομακρύνονται χωρίς να προσκρούουν επάνω του.
- Η χορδή χαμηλού ρεύματος είναι μία αποτελεσματική, διακριτική λύση για τα κτήρια, που δεν θέλουν να αλλοιωθεί η εξωτερική εικόνα τους. Αποτελείται από ανοξείδωτο ατσάλι χαμηλής τάσεως που προκαλεί «ενόχληση» στα πτηνά και είναι εντελώς ακίνδυνη για τον άνθρωπο.
- Τοποθέτηση συσκευών κραυγών (αρπακτικών), συμβάλλει στην αποτελεσματική απώθηση των περιστεριών. Οι συσκευές αυτές έχουν την δυνατότητα ελέγχου έντασης και χρόνου σίγασης, ρυθμιζόμενη λειτουργία και εναλλαγή είδους των κραυγών. Επίσης, είναι δυνατόν οι συσκευές κραυγών να συνδυαστούν με συσκευές υπερήχων. Σημαντικό πλεονέκτημα της συσκευής είναι ότι παρέχει την δυνατότητα να εναλλάσσει τους ήχους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην συνηθίζουν τα περιστέρια.
- Η τοποθέτηση συσκευών υπερήχων συμβάλλει στην απομάκρυνση των πτηνών. Οι συσκευές αυτές αναπαράγουν ήχους στην συχνότητα των υπερήχων, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικοί για τα πουλιά. Καλύπτουν μέχρι και 6000 τ.μ και είναι ειδικά κατασκευασμένες ώστε να έχουν χαμηλή κατανάλωση και να είναι φιλικές προ το φυσικό περιβάλλον. Είναι συσκευές που μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Δεν χρησιμοποιούν χημικά και δεν προκαλούν βλάβες στα πουλιά, ενώ είναι ικανές να τα απομακρύνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τοποθέτηση συσκευών λέϊζερ που συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό και στην απώθηση των περιστεριών:
- Χρησιμοποιούνται με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε αποθηκευτικούς χώρους, ράμπες φόρτωσης, τούνελ, ναυπηγεία, γήπεδα, χώρους στάθμευσης, σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους μεγάλης έκτασης.
- Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων στην δέσμη φωτός και στην τυχαία εναλλαγή κινήσεων έτσι ώστε να απωθεί με μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τα περιστέρια.
Το ψαράκι (Lepisma saccharina – λέπισμα το αργυρόχρουν) ή σκόρος του βιβλίου, μια και τρέφεται με κολλά βιβλίων, χαρτί, μύκητες ή σκόνη, είναι έντομο των οικιών και των βιβλιοθηκών και δεν τρέφεται με ρούχα όπως ο σκόρος των ρούχων. Το σχήμα του σώματος του μοιάζει με εκείνο του ψαριού, γι’ αυτό πήρε και αυτή την ονομασία. Πρόκειται για παράσιτο μικρού μεγέθους και το σώμα του σκεπάζεται με ασημί λέπια. Το χρώμα είναι γκρι-σταχτί. Η κοιλιά του καταλήγει σε 3 κερκίδια (ουρίτσες).
Το παράσιτο αυτό, με τα μασητικού τύπου στοματικά του μόρια τρώει την αμυλόκολλα των ραχών παλαιών βιβλίων, ταπετσαρίες, μονωτικά υλικά, κολλαρισμένα υφάσματα, αλλά και κάθε είδους αμυλούχες τροφές. Συναντάται κυρίως σε μέρη ζεστά και υγρά, όπως σε υπόγεια, πατάρια σπιτιών ή Δημόσιων κτηρίων, βιβλιοθήκες, πίσω από κορνίζες σε καράβια, κότερα κυρίως στο μπάνιο λόγω της αυξημένης υγρασίας, αλλά και πίσω από τα σώματα θέρμανσης.
Πολλαπλασιάζετε πολύ εύκολα και αποικεί πολλές φορές όλο το σπίτι. Κατά τη διάρκεια του έτους συναντούμε όλα τα στάδια του εντόμου.
Τα ψαράκια δεν τσιμπούν τον άνθρωπο, εξακολουθεί όμως να είναι επικίνδυνο για ενήλικους και μικρά παιδιά γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μπει μέσα στο αυτί. Από υγειονομικής άποψης, θεωρούνται επικίνδυνα παράσιτα γιατί μπορούν να μεταφέρουν μικροοργανισμούς στο σώμα τους, καθώς κυκλοφορούν και στις αποχετεύσεις.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν ο υπερπληθυσμός από το συγκεκριμένο παράσιτο στους χώρους σας, επιτυγχάνεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα από μία αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης, όπως η Dimeland.
Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας:
- Επιθεωρεί τους χώρους σας και προβαίνει σε ταυτοποίηση του παρασίτου.
- Η αναγνώριση του είδους θα οδηγήσει με την σειρά της στον εντοπισμό των καταφυγίων των εντόμων και των υλικών, που χρησιμεύουν για το παράσιτο ως τροφή.
- Συστήνεται η απομάκρυνση διαθέσιμων εστιών τροφής και σημαντικό περιορισμό της υπάρχουσας υγρασίας στον χώρο.
- Συστήνονται καλές συνθήκες υγιεινής, για την σωστή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου παρασίτου. Κάλυψη επίσης ρωγμών στους τοίχους και στα πατώματα, σημεία που αναπαράγονται.
- Συνιστάται η τακτική επισκευή σε τρύπες ή κενά που παρουσιάζονται γύρω από τους σωλήνες και αγωγούς, καθώς και διαρροές νερού.
- Προτείνεται καλός εξαερισμός των χώρων και χρήση υφηγραντήρα για κλειστούς και υγρούς χώρους.
- Προτείνεται η διατήρηση των υπογείων, των πλυσταριών και των μπάνιων να είναι καθαρά και στεγνά.
- Για την καταπολέμηση του είδους χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα σκευάσματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Η επιλογή των εντομοκτόνων σκευασμάτων και τα σημεία όπου θα εφαρμοστούν επιλέγονται κατόπιν προσεχτικής μελέτης. Οι ψεκασμοί που εφαρμόζονται είναι υπολειμματικοί. Είναι δυνατόν να γίνουν επαναληπτικοί ψεκασμοί, μέχρι να εξαλειφτεί το πρόβλημα και χρησιμοποιούνται σκευάσματα σε μορφή σκόνης σε κρίσιμα σημεία.
- Τοποθέτηση παγίδων, για έλεγχο και καταγραφή της προσβολής. Οι παγίδες τοποθετούνται στα πιθανά σημεία δραστηριοποίησης των εντόμων.
- Χρήση εκνεφωτή.
Τα μαύρα σκουλήκια (Millipedes-χίλια πόδια) ανήκουν στην τάξη Diploda (δύο σειρές ποδιών) και συγκαταλέγονται στα παράσιτα που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά για τον άνθρωπο.
Είναι παράσιτα που κινούνται με αργό ρυθμό και όταν αντιληφθούν απειλή κουλουριάζονται. Όταν επικρατεί πολύ υψηλή υγρασία στο έδαφος εξέρχονται από τις πέτρες ή από το έδαφος στην επιφάνεια και εισβάλλουν σε κατοικίες. Θα κάνουν την εμφάνιση τους άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ κρύβονται στο έδαφος το χειμώνα και το καλοκαίρι. Τα μαύρα σκουλήκια δεν είναι επικίνδυνα, αλλά αντιαισθητικά, διότι δεν δαγκώνουν, ούτε προκαλούν κάποια άλλη ζημιά. Τρέφονται με οργανική ουσία σε αποσύνθεση.
Εντοπίζονται στο εσωτερικό οικιών, αποθηκευτικών και επαγγελματικών χώρων και σε ασβεστώδεις επιφάνειες. Πέρα από την αποκρουστική όψη τους, είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Τα μαύρα σκουλήκια μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και 7 έτη. Ξεχειμωνιάζουν ως ενήλικα και γεννούν τα αυγά μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες στο χώμα. Το μαύρο σκουλήκι φθάνει στη σεξουαλική ωριμότητα το δεύτερο έτος, ενώ άλλα περνούν 4-5 έτη στο λαρβικό στάδιο.
Η αντιμετώπισή τους είναι σχετικά δύσκολη, γιατί η διαχείμασή τους είναι κάτω από το έδαφος. Όταν εντοπίσετε μεγάλο πληθυσμό από μαύρα σκουλήκια είναι προτιμότερο να καλέσετε μία αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης-απεντόμωσης, όπως η Dimeland, όπου το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της δύναται να δώσει λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε με το συγκεκριμένο παράσιτο.
Σε γενικά πλαίσια για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των μαύρων σκουληκιών:
- Συνιστάται καλός καθαρισμός των πεσμένων φύλλων περιμετρικά από τους χώρους σας είτε ιδιωτικούς είτε επαγγελματικούς.
- Εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών περιμετρικά των προσβεβλημένων κτηριακών εγκαταστάσεων, εξωτερικά και εσωτερικά, με ιδιαίτερη έμφαση σε πόρτες και σε παράθυρα και στους τοίχους στους οποίους εντοπίζονται.
- Εφαρμογή εντομοκτόνων σκευασμάτων εδάφους σε κοκκώδη μορφή περιμετρικά των προσβεβλημένων κτηριακών εγκαταστάσεων.
- Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλου πληθυσμού μαύρων σκουληκιών σε αγρούς ή καλλιέργειες, δεν αποτελεί αναγκαιότητα η εξολόθρευση τους, αφού στην ουσία δεν είναι ζημιογόνα.
- Η επιλογή των προϊόντων απώθησης, θα πρέπει να εφαρμόζεται μετά από σχολαστική μελέτη, γιατί η μη ορθή χρήση υλικών μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της απώθησης.
Οι σκορπιοί είναι ζώα που σχηματίζουν την ομώνυμη τάξη αρθροπόδων (Scorpiones) και ανήκουν στην ομοταξία των Αραχνίδων. Οι σκορπιοί έχουν μέγεθος από 3 μέχρι 19 εκατοστά. Κατοικούν σε ξερές και πετρώδεις περιοχές.
Ζει μόνος του και δεν αλλάζει τον τόπο που μένει μέχρι να πεθάνει. Την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές των βράχων, μέσα στην άμμο, σε εσοχές κορμών ανάμεσα από ξύλα, σε τοίχους ή σε περβάζια παραθύρων, ακόμα και μέσα στα σπίτια, στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα. Τη νύχτα βγαίνει από την κρυψώνα του για την ανεύρεση τροφής. Οι σκορπιοί τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια.
Δεν απομακρύνεται από την κρυψώνα του εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζεται, οπότε πρέπει να βρει το ταίρι του. Με την πάροδο μερικών μηνών από το ζευγάρωμα, το θηλυκό γεννάει 25 – 30 αυγά. Η μητέρα βοηθά με τις λαβίδες της να βγουν τα μικρά από τα αυγά. Αφού τα καθαρίσει, τα βάζει πάνω στη ράχη της, όπου μένουν περίπου 15 μέρες. Στο διάστημα αυτό η μητέρα μένει συνέχεια στη φωλιά της, χωρίς να τρώει τίποτα.
Στο Ελλαδικό χώρο συναντάμε 2 είδη σκορπιών: τους ξανθούς σκορπιούς και τους μαύρους σκορπιούς. Οι πρώτοι (ξανθοί σκορπιοί) απαντώνται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή κοντά σε λίμνες και ποτάμια και οι δεύτεροι (μαύροι σκορπιοί) απαντώνται σε ορεινές περιοχές. Αν και τα 2 είδη σκορπιών που συναντάμε στην χώρα μας δεν υπάγονται στα θανατηφόρα είδη, παρόλο ταύτα τα τσιμπήματά τους είναι αρκετά επώδυνα και ιδιαιτέρως εκείνα των ξανθών σκορπιών.
Εξαιτίας του θανατηφόρου δήγματός τους είναι ιδιαίτερα απεχθή και η εμφάνισή τους σε επαγγελματικό χώρο μπορεί να αποβεί μοιραία για την καλή φήμη της επιχείρησης σε θέματα υγιεινής. Το κόστος επιβάρυνσης της επιχείρησης εξαιτίας μιας ενδεχόμενης, προσωρινής της παύσης είναι εξίσου σημαντικό.
Η βαρύτητα της δηλητηρίασης σχετίζεται με τη ποσότητα και τη σύσταση του δηλητηρίου που εξαρτάται:
- Από το είδος του σκορπιού
- Την ηλικία του σκορπιού
- Τη κατάσταση θρέψης του
- Την εποχή του δήγματος
- Τη γεωγραφική περιοχή
- Την ακεραιότητα του κεντριού του σκορπιού. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο επιτιθέμενος σκορπιός είχε σπασμένο κεντρί και το δήγμα του δεν ήταν ικανό να διαπεράσει το δέρμα.
- Τη διαφορετική ευαισθησία των θυμάτων του σκορπιού στο δηλητήριο του.
Το τσίμπημα του σκορπιού που ζει στην Ευρώπη προκαλεί πόνους και ερεθίζει το δέρμα και είναι επικίνδυνο για άτομα νεαρής ηλικίας, όπως και για ηλικιωμένα άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Το δηλητήριο (το οποίο παράγεται από εξειδικευμένους αδένες που φέρουν στο κοιλιακό τους τμήμα) που διοχετεύουν στο θύμα τους είναι ικανό να προκαλέσει υπέρταση σε ήπιες περιπτώσεις ή υπόταση και πνευμονικό οίδημα σε σοβαρά περιστατικά. Συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν από το τσίμπημα του κεντριού σκορπιού είναι τα ακόλουθα:
- Ναυτία
- Εμετός
- Εφίδρωση
- Σιαλισμός
- Σπασμοί
- Πριαπισμός
- Σοκ
- Κώμα
Σε περίπτωση που εντοπίσετε σκορπιό ή σκορπιούς στον χώρο σας είτε στην κατοικία σας είτε στον επαγγελματικό σας χώρο, είναι συνετό να καλέσετε μια αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης-απολύμανσης, όπως η Dimeland και να μην προβείτε σε παρακινδυνευμένες ατομικές ενέργειες για να το εξολοθρεύσετε. Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της εταιρείας είναι στην διάθεσή σας, για να σας παρέχει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των σκορπιών στους χώρους σας.
Σε γενικά πλαίσια για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των σκορπιών συστήνονται τα εξής παρακάτω:
- Αρχικά, πρέπει να απομακρυνθούν διάφορα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ξύλα και τελάρα, τα οποία δύναται να αποτελέσουν κρυψώνες-καταφύγια των σκορπιών.
- Απαιτείται καλός σχεδιασμός και εμπειρία για την οριστική καταπολέμηση του, γιατί είναι δύσκολο ως προς την αντιμετώπισή του παράσιτο.
- Το Συνεργείο απεντόμωσης που επισκέπτεται τον χώρο αφού εντοπίσει τις εστίες σκορπιών, θα προβεί σε εφαρμογή μεθόδων απεντόμωσης με πιστοποιημένα και εγκεκριμένα σκευάσματα, για ασφαλή και άμεσα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια είναι πολύ φιλικά τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται η απομάκρυνση των ανθρώπων και των κατοικίδιων από το σπίτι.
- Χρήση απωθητικών σκευασμάτων. Σε περίπτωση όμως εντοπισμού σκορπιού ή σκορπιών εντός της κατοικίας δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν απωθητικά σκευάσματα, αλλά σκευάσματα εξόντωσης.
- Τα απωθητικά σκευάσματα έχουν βάση το θειάφι, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, για όσο παραμένει στον χώρο και για τα ερπετά και για τις αράχνες. Το απωθητικό σκεύασμα τοποθετείται περιμετρικά στον χώρο.
- Για καλύτερα αποτελέσματα, είναι δυνατόν να ανοιχθεί επιφανειακό αυλάκι βάθους 5 εκατοστών και πλάτους 10 εκατοστών. Κατά αυτό τον τρόπο, αυξάνουμε την υπολειμματικότητα (παραμονή) της δραστικότητας του θειαφιού στον χώρο, η οποία θα μειώνονταν εξαιτίας του αέρα και των βροχοπτώσεων.
- Η απολύμανση του προσβεβλημένου χώρου από σκορπιούς επιτυγχάνεται με υγειονομικά σκευάσματα, που έχουν βάση τα οξείδια του πυριτίου. Η εφαρμογή των συγκεκριμένων σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο προσωπικό, γιατί η υπερβολικές ποσότητες ή μη συνετή και βάσει οδηγιών χρήση τους είναι δυνατόν να έχει δυσμενείς συνέπειες για τους ανθρώπους ή τα κατοικίδια ζώα που διαμένουν στους προσβεβλημένους χώρους.
- Εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών με εγκεκριμένα σκευάσματα.
- Σε περίπτωση που οι εφαρμογές συντελούνται σε κατοικίες, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν επαναληπτικοί ψεκασμοί για να εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στην τάξη Acarina. Τα άτομα της τάξης αυτής έχουν σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, είναι πλατυσμένα στερνορραχιαία και το σώμα τους δεν χωρίζεται σε τμήματα, αλλά είναι ενιαίο. Τα στοματικά μόρια είναι ένα ζεύγος χηληκεραίων, ένα ζεύγος προσακτρίδων και από την μεταξύ αυτών μονή οδοντοειδή κατασκευή, το υπόστομα. Το υπόλοιπο σώμα ονομάζεται και ιδιόσωμα και διακρίνεται με την σειρά του σε ποδόσωμα, στο οποίο υπάρχουν τα 4 ζεύγη των ποδιών και σε οπισθόσωμα. Όταν υπάρχουν μάτια, αυτά είναι τοποθετημένα στην ραχιαία ή την κοιλιακή περιφέρεια του ποδοσώματος.
Τα ακάρεα είναι μικρά ή μικροσκοπικά, το περίβλημά τους είναι μεμβρανώδες στο οποίο πολλες φορές υπάρχουν μακριές τρίχες, το υπόστομά τους είναι άοπλο και κρυμμένο, οι προσακτρίδες δεν παρουσιάζουν τμήματα και οι χηληκεραιές αποτελούνται από χιτινισμένες λεπίδες ή μυτερά ραβδιά. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 mm και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του mm, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας.
Πολλά ακάρεα – κυνηγοί έχουν ανεπτυγμένες αισθήσεις, όμως πολλά από αυτά δεν έχουν μάτια. Τα μάτια τους είτε έχουν συγχωνευθεί είτε και έχουν εκλείψει και έτσι τα διάφορα είδη έχουν από καθόλου ως και πέντε μάτια.
Ανάλογα με το που μπορούν να εντοπιστούν, κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:
- της σκόνης του σπιτιού,
- των κατοικίδιων ζώων (θηλαστικών και πτηνών),
- των αποθηκών και τροφίμων
- του ανθρώπου.
Δεν απομυζούν αίμα και δεν τσιμπούν. Μπορούν να εντοπιστούν παντού μέσα στο σπίτι, στην σκόνη, στα στρώματα των κρεβατιών, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες και σε πολλά άλλα σημεία της οικίας, επειδή εισχωρούν λόγω της ατμοσφαιρικής σκόνης και μπορούν να μεταφερθούν σε διάφορα μέρη με τα ρούχα.
Τα στρώματα και τα μαξιλάρια προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον πρώτο μήνα χρήσης ενός στρώματος είναι ικανό να φιλοξενήσει 15.000 ακάρεα, με την πάροδο 4 μηνών ο πληθυσμός των ακάρεων ανέρχεται σε 500.000 και σε ένα χρόνο ξεπερνά το 5.000.000 άτομα. Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, λόγω της φυσικής διαδικασίας της απολέπισης, η οποία επιτελείται συνέχεια και οι τρίχες που πέφτουν από τον άνθρωπο (τα ακάρεα προσβάλλουν κυρίως τον θύλακα της τρίχας, προκαλώντας κοκκίνισμα και φαγούρα), αποτελούν την κύρια πηγή τροφής τους. Η ανάπτυξη του πληθυσμού τους εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας ευνοούν τον γρήγορο πολλαπλασιασμό τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 10% του πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργίες στα ακάρεα και ιδιαίτερα στα περιττώματα αυτών, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα άσθμα, φλεγμονές του δέρματος, κοκκίνισμα των ματιών, φλεγμονή της βλεννογόνου μεμβράνης, βήχα, φτέρνισμα, λαχάνιασμα, έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα κ.ά. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι αν κάποιος αποκτήσει αλλεργία, θα την έχει για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Συγκεκριμένα, τα ακάρεα είναι ικανά να παράγουν σε καθημερινή βάση 20 με 30 περιττωματικές μπαλίτσες, οι οποίες είναι ελαφρύτερες από τον αέρα και έτσι με την οποιαδήποτε μετακίνησή του σώματός μας πάνω στο κρεβάτι, κατά την διάρκεια του ύπνου να εκτοξεύονται οι ρύποι αυτοί πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Η εισπνοή τους οδηγεί σε ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυτό αποτελεί την αιτία για αλλεργίες. Επιπλέον, οι μύκητες που υπάρχουν στα μαξιλάρια του ύπνου, τα οποία τρέφονται από τα απορρίμματα των ακάρεων και από τα νεκρά ανθρώπινα επιδερμικά κύτταρα, επιδεινώνουν και αυτά την εμφάνιση των αλλεργικών καταστάσεων όπως για παράδειγμα το άσθμα.
Τα ακάρεα, εκτός από τις αλλεργίες που είναι ικανά να προκαλέσουν, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ερυθρό εξάνθημα, που συνοδεύεται με έντονο κνησμό και το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως «Ψώρα». Η ασθένεια αυτή είναι άκρως μεταδοτική και το άκαρι που την μεταδίδει είναι το Sarcoptes scabiel.
Τα ενήλικα άτομα της Ψώρας διανοίγουν σήραγγες στην κερατινοειδή στιβάδα του δέρματος με ρυθμό 0,5-5 χιλιοστά την ημέρα. Στα αρχικά στάδια της ασθένειας, ο ασθενής παρουσιάζει στο δέρμα του περιοχές που είναι ερυθρές και σχετικά επηρμένες. Η ασθένεια της Ψώρας μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με μία απλή χειραψία και συχνότερα παρουσιάζεται σε χώρους όπως φυλακές, γηροκομεία και ινστιτούτα με πολλά άτομα σε καθημερινή επαφή και έλλειψη αυστηρών υγειονομικών συνθηκών.
Η πρόληψη της ασθένειας της Ψώρας απαιτεί θεραπεία των ατόμων που νοσούν, αποστείρωση των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων των ασθενών και σχολαστική προσωπική καθαριότητα.
Σε γενικά πλαίσια για να περιοριστεί η ανάπτυξη των ακάρεων, μπορούν να παρθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα:
- αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων (σεντόνια και μαξιλαροθήκες) σε εβδομαδιαία βάση και ιδίως αν υπάρχει μεγάλη εφίδρωση του ατόμου, που τα χρησιμοποιεί.
- Καλός αερισμός των χώρων και περιορισμός της υγρασίας.
- Βγάζουμε το στρώμα, καθώς και τα μαξιλάρια στον ήλιο 1 με 2 φορές τον μήνα.
- Όταν εντοπιστούν συμπτώματα από τα ακάρεα, τότε πραγματοποιείται απεντόμωση με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα από εξειδικευμένο συνεργείο. Η απεντόμωση για ακάρεα πραγματοποιείται με συσκευή νεφέλωσης και υπεριώδης ακτινοβολία. Η απεντόμωση από ακάρεα στα στρώματα θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα για κατοικημένους χώρους, φιλικά προς τον άνθρωπο και τα κατοικίδια του και δεν απαιτείται η απομάκρυνση τους από τον χώρο που θα υποβληθεί σε απεντόμωση.
Σε περιπτώσεις με έντονα προβλήματα από ακάρεα, είναι συνετό να καλέσετε μια αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης –απεντόμωσης, όπως η Dimeland. Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της είναι σε θέση να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με το συγκεκριμένο παράσιτο.
Το συνεργείο μας πραγματοποιεί απολυμάνσεις με χημικά κατασταλτικά, μειώνοντας τον πληθυσμό των ακάρεων στον χώρο με την χρήση ακαρεοκτόνων σκευασμάτων εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προσδίδουν άμεσα αποτελέσματα.